Zemědělci vyjeli na protest proti politice ČR i EU do regionů a k hranicím

foto Protest zemědělců na hraničním přechodu Mikulov/Drasenhofen, 20. března 2024.

Praha - Na protest proti evropské i národní agrární politice dnes čeští zemědělci vyjeli do regionů a k hranicím s Polskem a Německem. Protestní akce mají podobu jízd zemědělské techniky či veřejných shromáždění a na většině míst podle mluvčí Agrární komory ČR Barbory Pánkové skončí kolem poledne. Farmáři organizátorům nahlásili účast asi 1600 strojů. Náměstkovi ministra zemědělství Miroslavu Skřivánkovi chtěli ráno v Trutnově předat seznam svých požadavků, Skřivánek se ale ze schůzky kvůli pracovním povinnostem omluvil. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) v reakci na dnešní protesty uvedl, že pokud budou v Česku pokračovat, vláda pro zemědělce nemá připravené žádné "záchranné balíčky". Dnešní akce zemědělců v Česku jsou zatím klidné, místy načas blokovaly dopravu.

Graf: Protest zemědělců Čeští zemědělci se dnes připojili k evropským protestům, kterými chtějí upozornit na podle nich neřešené problémy pěstitelů a chovatelů. Protesty se konají u příležitosti jednání Evropské rady, které bude ve čtvrtek, a účast v nich avizovali zemědělci z Polska, Německa, Nizozemska či Belgie. Třeba polští zemědělci na protest proti klimatické politice Evropské unie a proti levnému dovozu potravin a zemědělské produkce z Ukrajiny naplánovali na dnešek přes 500 silničních blokád po celé zemi.

V Česku měli dnes organizátoři protestů nahlášeno nejvíce strojů, přes 400, v Jihočeském kraji. Dalších zhruba 200 jim oznámili ve Středočeském a Olomouckém kraji. Počet protestujících Agrární komora ráno odhadla na zhruba 1700. Požadavky, které měli farmáři předat Skřivánkovi v Trutnově, jsou podle Pánkové směsicí bodů od organizátorů a místních zemědělců. V zásadě by ale měly kopírovat požadavky, které zástupci nevládních zemědělských organizací předali už dříve Výbornému.

Zemědělci požadují podpořit zaměstnanost na venkově slevami na sociálním pojištění, vrátit daň z nemovitosti na úroveň před konsolidačním balíčkem, zrušit danění evropské provozní dotace z prvního pilíře společné zemědělské politiky Evropské unie a omezit dovoz ze zemí mimo EU. Dalším požadavkem zemědělců je nekrátit národní podpory a požadavek, pokud Evropská komise umožní navýšit mimořádnou pomoc zemědělcům z evropských nebo národních zdrojů, aby tak Česká republika učinila v maximální možné míře.

Zemědělci podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala potřebují urychlenou pomoc. Jejich největším problémem je podle něj v současné době to, že nemohou prodat loňskou úrodu, která jim zůstala ve skladech. "Jak nemůžeme úrodu prodat, tak nám docházejí peníze. Za měsíc dva dojdou zemědělcům peníze," řekl dnes Doležal.

Výborný dnes zopakoval, že vláda letos přidá 550 milionů korun na životní pohodu zvířat či příští rok podpoří dvěma miliardami korun zaměstnanost na venkově slevami na sociálním pojištění. V čem se ale se zemědělci neshodne, je podle něj vrácení daně z nemovitosti na úroveň před konsolidačním balíčkem. "Kdybychom začali rozebírat konsolidační balíček, tak by to prostě nedopadlo dobře," řekl ministr v ranním rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál. V tiskovém prohlášení ministerstva zemědělství následně uvedl, že Česká republika bude usilovat o to, aby Evropská komise přistoupila k nějakému krizovému balíčku pomoci.

"Pokud se opět nic nepohne, hovoří se o dalších protestech okolo dubnového veletrhu Techagro v Brně a další budou směřovat k termínu evropských voleb (začátek června)," řekl dnes ČTK šéf krajské agrární komory a předseda Osecké zemědělské a obchodní společnosti Jaroslav Šíma. Dále se zvažuje srpnová výstava Země živitelka v Českých Budějovicích.

Čeští zemědělci jsou podle předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy připraveni protestovat do konce funkčního období současné vlády. Požadavky, které spolu s dalšími oborovými organizacemi svaz nedávno předložil Výbornému, podle něj ale nemusí být splněné všechny. Je vůle domluvit se na kompromisu, řekl Pýcha v rozhovoru s ČTK.

Evropská komise minulý týden navrhla zrušit některé ekologické požadavky na zemědělce. Pánková tvrdí, že rozhodnutí Evropské komise Agrární komora ČR vítá, přišlo ale pozdě a návrhy řeší jen část problémů zemědělců, kterých je jinak mnoho.

Zisk zemědělců podle aktualizovaného interního průzkumu ZS klesne v letošním roce proti roku 2023 zhruba o polovinu na 4,2 miliardy korun, řekl ČTK už dříve Pýcha. Loni zisk zemědělských firem meziročně klesl z 22 miliard korun na 8,7 miliardy korun, tedy o 60,5 procenta. ZS se tak podle Pýchy potvrdilo očekávání za minulý rok. "Tedy, že asi 29 procent zemědělců skončilo ve ztrátě," uvedl. Ke konci loňského roku bylo v Česku podle ministerstva zemědělství evidováno zhruba 61.000 zemědělských podnikatelů.

Poslední demonstrace českých zemědělců byla 7. března v Praze a podle mluvčí Agrární komory se jí zúčastnilo 3000 až 4000 zemědělců a 1000 zemědělských strojů.

Jihočeský kraj

Přibližně stovka traktorů a jiných zemědělských strojů dnes zhruba na hodinu zablokovala hraniční přechod do Německa ve Strážném na Prachaticku. Tvořily se tam až kilometrové kolony. Protestem, který se konal i na řadě jiných míst republiky, chtěli účastnící poukázat na svou nespokojenost se situaci v zemědělství, řekla ČTK za organizátory Lenka Hryzbilová.

Hraniční přechod Strážný byl z české strany zablokovaný přibližně na hodinu od 10:15. "Některá vozidla si už předem vybrala objízdnou trasu nebo se otáčela, když viděla kolonu," řekla ČTK policejní mluvčí Martina Joklová. "Naším cílem je poukázat na dlouhodobě neřešené problémy v zemědělství," uvedla Hryzbilová. Protestu u Strážného se účastnili zemědělci z Prachaticka, Strakonicka a Písecka. Do akce se na řadě jiných míst v Jihočeském kraji zapojilo více než 300 kusů zemědělské techniky.

"Cílem je upozornit na dlouho neřešené problémy pěstitelů a chovatelů a prohlubující se krizi v agrárním sektoru nejen na evropské, ale i na národní úrovni. Akce se koná symbolicky den před summitem premiérů EU," uvedla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Jihomoravský kraj

Pokud se podmínky nezmění, budeme protestovat dál,zaznělo dnes od jihomoravských sedláků. Podle nich se svádí boj o přežití produkčního zemědělství. Připojili se proto k celoevropským protestům proti podmínkám, které jim ukládá Evropská komise. Protestují také proti agrární politice české vlády. Protesty bude nutné stupňovat, řekl na hraničním přechodu v Mikulově na Břeclavsku novinářům a přítomným zemědělcům dlouholetý předseda Regionální agrární komory Jihomoravského kraje Václav Hlaváček. Podle něj je zemědělství v největší krizi za mnoho desetiletí a hraje se o jeho budoucnost v celé Evropské unii.

Zemědělci dnes vyjeli s desítkami traktorů a další techniky na hraniční přechody Hatě na Znojemsku a Mikulov na Břeclavsku. Provoz však neblokovali, pouze jej zpomalovali tím, že se jezdili po hlavních silnicích s různými transparenty. "Evropská komise i česká vláda rezignovaly na potravinovou suverenitu a jsme v situaci, kdy se rozpadl agrární trh se základními komoditami. Zastavil se prodej komodit, zvyšují se nám náklady a chybí příjmy. Proto mluvím o nejhlubší krizi," řekl Hlaváček.

Dnešní protest souvisí se čtvrtečním summitem premiérů členských zemí EU. Mají na něm mimo jiné projednávat kvóty na dovoz komodit z Ukrajiny. "V původním návrhu jsou cukr, drůbež, vejce a nepodstatný med. Chybí v něm stěžejní komodity, tedy obilniny a olejniny. Požadujeme, aby byl návrh o ně doplněný a zároveň, aby nebylo referenční období pro stanovení kvót roky 2022 a 2023, ale 2021 a 2022. Pokud se to nezmění, je to pro zemědělství devastující," řekl Hlaváček. Z Ukrajiny se totiž začalo loni dovážet obilí, které srazilo výkupní ceny, přitom tamní zemědělci nemusejí dodržovat tolik nařízení jako farmáři v EU.

Návrhy Evropské komise také dělají podle zemědělců z nich samotných pouze údržbáře krajiny a likvidují produkční zemědělství. To je podle nich rezignace na potravinovou suverenitu, která je potřebná pro dobu krizí. Za covidu se to podle nich ukázalo, protože některé země zakázaly vývoz potravin.

Předseda jihomoravské organizace Zemědělského svazu ČR Svatopluk Müller doplnil, že zemědělce tíží také obrovská byrokracie. Zmínil také zákaz používání některých přípravků, které nemají adekvátní náhradu. "Způsobuje nám to pokles produkce a zvyšování nákladů. Řekl jsem panu ministrovi (zemědělství Marku Výbornému z KDU-ČSL), aby si udělal rešerši a zrušil 99 procent předpisů, které jdou nad rámec evropských. My chceme pečovat o krajinu a předat ji v lepším stavu, než jsme ji dostali," řekl Müller.

Podle Výborného už česká vláda udělala, co udělat mohla, a víc českým zemědělcům pomoct nemůže. Hlaváček s tím však nesouhlasí a míní, že to jsou věci, které jsou jen kosmetické a mají zemědělce odradit od dalších protestních akcí. Předpokládá, že boj o české a evropské produkční zemědělství bude běh na dlouhou trať. "Kdo chce vyhrát, musí vydržet o pět minut déle než protivník. Vláda počítá s tím, že vychladneme, ale nesmíme," prohlásil Hlaváček.

Královéhradecký kraj

Na hraniční přechod do Polska v Královci na Trutnovsku dnes po 10:30 přijeli protestní jízdou zemědělci z Česka a Polska asi s 35 traktory a dalšími zemědělskými stroji. Dopravu na hraničním přechodu při hodinu trvající akci neomezili, zjistila na místě ČTK. Stroje zemědělci odstavili na parkovišti na polské straně hranice a na místě debatovali o problémech sektoru. Protesty proti evropské i národní agrární politice dnes čeští zemědělci uspořádali po celé ČR.

"Shodli jsme se s Poláky na tom, že největšími problém jsou bezcelní dovozy, byrokracie, a regulace, která platí pro nás a bohužel neplatí pro ty, kteří k nám dovážejí," řekl ČTK na hraničním přechodu přítomný prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Z české strany na přechod přijelo přibližně 25 traktorů, z Polska asi deset. Zemědělci také přijeli několika osobními auty. Na dopravu v místě dohlížela hlídka polské policie.

Po mítinku na hraničním přechodu se kolona složená z českých i polských traktorů vydala na průjezd polským pohraničním městem Lubawka. "Po průjezdu městem se české traktory oddělily a vydaly se na cestu domů. Jízda se odehrála bez problémů," řekla ČTK ředitelka trutnovské okresní Agrární komory ČR Marcela Jezberová.

V celém Královéhradeckém kraji se do protestních jízd dnes dopoledne zapojili zemědělci přibližně se 150 traktory a dalšími stroji, řekl ČTK předseda hradecké krajské Agrární komory Jiří Černý. V Hradci Králové kolona čítala asi 30 traktorů a projela po velkém a malém silničním okruhu. Na malém okruhu museli řidiči nárazově počítat s menším zdržením, zjistila ČTK.

Zemědělci požadavky náměstkovi Skřivánkovi nepředali, na setkání nepřijel

Zemědělci dnes při protestu v Trutnově své požadavky náměstkovi ministra zemědělství Miroslavu Skřivánkovi (KDU-ČSL) nepředali. Náměstek zemědělcům vzkázal, že na dohodnutou schůzku nepřijede, protože musí být v 10:00 na zasedání vlády. Novinářům to řekl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Skřivánek podle Doležala nyní zastupuje ministra Marka Výborného (KDU-ČSL), který je na obchodní misi ve Vietnamu. "Bylo nám slíbeno, že zde bude případně někdo jiný, ale bohužel ti důležití lidí jsou buď ve Vietnamu, nebo v tuto chvíli nejsou dostupní, aby naše požadavky převzali," řekl Doležal.

Skřivánkovi bude Doležal telefonovat, aby požadavky zemědělců předal předsedovi vlády Petru Fialovi. Premiér ve čtvrtek jede do Bruselu na jednání Evropské rady, která se bude zemědělstvím zabývat. Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý ČTK řekl, že se ze schůzky Skřivánek omluvil v úterý večer a že s farmáři zůstává v kontaktu. Další dva náměstkové ministra zemědělství jsou podle Bílého rovněž zaneprázdněni pracovními povinnostmi, a nemohli proto do Trutnova dorazit.

Požadavky zemědělců v Trutnově na shromáždění farmářů v areálu podniku Cerea přečetl předseda okresní Agrární komory Petr Martinec. Následně se kolona asi 20 traktorů vydala do centra Trutnova, odkud odjela na hraniční přechod do Polska v Královci. Přítomná prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová prohlásila, že potravináři požadavky zemědělců podporují.

Zemědělci potřebují podle Doležala urychleně pomoc, protože největším nynějším problémem je to, že nemohou prodat loňskou úrodu, kterou stále mají ve skladech. "Jak nemůžeme úrodu prodat, tak nám docházejí peníze. Za měsíc dva dojdou zemědělcům peníze," řekl Doležal.

Připomněl, že za čtyři měsíce zemědělci budou sklízet novou úrodu obilí. "Bude problém, kam ji dát," řekl. Zemědělcům podle něj hrozí, že kvůli nedostatku peněz budou muset začít prodávat pole, stroje a propouštět zaměstnance. "Proto potřebujeme záchranný balíček na nějaké provozní financování," řekl.

Moravskoslezský kraj

Na hraniční přechod s Polskem v Chotěbuzi na Karvinsku dnes přijelo okolo 30 vozidel s protestujícími zemědělci. Průjezd hranicí je ale volný, nejsou tam ani kolony. Další zemědělci v kraji vyjeli na demonstrativní jízdy do Opavy a Bruntálu.

V Chotěbuzi jsou většinou traktory s návěsy, ale je tam třeba i jeden kombajn. Zemědělci si vytáhli stolečky a mají na nich občerstvení. Chtějí tak stát zhruba dvě hodiny, pak tam chtějí objet kolečko. Podle informací z místa zemědělci z polské strany nepřijedou, protože svůj dnešní protest zaměřili na větší města.

"Účast je dobrá. I přesto, že je pěkné počasí, jsme se tu byli schopní potkat na vyjádření protestu. Byli bychom radši na poli, ale dá se to zvládnout, ty tři - čtyři hodiny, co tomu obětujeme. Museli jsme si práci předjednat nebo nachystat, tak ať se to zvládne. Ale je důležité na naši situaci upozorňovat," řekl za protestující zemědělce Karel Kuběnský, který hospodaří v nedalekém Těrlicku. Uvedl, že traktory přijely například se zapřaženými rozmetadly nebo stroji na přípravu půdy, podle toho, co zemědělci zrovna dělali, takže v podstatě cestou z protestu mohou rovnou pokračovat v práci.

Podobnou protestní akci uspořádali moravskoslezští zemědělci 22. února, kdy ale přechod v Chotěbuzi spolu s polskými kolegy částečně zablokovali. Protesty se konají po celé republice, čeští zemědělci se připojili k evropským protestům, které mají podle zemědělských organizací upozornit na neřešené problémy pěstitelů a chovatelů a prohlubující se krizi v agrárním sektoru.

Olomoucký kraj

Zemědělci v Olomouckém kraji dnes dopoledne vjeli s desítkami traktorů do ulic Olomouce, Přerova a Prostějova. Spolu s kolegy v ostatních krajích se tak připojili k evropským zemědělským protestům. Velké dopravní komplikace zatím v kraji nebyly hlášeny, kvůli pomalu jedoucím zemědělským strojům se na silnicích místy tvořily kolony automobilů. Podobnou protestní akci zemědělci v kraji uspořádali na konci února.

Kolona čítající desítky traktorů z Olomoucka, Šumperska a Jesenicka dnes v 10:00 vyjela z obce Příkazy do nedaleké Olomouce. Na příjezdové silnici v okrajové části Olomouce se za pomalými zemědělskými stroji vytvořila řada osobních a nákladních automobilů. Na důležitých křižovatkách v Olomouci už od rána stály policejní hlídky, které dohlížely na jejich průjezdnost v době protestu zemědělců. Traktory poté za hlasitého troubení projely Olomoucí, ze které krátce po poledni odjely zpět do zemědělských podniků.

Pardubický kraj

Demonstrace proti národní a agrární politice Evropské unie se v Pardubickém kraji dnes zúčastnilo asi 120 zemědělských souprav. Na traktorech a další technice byly české vlajky a protestní transparenty. Například z Dolní Lipky na Orlickoústecku vyjela k polským hranicím čtyřicítka strojů, v Křični na Pardubicku jich bylo kolem deseti. ČTK to řekli zemědělci. Trasy byly stejné jako při únorovém protestu, farmáři jeli zejména po hlavních tazích ve všech okresech kraje.

"Spolupracovali jsme s policií, aby jízda byla plynulá. Policisté pouštěli kolonu po deseti kusech. V Dolní Lipce se seřadilo kolem 40 kusů techniky, za celý kraj to bude nějakých 120 kusů," řekla ředitelka krajské agrární komory Vanda Rektorisová.

Z areálu Agrodružstva Klas v Křični na Pardubicku vyjížděly zemědělské soupravy, traktory měly za sebou vanu, kompaktor na zpracování půdy, cisternu, v níž převážejí močůvku, nebo vlek. Zemědělci soupravy opatřili vlaječkami nebo transparenty s hesly: Stop nesmyslům. Srovnatelné podmínky. Zemědělství v ohrožení. Stroje jely do Lázní Bohdaneč a do Pardubic, kde se na okružní křižovatce u Globusu otočily a jely zpět.

"Musíme být vidět, aby si lidé uvědomili, že je to problém. Jde nám o existenci českého zemědělství. Zemědělec to musí říkat pořád dokola. Náklady jsou velké, ale cena za rostlinné komodity pod výrobními náklady. Nám vypomáhá živočišná výroba, udržuje naše měsíční cash flow, ale nemůžeme tím dlouhodobě vyrovnávat ztráty v rostlinné výrobě," řekl ČTK předseda představenstva ZOD Bratranců Veverkových v Živanicích na Pardubicku Vít Hejna.

Plzeňský kraj

Zhruba 25 traktorů vyjelo dnes z Chválenic na hlavní tah na Plzeň. Protestují proti evropské a národní agrární politice EU i ČR. Další dvě kolony zemědělských strojů vyjedou v Plzeňském kraji z Třemošné u Plzně a z Číhaně u Klatov kolem 10:00. Kolona, která jede z Chválenic za asistence dopravní policie, nemá rozestupy mezi stroji. Na silnici první třídy I/20 směrem na Plzeň se za ní tvoří fronta aut. Traktory jedou do Plzně do Částkovy a Koterovské ulice.

"Aby bylo vidět, že pořád přitahujeme šrouby. Přibližujeme se do centra města. Pokud budou další protestní akce, pojedeme asi ke krajskému úřadu," řekl dnes ČTK šéf krajské agrární komory a předseda Osecké zemědělské a obchodní společnosti Jaroslav Šíma.

Traktory s valníky i cisternami podle něj směřují k obchodnímu centru Olympia, na Nepomuckou třídu, Slovanskou ulici, Částkovu, kolem obchodního centra Dvořák do Koterovské ulice a pak zpět k Olympii a na silnici I/20 na Losinou a Chválenice. "Potrvá to tak jeden a půl až jeden a tři čtvrtě hodiny," uvedl Šíma. Navazující protesty mají trvat od 10:00 do 12:00.

"Pokud se opět nic nepohne, hovoří se o dalších protestech okolo dubnového veletrhu Techagro v Brně a další budou směřovat k termínu evropských voleb (začátek června)," řekl Šíma. Dále se zvažuje srpnová výstava Země živitelka v Českých Budějovicích.

Podle Šímy je největším problémem, že se zemědělcům stále slibuje a neplní se. "Tahle vláda slíbila, že zemědělcům ponechá to a to a to.... , ale ani jedno nesplnila, a tudíž zemědělcům dluží za dva roky víc než deset miliard. Ne z toho, co by zemědělci chtěli navíc, ale z toho, co slíbila a nesplnila," uvedl. V sumě přes deset miliard korun je podle Šímy zvýšená daň z nemovitosti pro zemědělství, která se podle něj neměla podle slibů zvedat, a úlevy na sociálním a zdravotním pojištění, které měly platit už od roku 2023. "Dále slíbili, že národní dotace nechají na pěti miliardách, ale sundali je na polovinu, což je za dva roky pět miliard korun," řekl.

Dnešního protestu se účastní zástupci farem se stovkami až několika tisíci hektary. "Protest musí pomoci. Pokud nám nikdo nepomůže, tak to klekne. Střední podniky mají velký problém, protože peníze prostě chybí. Měli jsme je slíbené a počítali jsme s nimi," řekl předseda Maňovické zemědělské Pavel Raška. Odmítl časté názory politiků, že mají kvalitní traktory za dotace. "Máme je na úvěry a ty splácíme s úroky, ale bez moderní techniky nejsme schopni na polích fungovat, nemůžeme jezdit na strojích, které jsou neproduktivní, rozbíjejí se a nejsou ekologické," dodal.

"Obilí a řepka jsou dnes neprodejné. Cena pšenice je skoro o polovinu nižší, než bývala. Přitom ceny osiv, postřiků a hnojiv jsou v podstatě stejné co byly loni a předloni, kdy výrazně narostly," uvedl Raška.

"Pokud se bude letos opakovat finančně loňský rok, tak si myslím, že bychom to úplně zavřeli, určitě. Ceny plodin jsou hodně pod náklady a ještě se to horko těžko prodává. A živočišná výroba, kterou máme silnou, to neutáhne. Je tak nákladově na nule, stejně jako mléko," řekl Jaroslav Loukota, předseda AG - Produkt Šťáhlavy, které hospodaří na necelých 2000 hektarech. Firma dostává na dotacích téměř o čtyři miliony korun méně než v roce 2022 a rozdíl na výkupních cenách je proti běžnému průměru šest až sedm milionů korun.

"Vyjedeme z Třemošné kolem 10:00. Určitě pojede 30 traktorů, ale doufám, že jich bude víc," uvedl předseda Zemědělského družstva vlastníků Štichovice Václav Bulín. Pojedou po hlavních tazích do Zruče, pak do plzeňského Bolevce a odtud k obchodnímu centru Globus, kde se otočí na kruhovém objezdu a pojedou dolů a poté po Plaské v Plzni zpět do družstva v Třemošné," řekl.

Podle Bulína byla zvolena k protestům středa místo původního čtvrtka kvůli tomu, že ve čtvrtek zasedá v Bruselu evropská rada ministrů zemědělství, kde mají diskutovat o krizovém balíčku na podporu zemědělců a také o zamezení dovozu ruského a běloruského obilí.

Středočeský kraj

Zemědělci ve Středočeském kraji se dnes dopoledne připojili k evropským protestům se zhruba 215 stroji. Jízdy techniky nezpůsobily dopravní komplikace, protest v regionu byl poklidný, řekla ČTK ředitelka středočeské agrární komory Petra Novotná. V regionu na akci dohlížely desítky policistů. Policie nezaznamenala žádné narušení pořádku nebo bezpečnosti provozu, řekla ČTK krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

"Ze všech okresů máme informace, že to bylo bezproblémové, menší kolony možná někde byly, třeba se mírně pozdržela doprava, ale nebylo to ve špičce," řekla Novotná. Účast podle ní byla kvůli zahájení jarních prací menší než před měsícem.

Na Příbramsku oproti původně plánovaným třem trasám vyjeli zemědělci se stroji pouze na dvě trasy. Celkem se tam zapojily tři desítky traktorů, například na trase ze Sedlčan to bylo 15 traktorů. V Rakovníku, kde zemědělci projížděli městem, se přidalo 35 strojů. Na Benešovsku zemědělci nepořádali protestní jízdy, ale se stroji označenými vlajkami a hesly vyjeli za běžnou prací.

Ústecký kraj

Před hlavní bránu výstaviště Zahrada Čech v Litoměřicích dorazily dnes před polednem dvě desítky traktorů. Zemědělci se sešli s litoměřickým starostou Radkem Löwym (ANO), kterého požádali o podporu stejně jako pořadatele tradičních pěstitelských veletrhů. Na silnicích v Ústeckém kraji se pohybovalo dopoledne 55 kusů zemědělské techniky, žádné větší komplikace v dopravě nejsou, řekl ČTK mluvčí krajské policie Kamil Marek.

"Chceme, aby vláda konečně činila, nejen slibovala a deklarovala, co udělá v roce 2025. Aby si s námi dokázala sednout k jednomu stolu," řekl jeden z organizátorů Otakar Šašek ze zemědělského družstva Klapý na Litoměřicku. "Pro mnoho zemědělců bude kritický už letošní rok vzhledem k navýšení daně z půdy," uvedl.

O ochraně vnitřního trhu a dalším směřování zemědělství se má jednat v Bruselu. "Pokud ty výsledky nebudou takové, že budeme přesvědčeni, že nám pomůžou, tak určitě další akce budou následovat," uvedl Šašek. Zemědělské družstvo Klapý původně pěstovalo ovoce na 62 hektarech, loni to bylo na 42 hektarech a tento týden končí likvidace dalších dvanácti hektarů jabloní.

Krajíc chleba se solí přijal starosta se slovy, že jeho podporu zemědělci mají. Na špatnou situaci v pěstování ovoce a zeleniny upozornil na podzimním veletrhu Zahrada Čech. "Pokud mimo jiné mizí orná půda, nedivím se zemědělcům, že protestují," řekl dnes.

Ředitelka Městských kulturních zařízení, pod které patří výstaviště, Michaela Mokrá uvedla, že například na první letošní akci v areálu se přihlásilo méně vystavovatelů než v předchozích letech. "Určitě se snažíme podporovat a prezentovat české zemědělce, upozorňujeme na české výpěstky, aby si právě jich návštěvníci všímali," uvedla Mokrá.

Dvě protestní jízdy dnes pořádali hospodáři z Lounska. Policejní mluvčí uvedl, že traktory a další techniku mohli řidiči potkat v kolonách v okresech Litoměřice, Louny a Chomutov. Žádné komplikace v dopravě okružní jízdy nezpůsobily.

Kraj Vysočina

Protestující zemědělci dnes přivezli k městskému úřadu ve Žďáru nad Sázavou 200 kilogramů mouky. Uvedli, že chtějí upozornit na to, že obilovin je na evropském trhu nadbytek a pro české pěstitele jsou ztrátové. Do Evropské unie, která má sama nadprodukci obilovin, se jich velké množství dováží z dalších zemí, dokonce z Ruska a Běloruska, nejen z Ukrajiny, řekl předseda žďárské okresní agrární komory Jaroslav Michal po 11:00.

"Navazujeme na celoevropské protesty zemědělců, které jsou dnes organizované kvůli tomu, že zítra (ve čtvrtek) budou premiéři jednat o omezení dovozu obilovin do Evropy," řekl Michal novinářům.

Předtím traktory projížděly Žďárem nad Sázavou po hlavním tahu. Dopravu zdržovaly zemědělské stroje od 10:00 do 12:00 i jinde na Vysočině. Místy se kvůli tomu na silnicích tvořily kolony, například na tahu 38 z Jihlavy na Znojmo. Nehody nebo přestupky policie v souvislosti s protestem nezaznamenala, řekla ČTK policejní mluvčí Dana Čírtková.

Mouku dovezenou v kilových balíčcích ke žďárskému městskému úřadu zemědělci věnují potravinové bance. Mouku koupila agrární komora z mlýna v Havlíčkově Brodě. "Nakupují pouze českou pšenici, dělají českou mouku," řekl Michal.

"Kdo držíme ty tradice, že meleme české obilí, tak samozřejmě nejsme konkurenceschopní a ztrácíme tím některé odběratele, protože si nemůžeme dovolit takové ceny mouky jako ti, co berou jiné obilí z ciziny," řekla Helena Valentová z rodinné firmy, která mlýn provozuje.

Michal uvedl, že cena obilovin klesla na 3000 až 3500 korun za tunu. "Naše náklady jsou 5000 až 6000 korun na tunu obilí. Takže tady vzniká obrovský ekonomický problém pro zemědělce," řekl Michal, který je prokuristou zemědělské firmy Proagro Radešínská Svratka. Pěstitelé podle něj mají plné sklady obilí, přitom se blíží další sklizeň. Uvedl, že se jim zvedají výrobní náklady kvůli Green Dealu, tedy zelené dohodě pro Evropu. "Ale bohužel druhá stránka evropské politiky je pustit sem kdeco za jakoukoliv cenu a bez kontroly kvality," řekl.

Dvouhodinové protestní jízdy na Vysočině dnes podle agrární komory byly ve čtyřech z pěti okresů. Techniky bylo méně než při podobném protestu 22. února. Tehdy vyjelo 420 zemědělských strojů. Dnes se jich na silnicích podle okresních agrárních komor pohybovalo okolo 200.

Nezapojila se pelhřimovská agrární komora. Její předseda Josef Blažek v úterý ČTK řekl, že se zemědělci chtěli zúčastnit, ale preferovali centrální akci v Praze. "Kde si myslíme, že by to mělo daleko větší ohlas a účinnost než tyto symbolické jízdy v okrese," řekl.

Zlínský kraj

Pět desítek traktorů protestujících zemědělců vyjelo dnes dopoledne na trasu mezi Kroměříží a Holešovem. Do protestní akce se zemědělci ve Zlínském kraji zapojili také na dalších místech. Na Vsetínsku jeli k hraničnímu přechodu Bumbálka a na Uherskohradišťsku k přechodu ve Starém Hrozenkově. V kraji se tak na protestní jízdu vydalo asi 120 strojů, řekl dnes ČTK a České televizi předseda krajské agrární komory Martin Gabrhelík.

"Poklidnou jízdou chceme občanům a hlavně vládě ukázat, že stále nám to není jedno. Že sliby, které nám dali, nejsou splněny, a stojíme si za svým. Musíme se někam posunout, vláda slíbila jen část toho, co nám sebrala. Nevidíme, že by nám něco nového dala," uvedl Gabrhelík.

Protestní jízdy zemědělců se dnes konají i v ostatních krajích. Čeští zemědělci se tím připojili k evropským protestům, které mají podle zemědělských organizací upozornit na neřešené problémy pěstitelů a chovatelů a prohlubující se krizi v agrárním sektoru na evropské i národní úrovni. Protesty se dnes konají u příležitosti jednání Evropské rady, které připadá na čtvrtek. Zapojí se do nich i zemědělci z Polska, Německa, Nizozemska či Belgie.

V Kroměříži dnes po 10:00 vyjely traktory od areálu zemědělské společnosti na kraji města. Většina traktorů měla také vlek. Stroje při jízdě troubily, měly na sobě připevněné vlajky a transparenty s nápisy Už toho máme dost!, Bojujeme za soběstačnost, Zachraňte umírající zemědělství! nebo Za české potraviny!. Nechyběla vlečka s hnojem s transparentem Přestaňte s námi orat. Zemědělci projeli centrem Kroměříže, kde vznikly kratší kolony. Pak traktory zamířily k Holešovu.

V čele jízdy jel Jiří Svoboda z Agrodružstva Morkovice. Na vozíku měl nápis Stop Green Dealu. "Není to stoprocentní stopka, ale je to důvod zemědělský. Bojíme se toho, když nastoupí Green Deal ve formách, v jakých je, že naše zemědělství, jaké máme v České republice, za pár let fungovat nebude," řekl dnes ČTK Svoboda. Důvodů k protestu je podle něj spousta, trápí ho velká byrokracie i neustálá kontrola. "Je spousta úředníků a lidí, kteří o problematice příliš neví a říkají nám, jak máme práci dělat. Někdo chce nastavit podmínky pro celou Evropu úplně stejné, v českých zemích nemáme podmínky stejné na Vysočině, na Kroměřížsku nebo u Plzně. A my musíme plnit požadavky, které jsou jasně nastaveny. Na jedné straně chceme chránit přírodu a zabraňovat rozšiřování nepůvodních druhů, na druhé straně je nám zakazována orba, kdy na pole můžeme vlastně vyjet a kdy se o půdu starat," uvedl Svoboda.

Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 14.05.2024 ČTK

Načíst další článek

23°C

Dnes je úterý 14. května 2024

Očekáváme v 21:00 15°C

Celá předpověď