Žádná česká běžecká štafeta se zatím na OH v Paříži nedostala, ani ta smíšená

foto  Česká smíšená štafeta v běhu na 4x400 metrů získala na mistrovství světa v Budapešti bronzovou medaili,19. srpen 2023, Budapešť..

Nassau (Bahamy) - Žádná česká atletická štafeta se zatím na olympijské hry v Paříži nekvalifikovala. Na mítinku World Relays, odkud vzejde 14 ze 16 účastníků her v každé disciplíně, v sobotním rozběhu neuspěla ani smíšená štafeta. Vít Müller, Tereza Petržilková, Patrik Šorm a Lada Vondrová skončili ve svém rozběhu čtvrtí, tedy dvě místa za postupem. Další šanci budou mít stejně jako jejich reprezentační kolegové v dnešních opravách. Z nich postoupí dva nejlepší z každého běhu.

Z bronzové sestavy z loňského mistrovství světa vypadl aktuálně nejlepší český čtvrtkař Matěj Krsek, protože ho pobolívá achilovka a není v optimální formě. Český mix v rozběhu nestačil na Polsko, Francii a Ukrajinu. Výkonem 3:16,56 ho od postupu dělilo 1,85 sekundy. "Bohužel si dáme zítra repete a zkusíme to napravit," litoval v rozhovoru pro atletický svaz Müller.

Petržilkovou zdržel souboj s Francouzkou. "Nešťastně mě sekla hned po seběhu a mně to absolutně rozhodilo krok. Takže jsem se zastavila a znova rozbíhala, takže je obrovská ztráta už jenom tímhle," přiblížila. Rezervy viděla i finišmanka Vondrová. "Já jsem asi takticky blbě odhadla tempo na první dvoustovku. Chtěl jsem do nich prvně jít, ale foukl vítr, tak jsem si řekla, že počkám, ale v konci už jsem neměla sílu," poznamenala.

Nejrychlejší čas v rozběhu 3:11,52 předvedli Američané Matthew Boling, Lynna Irbyová-Jacksonová, Ryan Willie a Kendall Ellisová. Hned za ně se zařadilo Nizozemsko, které upravilo původní přihlášky a nasadilo halovou světovou rekordmanku Femke Bolovou i další silnou čtvrtkařku Lieke Klaverovou.

Vzhledem k nepostupu smíšené štafety do finále její členové nestartovali v mužské ani ženské štafetě. Čtvrtkařky Lurdes Gloria Manuel, Marcela Pírková, Nikola Bendová a Barbora Malíková byly v rozběhu páté v čase 3:34,85. Čtvrtkaři Krsek, Jan Tesař, Michal Desenský a Pavel Maslák obsadili sedmé místo za 3:06,86.

Sedmí skončili také Zdeněk Stromšík, Jan Veleba, Jan Jirka a Ondřej Macík v rozběhu na 4x100 metrů. Předvedli čas 39,21, ale v nabité sestavě soupeřů to bylo daleko za postupem. V jejich běhu uspěli úřadující mistři světa Američané (37,49) a olympijští šampioni z Tokia Italové (38,14).

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď