Šance českých hokejistů na zlato je podle bookmakerů mezi týmy čtvrtá nejvyšší

foto Trénink hokejové reprezentace na České hry (Betano Hockey Games), závěrečný turnaj Euro Hockey Tour, 30. dubna 2024, Brno. Zleva trenéři Marek Židlický, hlavní trenér české reprezentace Radim Rulík a Jiří Kalous.

Praha - Šance české hokejové reprezentace na titul mistrů světa je mezi týmy čtvrtá nejvyšší, podobně jako v předchozích dvou letech, vyplývá z vyjádření sázkových kanceláří oslovených ČTK. Na nadcházejícím šampionátu v Praze a Ostravě bookmakeři nyní nejvíc věří ve vítězství Kanady, za větší favority než český tým považují také USA a Švédsko. Lidé na hokejové mistrovství vsadili zatím necelých 30 milionů korun, kanceláře očekávají největší zájem sázkařů až těsně před začátkem turnaje. Loni v Česku objem sázek na světový šampionát v hokeji přesáhl dvě miliardy korun, letos kanceláře kvůli pořadatelství ČR čekají zájem ještě větší.

Na šampionátu je pětice silných týmů, které mají ambice na postup do bojů o medaile, uvedl mluvčí Fortuny Petr Šrain. "Papírově se Česko o čtvrtou příčku přetahuje s Finskem, roli ale jako vždy bude mít postavení týmů po základních skupinách i trocha štěstí. Z pohledu kurzů to vypadá, že letošní šampionát bude v režii zámořských celků," dodal.

Domácí mistrovství je vždy podle Šraina mimořádnou událostí a zápasy Česka sledují také lidé, kteří se o sport jinak nezajímají. To potvrdil i Jiří Hadrava, mluvčí Tipsportu, který se loni stal oficiálním partnerem mistrovství. "Šampionát je každoročně jednou z největších akcí pro sázkovou kancelář a zvlášť, když se koná v České republice. Navíc je to vzhledem ke skupině v Ostravě skoro 'domácí' šampionát i pro Slováky, takže i pro Tipsport na Slovensku jde o významný podnik," řekl Hadrava.

Češi by se podle bookmakerů určitě měli dostat do čtvrtfinálového souboje. Sázející ale například u Tipsportu věří, že jsou hned po Kanadě největšími favority na vítězství. "Postup do semifinále se zdá být s výhodou domácího prostředí reálný," řekla mluvčí Chance Markéta Světlíková. Díky silnému týmu s hráči ze zámořské NHL by podle ní mohlo být "černým koněm" šampionátu Slovensko. Překvapit by ale mohli letos také například Švýcaři, zejména pokud jim přijede z NHL Roman Josi, doplnila Světlíková.

Tradičně budou poutat pozornost sázejících také střelci. Podle sázkových kanceláří je na místě sledovat zejména Kanaďana Conora Bedarda, který v letošní sezoně NHL dal 22 gólů a měl 39 asistencí. Dalším může být například Američan Trevor Zegras se šesti góly a devíti asistencemi. Zajímavý ale může být také Slovák Juraj Slafkovský, který letos v NHL zaznamenal 20 gólů a 30 asistencí.

Z českých střelců bookmakeři očekávají největší zájem sázkařů o Davida Pastrňáka, pokud by Boston vypadl v play off NHL a Pastrňák tak mohl na šampionát přijet. "Sázku na to, že dá gól v některém zápase, by podalo tři čtvrtě sportovního národa. A nepůjde tady ani tak o to vyhrát nějaké peníze, ale spíš o dobrý fanouškovský pocit a podporu nároďáku," podotkl Hadrava.

Letošní mistrovství světa v hokeji se odehraje mezi 10. a 26. květnem. Šampionátu se zúčastní 16 týmů, odehraje se 64 zápasů. První utkání Česka bude v pátek od 20:00 proti Finsku.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď