Pozor na třetího vzadu

foto Utkání 13. kola první fotbalové ligy FC Slovan Liberec - FK Baumit Jablonec 2. listopadu v Liberci. Hráči Jablonce se radují z vítězství.

Polovina ligového ročníku je za námi, respektive za prvoligovými fotbalisty. Po patnácti kolech je víceméně jasno, kdo bude hrát o titul a že hodně namále má Hradec Králové, který už může spasit zřejmě jen zázrak. Nebo totální kolaps některých konkurentů, což se mi ale nezdá být úplně pravděpodobné. Všechno ostatní je ovšem stále ve hvězdách.

O tom, že sny o ligovém prvenství budou snít hráči Sparty a Plzně zřejmě nikdo nepochyboval. Oba nejlepší kluby posledních let také přesvědčují o oprávněnosti svého postavení, byť na obou stranách se udály i velké nepříjemnosti. Plzeň dostala na frak v Jihlavě, Sparta vybouchla doma s Ostravou, o průšvihu s Malmö nemluvě. Přesto mají Sparta a Plzeň velký náskok před pronásledovateli. Až na Jablonec. Že se do pranice o mistrovský primát velmi důrazně zapojí i Peltův tým, to je do jisté míry překvapení. Ne, že by neměl solidní kvalitu, o to se velkými investicemi v létě šéf klubu postaral. Všeobecné přesvědčení – mezi fanoušky i mezi námi novináři – hovořilo o tom, že jablonecký tým bude potřebovat minimálně rok na to, aby si tým „sedl“ a mohl konkurovat nejlepším. Začátek ligy předpokladům odpovídal. Výprask v Plzni, ztráty i v následujících utkáních, to se víceméně čekalo. Jenže ve druhé části podzimu se trenérovi Šilhavému podařilo s již poměrně konsolidovaným mužstvem naskočit na vítěznou vlnu a najednou se bude v Jablonci v neděli hrát absolutní šlágr. Otázkou je, co se bude na Peltově vršku dít v zimě. A nebude toho nejspíše zrovna málo. Změny přijdou v majetkové sféře, kde chce předseda svazu a majitel Jablonce zbavit podstatné části balíku akcií. Tento krok přinese Peltovi dvojité plus. Jednak od nového spolumajitele (zřejmě multimilionáře Boumy) přicestuje pořádné množství peněz na provoz a další posily, druhak bude moci Pelta argumentovat, že střet zájmů předseda svazu a majitel ligového klubu patří minulosti. Alespoň papírově. Ve skutečnosti se nezmění nic. O všem podstatném bude i nadále rozhodovat Miroslav Pelta, těžko si představit, že by si nechal od někoho mluvit do strategie a fungování milovaného klubu. Ale podle legislativy bude všechno v pořádku. Nový přísun peněz se bude v Jablonci hodit. Není tajemství, že severočeský klub prahne po účasti v evropských pohárech a tak opět nastane v kabině pořádný průvan. Přijít by měli čtyři, možná pět kvalitních hotových hráčů. Od brankáře (Laštůvka?), až po hrotového útočníka (Beauguel?). Ambice v Jablonci rostou. Pelta míří nahoru ve strukturách UEFA, chce se blýsknout i úspěchy na poli klubového fotbalu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.04.2024 ČTK

Reklama

6°C

Dnes je pátek 19. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 8°C

Celá předpověď