eunews: Demokracie je privilegium

foto Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová

Druhé fázi komunikační kampaně, kterou spustil Evropský parlament 29. dubna, věnuje pozornost italský deník specializovaný na dění v EU a Bruselu eunews. O kampani informovaly v den jejího rozjezdu české noviny zde.

Kampaň se zaměřuje na aktivní zapojení občanů 27 členských zemí do "zachování demokracie" v unii. „Zejména krátkým filmem zdůrazňujícím historický význam volebního jmenování pro obnovu členů Evropského parlamentu po desáté od vzniku sjednocené Evropy,“ píšou eunews.

K ústřednímu sloganu „Využijte svůj hlas. Nenechte za sebe rozhodovat ostatní.“, který zdůrazňuje význam demokracie a chce lidem připomenout, že demokracie není samozřejmost, připojuje stejný zdroj apel předsedkyně EP Roberty Metsolaové: „Demokracie v Evropské unii je dnes důležitější než kdy jindy; váš hlas rozhodne o tom, jakým směrem se Evropa bude v příštích pěti letech ubírat.“ 

Volby, které se budou konat od 6. do 9. června (v Česku 7. a 8. června), rozhodnou podle Metsolaové o tom, „v jaké Evropě budeme žít". Stejné poselství přináší krátký film Use Your Vote, který shromažďuje svědectví o demokracii některých starších občanů z různých členských zemí, aby je předal novým generacím a jasně ukázal, že toto právo nelze považovat za samozřejmost. Spot v délce čtyř minut je k vidění zde.

Evropský parlament zřídil speciálně vyhrazený portál ve 24 úředních jazycích EU se všemi užitečnými informacemi, aktuálními informacemi o členských státech a možností registrace ve společenství. Má podpořit aktivní účast na organizaci a propagaci voleb. Na webu mohou zájemci o volby zadat svou emailovou adresu, na ni přijde oficiální pozvánka k volbám. Pro českou verzi platí proklik: https://europa.eu/!C7d8yQ

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 17:00 22°C

Celá předpověď