Kajakář Dostál si pojede na SP do Szegedu pro potvrzení nominace na OH

foto Kajakář Josef Dostál vystoupil na tiskové konferenci před novou sezonou a k olympijským hrám, 6. května 2024, Praha.

Praha - Kajakář Josef Dostál si pojede na Světový pohár do Szegedu pro potvrzení nominace na olympijské hry. K tomu potřebuje koncem tohoto týdne v Maďarsku porazit Ondřeje Hirsche, kterému na dubnových nominačních závodech v Račicích nadělil na kilometrové trati sedmnáct sekund. V Paříži by Dostál rád zabojoval o pátou olympijskou medaili. Na rozdíl od her v Riu de Janeiro a Tokiu se tentokrát bude soustředit jen na singl. Do sezony po změně tréninku i stravování vstupuje lehčí než dříve. O plánech na nadcházející sezonu hovořil na dnešní tiskové konferenci.

Fotogalerie

Papírově by s potvrzením olympijské nominace neměl mít problém. "Kdybych kvalifikaci na olympijské hry nemusel řešit, bylo by to pro mě více bez stresu. Na druhou stranu bych třeba mohl být zraněný nebo dlouhodobě nemocný a v rychlostní kanoistice v Česku je brán zřetel na to, aby tam jel závodník s šancí na co nejlepší umístění. Já mám pravidla rád. Takže se mi vlastně líbí, že to budu moct potvrdit," řekl.

Předpokládá, že do Szegedu se sjede nejlepší světová konkurence. "Očekávám dobré výkony od Fernanda Pimenty, Maďarů Bálinta Kopasze a Adama Vargy, budou tam Australané. Já doufám, že předvedu kvalitní výkon, který ukazují i tréninky, že ho jsem schopný. Když se tohle všechno podaří, tak by se mohlo povést finále," doplnil jednatřicetiletý kajakář.

Na prahu olympijské sezony se cítí velmi dobře. Prospěla mu změna tréninku i stravování. O přípravě se s trenérem Pavlem Davídkem radili i s rodinou kanoistů Fuksových. "Dost mě inspiroval Martin Fuksa, že se mu podařilo na mistrovství světa vyhrát tu olympijskou disciplínu. Říkal jsem si, že Fuksové to dělají v Nymburce dobře. Hlavně jsem se bavil s trenérem Petrem Fuksou, tahal jsem z něj po večerech na soustředění rozumy," vyprávěl Dostál.

Ladili detaily. "Hovořili jsme o náplni tréninků, co jezdit, nejezdit. O konceptu, jaké intenzity jezdit na jaře, v létě, na podzim. Nezávisle na sobě se mi ty informace dostávaly z více zdrojů," přiblížil pátý muž loňského mistrovství světa.

Aktuálně váží 108 kilogramů, to je o pět až devět kilogramů méně, než měl v úvodu sezony v předchozích letech. "Dnes už jsem v lepší formě váhové, než jsem byl asi od roku 2011, kdy jsem byl ještě junior," komentoval svoji kondici. Pomohlo mu lepší stravování. "Snažili jsme se srovnat cukr v krvi, abych neměl velké výkyvy. Hodně jsme omezili jednoduché cukry a zpracované potraviny. Je brán i velký zřetel na to, kdy co jím," přiblížil.

Na soustředěních mu vařila Karolína Paloudová. Ta s ním bude i na olympijských hrách v Paříži, kde Dostál plánuje stejně jako rodina Fuksových bydlet mimo olympijskou vesnici. S týmem má zamluvený apartmán blízko závodiště. "Je to z důvodu dojíždění a stravování. Pro mě je to výrazné ulehčení. Ten komfort může ve finále znamenat desetiny, nebo i malé vteřiny. To může znamenat strašně moc," vysvětlil.

Podle vývoje nominace se pak rozhodne, jak naloží s druhým Světovým pohárem v Poznani, který se uskuteční dva týdny po Szegedu. S evropským šampionátem v polovině června vzhledem k olympiádě nepočítá. "Je to kolizní termín s naším vysokohorským soustředěním v Livignu," řekl.

Na olympiádu chystá novou loď. Tentokrát by měla být červená s černými pruhy. "Červená je trochu návrat ke kořenům. Můj první kajak Nelo byl červené barvy. Jsem býk, co má před sebou červený prapor, který ho dělá agresivním," dodal Dostál.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď