Potemnělá Haná

foto Utkání 30. kola první fotbalové ligy Slovan Liberec - Sigma Olomouc 31. května v Liberci. Martin Šindelář (vpravo) a Adam Varadi z Olomouce po skončení zápasu. Olomouc sestupuje po 30 letech z první ligy.

Praha - Smutno musí být na moravském poli. Nejvyšší fotbalovou ligu opouštějí Znojmo a Olomouc. Zatímco u nováčka se Znojma se podobný vývoj situace docela očekával, nemluvě o patáliích se stadionem, u Olomouce jde o velké a nepříjemné překvapení. A nejenom pro olomoucké fanoušky, ale pro český fotbal obecně.

Dlouhodobě patřila Sigma k předním celkům zdejší první ligy. Vždy se s ní počítalo jako s týmem, který by se měl prát o evropské poháry, nikoli jako s někým, jenž by měl bojovat o holý život. Určitě se objeví v nejbližší době spousta tezí a teorií, kde se stala chyba, ale úplnou pravdu znají jen ti, kteří sedí v těch nejdůležitějších kancelářích na olomouckém stadionu. Na stadionu, kde se, trochu paradoxně, bude po tomto ligovém knockoutu, v úterý hrát mezistátní utkání s Rakouskem. Jsem docela zvědav, kolik přijde po sobotním zklamání na toto utkání diváků. Jestli na něco olomoucký klub doplatil, pak určitě na filozofii, že se dá hrát důstojná role v lize převážně s mladými hráči, vlastními odchovanci. Copak o to, v zásadě jde o správnou cestu – vychovávat vlastní hráče a následně je zhodnotit při přestupech do bohatších klubů. Ale zkušená osa v týmu prostě musí zůstat. Pokud ne, přichází problém a to především v takové situaci, v níž se Sigma ocitla letos. Další schůdek vedoucí dolů si na Hané vyrobili ve vlastních hlavách. Přišlo mi, že i když se olomoucký klub začal pohybovat v sestupovém pásmu, nikdo, ani hráči, ani vedení, si vlastně doopravdy nepřipustili, že by se skutečně mohlo stát něco takového, jako sestup o patro níž. Jako by u nich pořád převládala myšlenka, že všechno nakonec dobře dopadne, aniž by jeden či druhý musel sáhnout až na hranici maximální výkonnosti. Když tak čtu reakce olomouckých příznivců, často se v nich opakuje teze, že jde o jistou pomstu ze strany osudu jednak za aféru se střížkovským mužstvem, druhak za postoj vedení klubu, které vyhodilo z trenérského postu Romana Pivarníka poté, co dotáhl mužstvo na čtvrté místo. Od té doby se klub začal točit v kruhu, příchody a odchody Zdeňka Psotky, ani angažmá Ladislava Mináře nezastavily bolestivý propad. Jestli chce Sigma hned po roce zpátky do první ligy (nic jiného by ani nemělo připadat v úvahu), musí nastavit její vedení jasnou sportovní a také ekonomickou koncepci, které nepůjdou proti sobě, nýbrž jedna bude podporovat druhou. Ano, bude to asi trochu bolet, ale pokud tento proces olomoučtí nepodstoupí, nemusí být jeden z nejhezčích stadionů v republice ani po další sezoně prvoligový.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.04.2024 ČTK

Reklama

10°C

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 7°C

Celá předpověď