Hašek věří, že hokejisté na MS uspějí, za základ považuje týmový výkon

foto Slavnostní otevření nové Síně slávy českého hokeje, 7. května 2024, Praha. Brankář Dominik Hašek u své výstroje.

Praha - Bývalý vynikající brankář Dominik Hašek věří, že česká reprezentace na nadcházejícím domácím mistrovství světa uspěje a potěší fanoušky. Základním předpokladem k tomu je podle olympijského šampiona a dvojnásobného vítěze Stanleyova poháru týmový výkon. Hašek to řekl novinářům při slavnostním otevření Síně slávy v centru Prahy.

Národnímu týmu se minulý týden nevydařila generálka, na Českých hrách v Brně prohrál všechny tři zápasy, podle Haška to ale nic neznamená. Situaci přirovnal k roku 1985, kdy byl až do závěru přípravy součástí kádru, který následně v Praze získal zlatou medaili.

"Ani tam se generálky nepodařily. Pamatuji si, že jsme prohráli se Švédy, dokonce i přátelák s Pardubicemi dva dny před začátkem mistrovství světa. A ani zápasy ve skupině nebyly nejlepší. Mužstvo se ale dalo dohromady, a když šlo o všechno, tak dokázalo najít cestu, jak vyhrát," řekl Hašek, jenž se nakonec do nominace nedostal a byl z týmu vyřazen den před začátkem turnaje.

Devětapadesátiletý gólman věří, že si trenér Radim Rulík vybral dobrý tým. "Teď musí jít všechny individuální věci stranou. Mužstvo buď vyhraje jako tým, nebo nevyhraje," podotkl Hašek. Velmi dobře si uvědomuje, že reprezentace bude pod velkým tlakem. "Jak se s ním vyrovnat? Tady je každá rada drahá. Je potřeba, aby všichni dělali vše pro úspěch. A když se někomu nebude chvilkově dařit, aby to hodili za hlavu. Osobní a individuální zájmy musí jít stranou. Jde o mužstvo. To je jediná cesta k vítězství," řekl Hašek.

Jeden z neúspěšnějších gólmanů české historie získal spoustu trofejí, vyhrál olympiádu, získal Stanleyův pohár nebo domácí titul. Zlatá medaile ze světového šampionátu mu ve sbírce chybí, bere to ale s nadhledem. "Nějaké medaile z mistrovství světa mám. V roce 1985 mi nominace unikla poslední den, tak to ale v životě chodí. Já ničeho nelituju. S klukama, kteří tehdy vyhráli, jsme výborní kamarádi," uvedl Hašek, který na MS získal třikrát bronz.

Na šampionát, který začne v pátek, se Hašek těší. Řadu zápasů bude sledovat osobně v pražské O2 areně. "Chci se podívat na hodně zápasů. Samozřejmě ale některé uvidím v televizi. Osobně se chystám v sobotu na zápas proti Norsku," řekl Hašek. "Člověk chce samozřejmě vidět vítězství našeho mužstva. Hrajeme doma, všichni věří, všichni mají velká očekávání. Pro kluky to není nic lehkého, ale tak to prostě je. Jsme hokejový národ a fanoušci mají nejvyšší očekávání," dodal.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď