Unavené výhry

foto Utkání 12. kola první fotbalové ligy AC Sparta Praha - FK Mladá Boleslav 26. října v Praze. Zleva Tiémoko Konaté ze Sparty a Jasmin Ščuk z Boleslavi.

Dvakrát 1:0. To je bilance Sparty a Plzně před nejočekávanějším utkáním podzimní části letošního ligového ročníku. Ani v případě duelu letenského týmu s Mladou Boleslaví, ale ani pokud jde o zápas Plzně v Uherském Hradišti nešlo o žádné velkolepé představení. Velkou měrou se o to pochopitelně postarala taktika soupeřů, kteří měli v úmyslu především neprohrát a podle toho to vypadalo.

Zajímavé srovnání nabídlo měření sil Sparty a Mladé Boleslavi, protože minulé kolo se se středočeským mužstvem potkala Plzeň. Pravda je, že hodně nabručený musí být po těchto dvou utkáních trenér Mladé Boleslavi Karel Jarolím. Ani v jednom případě totiž nemohl do sestavy nominovat dva důležité útočníky. Dohoda klubů ( a také karty) nejprve nepustily do hry Ďuriše a Wágnera, Wágner se nemohl ukázat ani na Letné, stejně jako Skalák. To se pak těžko hledá recept na obranu soupeře. Celkem logicky se tedy mladoboleslavský tým daleko více soustředil na obranu. Proti Plzni nebyla defenzivní linie nejpevnější, Tecl by mohl vyprávět. Ale kdo ví, jak by se zápas vyvíjel, kdyby se pískala penalta po faulu Řezníka. Na Spartě bránili Jarolímovi svěřenci výrazně lépe a poněkud unavení domácí se dlouho nedokázali prosadit. Hodně mě zaujal mladičký stoper Lukáš Hůlka. Oba zápasy zvládl, nerozklepal se z velkých jmen, vyplatí se všímat si tohoto hráče. Sparťané se hodně natrápili na jediný gól, do zhuštěné obrany těžko hledali cestu. Ale v týmu mají Bořka Dočkala, kterého doprovázejí v posledních týdnech střelecké múzy na každém kroku. Bylo znát, že favorit má po náročném programu těžké nohy. Ale o moc lépe na tom nebyla ani Plzeň na stadionu Slovácka. Proti oslabenému soupeři poněkud profesorská hra nepřinášela úspěch. Až akce střídajících Holendy a především střelce Hořavy přinesla do řad západočeského mužstva klid. Těžko říci, jak by zápas vypadal, kdyby Slovácku nechyběli v předcházejícím utkání vykartovaní Došek a Diviš. Více než polovina útočné síly bylo tím pádem pryč a vedoucí mužstvo ligy se mohlo v klidu soustředit na útočné pokusy, bránit nebylo co. Poněkud zarážející je, že na duel na Letné dorazilo v neděli jen něco přes sedm tisíc lidí. Loni to byl víc než dvojnásobek. Říkám si, na kolik se na tomto počtu příchozích podepsal skandál v Bratislavě. Možná, že si někdo řekl, že mu nestojí za to riskovat podobný zážitek a zasedl raději k televiznímu přenosu.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.03.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je pátek 29. března 2024

Očekáváme v 03:00 4°C

Celá předpověď