Vyloupená Letná

foto Utkání 4. kola první fotbalové ligy: Sparta Praha - Baník Ostrava, 15. srpna v Praze. Zleva Marek Matějovský ze Sparty a Derrick Ediyaa Mensah z Baníku.

Každá série musí jednou skončit. Někdy dřív, někdy později. Přesvědčili se o tom i sparťanští fotbalisté v duelu s Baníkem Ostrava. Osmnáctkrát v řadě doma ligový zápas neprohráli, vítězně zvládli všechna domácí utkání v loňském ligovém ročníku, ale tentokráte nedokázali vyzrát na výborně organizovanou defenzívu ostravských.

Pro sparťany to není dobré memento před dvojutkáním se Zwolle. Minimálně psychicky jim výsledek pátečního mače, ještě třeba se vzpomínkou na blamáž v Malmö, rozhodně nepomůže. Sparta prostě neprožívá úplně jednoduché časy. Z klasických opor se trenér Lavička může spolehnout snad jen na Davida Lafatu, jenže ten potřebuje pomoc od spoluhráčů, aby mohl plnit své gólové povinnosti. A ještě na Pavla Kadeřábka, byť ten měl proti Baníku hodně ztíženou práci, protože trenér Svědík na něj nasadil stejně rychlého Štěpána, který svou práci odvedl na výbornou. Ostatní klíčoví hráči letenských zatím nemají takovou formu, s jakou končili mistrovský rok. Nebývá zvykem, aby Sparta nedokázala vytěžit nic při převaze, kterou symbolizovalo držení míče na hodnotě 72 procent. Jediné opravdové dvě šance si Lavičkův tým vytvořil v prvním poločase, druhý se nesl ve znamení úporného, leč nepříliš invenčního dobývání baníkovské pevnosti. Za zmínku jistě stojí, že ostravský tým disponuje obranou, v níž je nejstaršímu hráči 24 let. A přesto svou úlohu splnila dokonale. Vůbec celý tým Baníku předvedl velmi disciplinovaný výkon. Samozřejmě, nesmírně mu pomohl rychlý Gregušův gól po několika chybách sparťanských hráčů, ale pořád musel zvládnout dalších devadesát minut (s nastavením). Bojovnost a nasazení se rovnalo třem nečekaným bodům. Kromě vítězné série velmi pravděpodobně skončí i řada utkání, kterou odehrál v rudém dresu Josef Hušbauer. Na utkání s Baníkem byl přítomen prezident Cagliari a vyjádřil eminentní zájem o příchod reprezentačního záložníka. Licitovat se bude už jen o ceně. Těžko se divit letenskému vedení. Očekávané příjmy z Ligy mistrů do klubové pokladny nedorazí a nějak je tuto díru v uvažovaném rozpočtu třeba zalátat. Navíc, úplně upřímně, nedá se předpokládat, že by Sparta za Hušbauera někdy v budoucnu mohla utržit více, než současných plus mínus devadesát milionů korun. Sám Hušbauer rozhodně zatím v této fázi sezóny nehraje podle očekávání. I z tohoto důvodu asi nazrál čas k uzavření transferu s tím, že proti Zwolle by měl být nejlepší střelec loňského ročníku Spartě k dispozici. Pro Spartu i celý český fotbal by bylo moc dobře, kdyby šlo o vítězné loučení…

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.04.2024 ČTK

Reklama

9°C

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 9°C

Celá předpověď