Nic moc zápas

foto ČR - Lotyšsko, kvalifikační utkání fotbalistů o postup na mistrovství Evropy, 28. března v Praze. Zleva Deniss Rakels z Lotyšska a český reprezentant David Limberský.

Praha - Před utkáním s Lotyšskem český fotbalový národ vůbec neřešil, kdo si odnese tři body. Daleko více se řešilo, kolik branek dokáže Vrbův tým nastřílet. Tipy a la 4:0 nebyly výjimečné. Jenže realita byla tentokráte daleko méně příjemná. Ke dvěma bodíkům v předcházejících utkáních přidali Lotyši třetí. A nemuselo zůstat jen u toho.

Kdybych sčítal gólové šance, větší část bych musel přičíst Lotyšům. Nedůsledné bránění při standardních situacích a špatná komunikace v defenzivní řadě přinesly svěřencům kouče Paharse mnoho možností ke vstřelení gólu. Že se nakonec radovali jen jednou, když jim neskutečně „namazali“ z vlastního volného přímého kopu Dočkal s Plašilem, to byl vlastně bonus pro český tým. Ani raději nepřemýšlet o tom, co by se stalo, kdyby třeba Šabala proměnil svou tutovku za stavu 0:1… Hlavním a i z tribun snadno rozeznatelným problémem bylo v prvním poločase chabé nasazení a nedostatek agresivity českého mužstva. Přišlo mi, že se muži v červeném jsou přesvědčeni o tom, že Lotyši si snad z úcty před českým týmem nastřílí góly sami a proto není příliš potřeba se nějak obtěžovat. Zároveň se ukázalo, že forma některých hráčů, a nejde jen o Ladislava Krejčího, není na optimální úrovni. Hru se podařilo rozhýbat až ve druhém poločase. Svůj podíl na tom měl příchod Pilaře a především daleko zodpovědnější a lepší výkon celého týmu. I tak se ale lotyšští fotbalisté sem tam dostávali do gólových šancí. Tomáš Sivok jako šéf defenzivní řady chyběl víc, než se mohlo na první pohled zdát. Ve druhém poločase pracovali Rosický a spol. s daleko větším nasazením, přitlačili soupeře k vlastnímu pokutovému území, ale proti dobře bránícím Lotyšům se prosazovali velmi sporadicky. Gól v samotném závěru byl hořkosladkou odměnou. Jinak nebylo k vidění moc dalších pozitiv. Vyzvednout se dá výkon navrátilce do sestavy – Theodora Gebre Selassieho. Celý zápas byl velmi aktivní, podporoval ofenzívu, Pavla Kadeřábka rozhodně zastoupil na výbornou. Pilař si také řekl o místo v základu, ke gólu hodně pomohl ofenzívně laděný stoper Procházka, ale jinak to vážně nebyla žádná sláva. Stejně jako návštěva. Hovořilo se o vyprodaném stadionu, konečný počet 13.700 diváků zklamal. Nejlepší sobotní zprávou je, že zaváhání českého týmu napodobili Holanďané a doma také nechali ležet dva body v zápase s Tureckem. Český tým má na třetí místo stále komfortní náskok. Ale s výkonem jako proti Lotyšům by nemusel vydržet dlouho.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.04.2024 ČTK

Reklama

9°C

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 9°C

Celá předpověď