Francouz Thomas vybojoval první vítězství na Giru, dál vede Pogačar

foto Cyklistický závod Giro d'Italia, 5. etapa, 8. května 2024, Lucca. Vítěz etapy Benjamin Thomas (vpravo) z Francie.

Lucca (Itálie) - Francouzský cyklista Benjamin Thomas vyhrál z úniku pátou etapu Gira d'Italia, v níž čtveřice uprchlíků zmařila očekávané vyhlídky na další souboj spurtérů. Růžový dres lídr závodu uhájil Slovinec Tadej Pogačar, jenž dojel v hlavním pelotonu s odstupem jedenácti sekund. Český jezdec Jan Hirt stále drží osmou příčku.

Osmadvacetiletý Thomas, jenž má z dráhy bronzovou medaili v bodovacím závodě dvojic z olympijských her v Tokiu, v závěru 178 km dlouhé trasy přespurtoval Dána Michaela Valgrena a domácího Andreu Pietrobona a oslavil první etapový vavřín na Grand Tour. Zároveň ukončil dlouhé čekání stáje Cofidis na výhru, na kterou čekala od loňské Vuelty.

"Bylo to jako hodně, hodně, hodně dlouhá stíhačka družstev," přirovnal rozesmátý Thomas dnešní etapu k dráhovým zkušenostem. "Povedl se nám skvělý únik. V závěru to bylo už hodně těžké, každé šlápnutí bylo naplno," popsal. V koncovce se nenechal strhnout Pietrobonovým nástupem, svůj útok si ideálně načasoval. "Vsadil bych se, že na únik dneska nikdo nesázel. Když kilometr před cílem (Pietrobon) nastoupil, říkal jsem si, že sice riskuju porážku, ale nesnažil se ho hned stáhnout a zvládl jsem to perfektně. Dobře to tu znám, protože tu někdy trénuju," dodal.

Pro Valgrena mělo i druhé místo cenu zlata po vážném zranění z roku 2022, kdy si při pádu zlomil pánev, přetrhal vazy v koleně a poranil meniskus. "Před pár roky jsem si ani nebyl jistý, jestli ještě dostanu smlouvu. Tým mě ale podržel a jsem rád, že mu to teď začínám splácet. Jsem vděčný, že můžu pořád ještě jezdit," řekl dvaatřicetiletý Dán.

Peloton se uprchlíky, kteří zaútočili 77 km před cílem, v závěru marně snažil dojet. Tempo v něm udával mimo jiné i Hirtův kolega z týmu Soudal-Quick Step Josef Černý, na cílovou pásku ale balík dorazil s jedenáctisekundovou ztrátou. Spurt hlavního pole se všemi sprinterskými hvězdami vyhrál domácí Jonathan Milan, jenž ovládl úterní čtvrtou etapu a den předtím byl druhý.

Pogačar dojel na 29. místě a dál vede s náskokem 46 sekund před Britem Geraintem Thomasem. Hirt, jenž dnes byl klasifikován na 67. místě, ztrácí v průběžném pořadí 1:13 minuty. Černý dojel s odstupem 4:21.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 5. etapa (Janov - Lucca, 178 km):

1. Thomas (Fr./Cofidis) 3:59:59, 2. Valgren (Dán./EF Education-EasyPost), 3. Pietrobon (It./Polti-Kometa) oba stejný čas, 4. Paleni (Fr./Groupama-FDJ) -3, 5. Milan (It./Lidl-Trek), 6. Ewan (Austr./Jayco-AlUla), ....67. Hirt všichni stejný čas, 149. Černý (oba ČR/Soudal-Quick Step) -4:21.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar (Slovin./UAE Emirates) 19:19:15, 2. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -46, 3. Martínez (Kol./Bora-hansgrohe) -47, 4. Uijtdebroeks (Belg./Visma-Lease a Bike) -55, 5. Rubio (Kol./Movistar) -56, 6. Fortunato (It./Astana-Qazaqstan) -1:07, ...8. Hirt -1:13, 162. Černý -47:58.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď