Slovácko válí

foto Utkání 8. kola první fotbalové ligy 1. FC Slovácko - Dukla Praha 20.září v Uherském Hradišti. Zleva Jiří Valenta ze Slovácka a Jakub Považanec z Dukly.

Praha - Na první pohled nic neobvyklého. Ligovou tabulku vede Plzeň, v těsném závěsu číhá na šanci Sparta. Tento obrázek je koloritem posledních sezon. Ale hodně zajímavé je prozatímní obsazení třetího místa. Slovácko naplňuje teorii o černém koni soutěže. Tým z Uherského Hradiště především díky skvělé střelecké potenci Doška vypráskal pražskou Duklu a dýchá velkým favoritům na záda.

Sobotní duel svedl dva týmy, které předsezonní úvahy umisťovaly do horní části tabulky. Ale zatímco Dukla se trápí na jedenáctém místě – při pěti vstřelených brankách na osm zápasů se není co divit - Slovácko míří k výšinám. Přitom pohled na kádr a obvyklou sestavu nenabízí nějaké velké hvězdy. Došek, Heča, Kerbr, Kalouda či Valenta, to nejsou hráči, o kterých by se spekulovalo jako o trhácích příštího přestupového období. Jenže dlouhodobá práce trenéra Habance nese ovoce. Jeho mužstvo hraje velmi disciplinovaně, byť deset inkasovaných branek není úplně málo, předvádí rychlý přechod do útoku a na hrotu číhá prozatím skvěle disponovaný střelec Došek. Klobouk dolů před jeho bilancí. Devět branek v osmi utkáních , to je více, než nastříleli všichni hráči Ostravy, Dukly, Českých Budějovic, Hradce Králové, Příbrami či Jihlavy. Samozřejmě, že Libor Došek hodně těží z práce rychlých hráčů na stranách hřiště, ale není to tak, že by byl jen trefován centry a prosazoval se ve vzdušných soubojích. Jasný důkaz podal právě proti Dukle. První gól po vyhraném souboji jeden na jednoho v pokutovém území, druhý padl po nádherné střele zpoza šestnáctky, třetí byla „klasika“ – centr a dobrý výběr místa s přesným zakončením. Doškova hra je hodně variabilní. Jistě, není – ani nikdy nebyl – žádným sprinterem, který by se pustil do křížku se třemi protihráči, vymíchal je a nasadil gólmanovi navíc jesle. Ale spoluhráči dobře vědí o jeho přednostech a dokáží je využít. Formu má střelec Slovácka vskutku impozantní, až se začíná vkrádat myšlenka o tom, jestli by náhodou nestálo za to, vyřešit Doškovým povoláním dlouhodobý problém české reprezentace s útočníky. S úsměvem o tom mluvil i Svatopluk Habanec po sobotním utkání. Osobně si nemyslím, že bude Pavel Vrba uvažovat tímto směrem, přece jen, zkušenosti Libora Doška s mezinárodním fotbalem na reprezentační úrovni nejsou nijak obsáhlé a ani jeho věk nenabízí dlouhou perspektivu. Pravdou ovšem je, že v současné době neběhá po hřištích v celé Evropě žádný podobně úspěšný český fotbalista s čákou na reprezentační dres. Pokud mi střelecká fazóna vydrží, nikde není psáno, že se svým klubem nemůže podívat do evropských pohárů. Byla by to velká senzace, ale když může bundesligu vést Paderborn a Southampton dorážet z druhého místa na Chelsea, proč by nemělo mít velké ambice Slovácko?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.04.2024 ČTK

Reklama

8°C

Dnes je pátek 19. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 8°C

Celá předpověď