Šelmy Brno poprvé ovládly extraligu volejbalistek, Liberec porazily i potřetí

foto Finále play off volejbalové extraligy žen - 3. zápas: VK Šelmy Brno - VK Dukla Liberec, 21. dubna 2024, Brno. Hráčky a členové realizačního týmu VK Šelmy Brno se radují z vítězství a zisku trofeje.

Brno - Šelmy Brno poprvé ovládly extraligu volejbalistek. Duklu Liberec doma porazily 3:1 na sety a finálovou sérii vyhrály 3:0 na zápasy. Po vítězství v základní části neztratily v play off jediný duel, neporazitelnost na závěr sezony prodloužily na 18 utkání. Po loňském stříbru Šelmy došly až na vrchol po šesti letech působení v nejvyšší domácí soutěži. Vznikly v roce 2018 jako projekt pro volejbalistky, které se chtějí věnovat i jiným aktivitám.

Fotogalerie

Do třetího finále vstoupily lépe Severočešky, ale domácí hráčky stav 3:7 otočily sedmi body v řadě. Postupně si vypracovaly pětibodový náskok. Ten sice neudržely a Dukla srovnala na 17:17, ale v koncovce měly navrch. První sadu Šelmy vyhrály 25:21.

Vyrovnaný druhý set sice Brňanky prohrály 23:25, ale v dalších dvou dějstvích dokázaly lépe ubránit klíčovou hráčku Nikolu Kvapilovou a vyhrály 25:16 a 25:19. Slovenská univerzálka Kvapilová se jednoznačně stala nejproduktivnější hráčkou zápasu, zaznamenala 35 bodů. Ani to vítězkám Českého poháru na prodloužení finálové série nestačilo, protože z jejích spoluhráček se v ofenzivě výrazněji prosazovala už jen smečařka Lúcia Herdová s 15 body. Dukla má stále jediný titul z "covidové" sezony 2020/21, kdy ho po předčasném ukončení play off získala díky triumfu v základní části.

Šelmy přehrávaly Liberec v útoku. Jejich nahrávačka Pavla Šmídová mohla využívat pestřejší kombinace. Po 17 bodech zaznamenaly smečařka Jéssica Silvaová a blokařka Anna Širůčková, dalších 14 přidala univerzálka Rosa Yasmine Madsenová. I samotná Šmídová zapsala do statistik osm bodů včetně šesti bodových bloků.

Bývalá reprezentantka získala třetí český titul, ten dosud poslední vybojovala v roce 2013 s Prostějovem. "Jsou to neuvěřitelné pocity. Už mám tituly, ale teď je to něco jiného," radovala se v rozhovoru pro Sporty TV. Spanilá jízda vyřazovací částí ji samotnou zaskočila. "Kdyby nám někdo řekl před play off, že všechny série vyhrajeme 3:0, tak bychom tomu nevěřily," poznamenala.

Vzpomínala, jak se na prvním tréninku před nakonec mistrovskou sezonou sešly v sedmi hráčkách. Postupně se kádr rozšiřoval do zlatého týmu. "Říkaly jsme si, že sezona začíná až v play off, a připravily se na to," ocenila.

Finále play off volejbalové extraligy žen - 3. zápas:

Šelmy Brno - Liberec 3:1 (21, -23, 16, 19)

Rozhodčí: Rychlík, Krtička. Čas: 115 min. Diváci: 1000. Konečný stav série: 3:0.

Sestavy a body:

Šelmy: Šmídová 8, Janečková 7, Marková 6, Madsenová 14, Silvaová 17, Širůčková 17, libero Chevalierová - Kelnárová 9, Benediktová 1. Trenér: Volf.

Liberec: Robinsová-Hardyová 4, Herdová 15, K. Kvapilová 1, N. Kvapilová 35, Frankevyčová, Vyklická 4, libero Kolářová - Šulcová 2, Dvořáková, Fixová, De Mellová, Pragerová, Formánková. Trenér: Gálík.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 03:00 12°C

Celá předpověď