Kondelík: Čekal jsem, že touto dobou budu na dovolené, je to krásná změna plánu

foto Trénink české hokejové reprezentace, 7. května 2024, Praha. Zleva trenér Radím Rulík (vlevo) a útočník Jáchym Kondelík.

Praha - Útočník Jáchym Kondelík dotáhl mimořádnou sezonu v dresu Českých Budějovic až k nominaci na domácí hokejové mistrovství světa. Čtyřiadvacetiletému centrovi stačilo k tomu, aby přesvědčil vedení národního mužstva v čele s koučem Radimem Rulíkem, jen šest startů, které nastřádal za poslední měsíc. Až do 13. dubna neměl na kontě ani jediný. Novinářům řekl, že hokejovou pohádku stále trošku vstřebává.

"Neočekával jsem, že tady budu. Původně jsem si myslel, že budu někde na dovolené, ale je to samozřejmě krásná změna plánu. Rušit jsem naštěstí žádnou nemusel, ale i kdybych měl nějakou naplánovanou, tak to okamžitě udělám a nebudu nad tím přemýšlet ani sekundu," uvedl Kondelík. "Jsem strašně rád, že tady mohu být a užívám si každý den. Hrozně si toho vážím. Je to odměna za mnohaletou práci a úsilí, které do toho dávám."

Připustil, že mu vše pořádně ještě nedochází naplno. "Myslím, že to naplno přijde až tak třeba měsíc po šampionátu a budu na to krásně vzpomínat. Tedy doufejme, že to budou krásné vzpomínky," přál si Kondelík.

Dobře si ale uvědomuje, že ještě není zapsaný na turnajové soupisce. A může patřit mezi ty, kteří budou čekat na vývoj ve 2. kole play off NHL. Bere to však s nadhledem.

"To k tomu patří. Už při nominaci v Brně člověka napadal milion myšlenek, ale když ta nominace přišla, byl jsem hrozně šťastný. Jestli tady budu o týden méně, nebo více... Budu dělat maximum, abych tady byl co nejdéle. I kdybych jel domů, tak to budu sledovat a budu si to užívat. Už jen proto, že ty kluky znám a všem bych jim to obrovsky přál. A já měl tu šanci být toho součástí," řekl Kondelík.

Je připravený se podřídit potřebám mužstva. "Uvidím, jakou roli dostanu a co mi řekne pan trenér. Sám od sebe žádná očekávání nemám. Budu zkrátka plnit cokoliv, co mi bude řečeno," prohlásil.

Premiéru na mistrovství světa může prožít v dobře známém prostředí O2 areny, kde hrál v sezoně s Motorem proti Spartě. "Je určitě hezčí být tady v domácí kabině a mít tam české vlajky, než být v té hostující jako soupeř. V tom klubu je to jen trošku jiné. Takhle je to přece jen zajímavější," řekl Kondelík.

Dosud jediným zádrhelem pro více než dvoumetrového útočníka jsou rozměry postele na hotelovém pokoji. "Mojí výšce bohužel neodpovídá. Budou mi asi koukat kolena z postele, ale na to jsem zvyklý, to není nic nového," smál se Kondelík, jenž se před sezonou vrátil do Česka ze zámořské AHL.

Tlak bere jako nedílnou součást šampionátu v domácím prostředí. "Pro mě je to primárně obrovský zážitek. Devadesát procent lidí v Česku se promění v trenéry, ale s tím jsme počítali, to je v pořádku. To k tomu patří. Stejně jako to, že nám třeba občas naloží média. Budeme ale mít takovou svojí bublinu a oprostíme se od toho. A uděláme vše, abychom naplnili očekávání českých fanoušků a bylo to dobré," řekl Kondelík.

Tým se netají touhou vrátit se po loňské odmlce mezi medailisty, ale vnímá i sílu soupeřů. "Na domácím mistrovství světa to chcete urvat ještě víc pro celý národ a vaše rodiny. Je to pro nás všechny obrovská čest. A jak říkal pan trenér Rulík, že se chceme prezentovat hlavně srdcem, tak to je pro nás číslo jedna. A všichni tam to srdíčko necháme," řekl Kondelík.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď