České dráhy posílí vlaky na pochod Praha - Prčice a nabídnou celodenní jízdenku

foto Ilustrační foto - Pochod Praha - Prčice, 21. května 2022, Prčice.

Praha - České dráhy (ČD) plánují výrazně posílit vlakovou dopravu v sobotu 18. května do míst startu pochodu Praha - Prčice. Národní dopravce posílí pravidelné dálkové a regionální spoje a přidá nové. Zajistí také mimořádné zastávky dálkových vlaků v Heřmaničkách na Benešovsku. Jízdní řády ještě dopravce nemá, Správa železnic je podle drah zveřejní několik dní před pochodem. Účastníci pochodu také mohou využít speciální celodenní jízdenku.

Dráhy v den pochodu vypraví tři mimořádné spoje z pražského hlavního nádraží do Tábora ráno v 05:15, 06:15 a 07:15 a zpět z Heřmaniček do Prahy večer v 18:30, 19:30 a 20:30. Z Heřmaniček do Benešova u Prahy zajistí dopravce také kyvadlové vlaky, které budou jezdit každou od 15:30 do 20:30 a budou na ně navazovat spoje do Prahy. Tyto mimořádné vlaky budou zastavovat také ve Voticích, Olbramovicích a Bystřici u Benešova.

Posilové vozy zařadí dráhy na rychlíky z Prahy do Českých Budějovic a Velenic a do Lince. Některé ranní vlaky budou mít podle mluvčího ČD Petra Pošty až 11 vozů, odpolední vlaky většinou osm vozů. Do posilových vozů nebude možné zakoupení místenky.

Dráhy posílí také spěšný vlak z Prahy do Benešova u Prahy, regionální vlaky z Benešova u Prahy do Sedlčan, z Tábora do Milevska a z Prahy přes Vrané nad Vltavou do Týnce nad Sázavou. Odpolední rychlíky budou od 14:15 do 21:45 mezi Prahou a Českými Budějovicemi výjimečně zastavovat i ve stanici Heřmaničky.

Pořadatelé pochodu si u drah objednali také kyvadlovou autobusovou dopravu z Prčice k železniční zastávce Heřmaničky. Interval bude záviset na aktuálním množství cestujících a budou jezdit přibližně do 21:00.

Cyklisté, kteří se zúčastní pochodu, budou moct kola vlakem přepravovat pouze s povinnou rezervací místa pro jízdní kolo. Cyklistům dráhy doporučují cestovat ze stanice Benešov u Prahy, případně kyvadlovou dopravou z Heřmaniček do Benešova.

Speciální celodenní jízdenka pro středočeský region a Prčice bude stát 199 korun a v den pochodu bude platit ve druhé třídě vlaků ČD. Jízdenky si mohou účastníci pochodu koupit na e-shopu dopravce, na vybraných přepážkách a ve vybraných automatech nebo v aplikaci Můj vlak. V sobotu 18. května je budou prodávat i průvodčí přímo ve vlacích s manipulační přirážkou. Prodej jízdenek dráhy ukončí ve 12:00 v den pochodu.

Pochod Praha-Prčice se koná od roku 1966, kdy se pětistovka turistů vydala překonat vzdálenost 100.000 loktů českých, což odpovídá zhruba 60 kilometrům. Kvůli pandemii covidu-19 měla akce dva roky pauzu a obnovila se opět v roce 2022. Letošní 57. ročník účastníkům nabídne 21 různých tras, hlavní z tras startuje u metra Háje v Praze, cyklotrasa pak u komunitního centra Matky Terezy ve stejné městské části. Loni se na trasy pochodu vydalo 21.760 turistů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 03:00 9°C

Celá předpověď