Na Anifilmu v Liberci ocenili Kubíčka, nejlepší české dílo je od Pošivače

foto Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm 2024, 7. května 2024, Liberec. Slavnostní zahájení festivalu v Šaldově divadle. Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu převzal scenárista, dramaturg a pedagog profesor Jiří Kubíček.

Liberec - Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu dnes při zahájení 23. ročníku mezinárodního festivalu Anifilm v Liberci obdržel scenárista, dramaturg a pedagog Jiří Kubíček. Organizátoři šestidenního festivalu animovaného filmu dnes vyhlásili i výsledky národní soutěže Český obzor. Nejlepším českým dílem zvolila 132členná Rada animovaného filmu loutkový film Tonda, Slávka a kouzelné světlo od režiséra Filipa Pošivače.

Fotogalerie

Ředitel festivalu Tomáš Rychecký dnes pro ČTK uvedl, že osmdesátiletý Kubíček je osobností animovaného filmu a málokdo má o české animaci takový přehled jako on. "Byl v Krátkém filmu jako dramaturg. Byl i po revoluci u toho, když se zakládala katedra animovaného filmu na FAMU, takže pomohl vychovat několik generací animátorů a režisérů," řekl Rychecký. Oceněný Kubíček je i autorem textů věnovaných animovanému filmu, teoretické knihy Úvod do estetiky animace či seriálu Mistři českého animovaného filmu.

V národní soutěži Český obzor letos porota složená z profesionálů a profesionálek v animaci hodnotila rekordních 69 děl. Za nejlepší vybrala celovečerní loutkový film Filipa Pošivače, který se odehrává v několika předvánočních dnech v ponurém činžovním domě. Snímek, v němž jedenáctiletý Tonda a nově přistěhovaná tajemná dívka Slávka pátrají po původu záhadných chomáčků tmy, získal dnes na Anifilmu také prvenství v kategoriích nejlepší český krátký a celovečerní film.

Cenu pro nejlepší studentský film dnes v Liberci obdržela Darja Kaščejevová (Daria Kashcheeva) s krátkým animovaným snímkem Electra. Za něj letos získala i nestatutární cenu Českého lva za nejlepší studentský film. Pro osmatřicetiletou režisérku to není první úspěch, v minulosti už posbírala desítky ocenění včetně sošky studentského Oscara.

V kategorii Českého obzoru určené pro seriály získal cenu pilotní díl série Veggierado od režiséra Jana Bubeníčka, cenu za nejlepší české zakázkové dílo si odnesl Marek Berger za spot Rychlé šípy slaví 85 let a za nejlepší český videoklip porota vybrala výtvarně svérázné dílo Prezident Lourajder: Lunapark, které režíroval Matej Mihályi.

Mezinárodní festival Anifilm potrvá v Liberci do neděle, nabídne v šesti dnech 444 soutěžních i nesoutěžních snímků. V doprovodném programu bude lákat na výstavy, koncerty, divadla, ruchové nebo dabingové studio. Výsledky mezinárodních kategorií vyhlásí organizátoři v sobotu, v těch nejsledovanějších soutěží deset celovečerních a 28 krátkých animovaných filmů. Programový ředitel Anifilmu Pavel Horáček míní, že u celovečerních filmů je kvalita letos vyšší než v předchozích letech. "Za mě tam je spousta favoritů na cenu. Těžký byl už samotný výběr, protože celovečerních animovaných filmů vzniká mnohem víc, než vznikalo dříve," dodal.

Reklama
Reklama
Reklama

Čtěte také:

Reklama

Právě zveřejněno

Všechny zprávy

Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď