ČR připomněla konec války, Pavel a Fiala se shodli na potřebě pomoci napadeným

foto Prezident Petr Pavel vykonává přehlídku při pietním aktu na Vítkově u příležitosti oslav Dne vítězství, 8. května 2024, Praha.

Praha - Lidé v Česku si dnes připomněli 79. výročí konce druhé světové války v Evropě. Pomoc napadeným zemím proti agresorům je důležitá a potřebná i dnes, shodli se na pražském Vítkově prezident Petr Pavel a premiér Petr Fiala (ODS) s poukazem na válku na Ukrajině napadené Ruskem. Podle Pavla si válka rozpoutaná Ruskem ničivostí nijak nezadá s druhou světovou. Důležitost spojenců pro porážku agresora viděl ve druhé světové válce jako sdělení pro současnost Fiala. Kdo zlehčuje hrozbu ze strany Ruska, dělá Česku špatnou službu, řekl. Prezident Pavel na Pražském hradě povýšil do generálských hodností 13 vojáků, policistů či hasičů.

Prezident v projevu při pietním aktu na Vítkově označil za historický paradox to, že Sovětský svaz byl ve druhé světové válce podstatnou součástí spojenecké koalice v boji proti agresi a nyní se Rusko samo stalo agresorem. Vyjádřil hrdost na to, že Česko v pomoci Ukrajině nepolevuje. Její obránci si podle hlavy státu zaslouží respekt a veškerou podporu. V projevu zdůraznil důležitost členství Česka v Severoatlantické alianci (NATO), dosáhlo tím podle něj těch nejvyšších bezpečnostních záruk v historii.

Záběry z války na Ukrajině připomínají scény z druhé světové války, opět umírají civilisté a je prolévána krev, řekl Fiala novinářům na Vítkově. Brutální válečný konflikt může podle něj skončit jen tak, že všichni udělají pro úspěch napadené země, co mohou, a agresor bude poražený. Mír není podle něj možné získat tím, že se na něj bude čekat, je nutné o něj usilovat a jedinou cestou k tomu je neúspěch Ruska. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) připomněla, že Česká republika poskytuje Ukrajině vojenskou materiální pomoc i výcvik vojáků.

Vzpomínková akce na Vítkově začala vojenskou přehlídkou. Představitelé státu, samospráv a církve položili věnce k hrobu Neznámého vojína, mezi nimi spolu s Pavlem a Fialou také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), náčelník generálního štábu Karel Řehka a pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Přišli také veteráni, zástupci veteránských spolků či sokolové. Nad Vítkovem proletěly vojenské stíhací letouny a vrtulníky.

S válkou na Ukrajině spojili svá dnešní vyjádření k výročí konce války také předsedové dalších vládních stran, zveřejnili je na sociální síti X. "Den vítězství, který dnes slavíme, nám mimo jiné připomíná, že není vítězství bez boje," napsal šéf STAN Vít Rakušan. Předseda Pirátů Ivan Bartoš připomněl, že protivníci hitlerovského Německa s ním nejdříve zkoušeli jednat, dělali ústupky a obětovali Československo. "Nefungovalo to. A nefunguje to nikdy. Nenasytné agresivní impérium se musí zastavit co nejdříve. Pamatujme si to," dodal. Skutečného míru může být dosaženo pouze na základě respektu k územní celistvosti bez vynucených ústupků a nátlaku agresora, napsala šéfka TOP 09 Pekarová Adamová.

Připomínku porážky nacistického Německa k válce na Ukrajině naproti tomu nevztáhl šéf opozičního ANO Andrej Babiš. "8. květen je jedním z nejvýznamnějších dnů v historii celé Evropy. Připomínáme si konec druhé světové války, nejstrašnějšího konfliktu v dějinách lidstva, který stál životy desítek milionů lidí. Vzpomeňme si na ně," napsal. Místopředseda ANO Karel Havlíček novinářům na Vítkově řekl, že každá válka končí mírem. "Myslím, že i Ukrajina se kloní k tomu, že jednání jsou nezbytná. Jsme přesvědčeni, že o co dříve ta jednání budou, o to lepší pozici si Ukrajina připraví pro ukončení konfliktu," uvedl.

Pavel povýšil na návrh vlády ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku z hodnosti brigádního generála na generálmajora. Koudelku přitom Pavel jmenoval brigádním generálem teprve před rokem, Pavlův předchůdce na Pražském hradě Miloš Zeman obdobnému vládnímu návrhu předtím sedmkrát nevyhověl. Jmenování generálem nebo povýšení do vyšší generálské hodnosti je naplněním dlouhých let práce a přípravy, řekl Pavel při ceremoniálu. Připomněl odpovědnost, kterou by generálové měli mít vůči svým podřízeným, loajalitu vůči zemi a snahu poskytovat jejímu vedení co nejlepší odbornou radu. Prezident také poděkoval manželkám a partnerkám generálů.

Do hodnosti brigádního generála ve výslužbě povýšil Pavel bývalého ředitele Vojenského zpravodajství (VZ) Jiřího Růžka a někdejšího ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petra Zemana. Brigádním generálem se dnes stal ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Vít Hendrych. Brigádními generály jmenoval Pavel také další čtyři vojáky, dva policisty, dva hasiče a jednoho příslušníka Vězeňské služby.

Vzpomínkové akty k výročí konce války se dnes odehrály také například v Brně, Pardubicích, Havlíčkově Brodě nebo Liberci. V Hranicích na Přerovsku se slavnostního nástupu jednotek české armády zúčastnili příslušníci americké národní gardy, kteří do ČR přijeli na alianční cvičení ve vojenském prostoru Libavá. Muzeum obrněné techniky ve Smržovce na Jablonecku návštěvníkům k výročí konce války poprvé ukázalo nedávno získanou repliku těžkého tanku Tiger I. Strakova akademie, tedy sídlo české vlády, se dnes večer slavnostně nasvítí do české trikolory.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď