Zájem o elektromobily se stále nezvyšuje

foto PR - Škoda Superb Combi

Ani současná státní podpora na pořízení elektromobilu se příliš neprojevila v nárůstu zájmu o pořízení těchto typů osobních vozidel. Vyplývá to z čerstvé statistiky Svazu dovozců automobilů. Během čtyř měsíců letošního roku se totiž do provozu zaregistrovalo pouze 1876 čistých elektromobilů, což je jen o necelou stovku více než ve stejném období loňska. Jejich podíl na celkovém trhu pak dosáhl 2,43 procenta, přičemž vloni to bylo 2,39 procenta.

O něco více (zhruba o desetinu) se meziročně navýšil počet zaregistrovaných plug-in hybridů. V absolutních číslech za bateriovými elektromobily již zaostávají jen nepatrně. Konkrétně přesně o dvacet vozů.

Z hlediska nejúspěšnějších značek v kategorii elektromobilů je první americká Tesla, která od ledna do dubna prodala již více než 500 kusů svých modelů. Druhá Škoda zaostává o dvě stě exemplářů. Ovšem v součtu s plug-in hybridy naopak tuzemská značka tu americkou předčila o dvě stě vozidel. Navíc se dá předpokládat, že Škoda bude zejména v plug-in hybridech letos růst velmi výrazně. Do prodeje se totiž právě dostávají nové generace Superbu a Kodiaqu, v nichž může být zabudován plug-in hybridní systém s reálným dojezdem sto kilometrů čistě na elektřinu. Kodiaq se navíc s tímto typem pohonu dosud nikdy nenabízel.

Za těmito značkami se v souhrnu umístilo jako třetí Volvo. I tato čínská značka v současnosti registruje do provozu více plug-in hybridů než klasických elektromobilů. Stejné je to ještě i u Mercedesu, BMW  nebo Fordu.

Autonaelektřinu.cz

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 17:00 18°C

Celá předpověď