Češi podali skvělý výkon, ale zlomil je gól v poslední minutě

foto Český futsalista Radim Záruba (v bílém) vstřelil první gól našeho týmu na ME a pak svedl několik tvrdých soubojů.

Bělehrad - Futsalisté České republiky vystoupili do Mistrovství Evropy 2016 v Srbsku porážkou. I když silnému Ázerbájdžánu byl více než vyrovnaným soupeřem, rozhodla branka ze 40. minuty při power play soupeře, který musel vyhrát. Český tým prohrál 5:6 a v neděli se postaví Itálii.

Úvod utkání se Čechům nepovedl, ale vše mohlo být jinak, kdyby Seidler netrefil ve 3. minutě břevno. O tři minuty déle už soupeř skóroval, když se nadvakrát prosadil Farzaljev. Za necelou minutu bylo s Čechy ještě hůř: Borisov dostal přihrávku do levé strany a úplně osamocený skóroval. Trenér Neumann reagoval oddechovým časem a český tým se zvedl.

V 10. minutě si pokryl míč Záruba a křížnou ranou snížil na 1:2. Následně trefil druhé břevno Kovács po signálu z autu. Jenže přišlo pravidlo „nedáš – dostaneš“ a z brejku se radoval De Araujo – 3:1. V té samé minutě se ještě čeští lvi vrátili do hry po přesné ráně Holého – 3:2.

Zakleté břevno Huseynliovy brány odolalo i potřetí. V 15. minutě ho orazítkoval pro změnu Koudelka. Vyrovnání se však Češi dočkali o minutu déle, kdy Kovács ve skluzu vybojoval míč pro Rešetára a ten se dokázal prosadit – 3:3. Vyrovnaný výsledek čeští futsalisté do přestávky neudrželi. Třicet jedna vteřin před koncem zužitkoval kolmici Borisova parádní patičkou Eduardo – 4:3.

Čtyři minuty po přestávce Česká republika znovu vyrovnala. Seidler s Novotným výborně napadali a druhý jmenovaný prostřelil brankáře Ázerbájdžánu – 4:4. Češi byli i nadále aktivní, ale museli dávat pozor na nebezpečné výpady soupeře. Česká obrana si nepohlídala standardní situaci soupeře ve 27. minutě a Augusto po přihrávce Farzaljeva nekompromisně zavěsil – 5:4. Znovu srovnáno bylo ve 31. minutě, kdy ustál atak soupeře Seidler, přihrál míč do strany Novotnému a ten předložil balon do prázdné brány Kovácsovi. Parádní akce – 5:5.

Ázerbájdžán si uvědomoval, že potřebuje po porážce s Itálií vyhrát a zkoušel i power play, ale v největší šanci neskóroval Augusto. Čechům se otvírala zadní vrátka soupeře. Kovácse skvěle vychytal Huseynli a Záruba vzápětí nastřelil čtvrté břevno českého celku v tomto utkání. V závěru se Češi urputně bránili, ustáli tyč po Eduardově střele, ale pak přišlo v poslední minutě bodlo Rafaela a byl z toho výstavní „angličan“. Češi po skvělém výkonu prohráli 5:6 a v neděli musí porazit Itálii.

Tomáš Neumann: Zápas jsme si pohráli vlastní blbostí!

Zápas nerozehráli Češi příliš ideálně a prohrávali brzy 0:2. „Připravení jsme byli dobře. Věděli jsme, co máme hrát, ale mám pocit, že kluci byli na začátku nervózní. Zbytečně jsme ztráceli míče a nezavírali jsme prostředek hřiště. Začátek utkání byl z naší strany nervózní, ale pak jsme se zvedli a začali jsme hrát náš futsal,“ vysvětlil trenér Tomáš Neumann a pak si nebral servítky: „Bohužel, musím to nazvat pravým jménem, svou vlastní blbostí jsme ten zápas prohráli. Jinak to nemohu říct.“

Vše rozhodla závěrečná power play soupeře. „Kluků je mi strašně líto. Věděli jsme, co máme hrát. Také jsme to hráli. Bohužel, neproměňovali jsme šance, ale byli jsme do poslední chvíle trpěliví. Vše rozhodla tragická chyba při power play, na kterou jsme se připravovali dva tréninky. Celou minutu a půl jsme bránili bez problémů, věděli jsme, co soupeř bude hrát, ale po neuvěřitelné chybě jednoho našeho hráče jsme inkasovali,“ zlobil se Neumann.

V neděli hraje český celek s obhájcem trofeje a musí vyhrát jakýmkoliv výsledkem. „Na Itálii se musíme připravit a pokusit se o nemožné. Italové tady opět hrají vynikající futsal a poměrně bez problémů porazili Ázerbájdžán. My to musíme zkusit a soupeře překvapit,“ zdůraznil Tomáš Neumann.

Ázerbajdžán – Česká republika 6:5 (4:3)

Branky: 6. Farzaljev, 7. Borisov, 12. De Araujo, 20. Eduardo, 27. Augusto, 40. Rafael – 10. Záruba, 12. Holý, 16. Rešetár, 24. Novotný, 31. Kovács. Rozhodčí: Zahovič (Slov.), Bauernfeid (Rak.). ŽK: Koudelka (ČR). Diváci: 1485.

Ázerbajdžán: Huseynli (Zamanov) – De Araujo, Eduardo, Augusto, Rafael – Hamazajev, Zejnalov, Chovdarov, Farzaljev, Borisov, Baghirov, Chujkov. Trenér Faustino Perez.

Česká republika: Gerčák (Vahala) – Záruba, Rešetár, Holý, Janovský – Cupák, Novotný, Hrubý, Koudelka, Slováček, Seidler, Rodek, Kovács. Trenér Tomáš Neumann.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.03.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 29. března 2024

Očekáváme v 09:00 12°C

Celá předpověď