Odbornice: Novorozenci neumí kašlat, proto se s černým kašlem dusí

foto Novorozenec - kojenec - mimino - ilustrační foto.

Praha - Novorozenci neumí kašlat, proto se při nákaze černým kašlem dusí. Často je proto nutné je s tímto onemocněním hospitalizovat. V tiskové zprávě Státního zdravotního ústavu (SZÚ) to uvedla lékařka Marcela Křížová z Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí. SZÚ proto doporučuje očkování těhotných, někdy od něj ale odrazují gynekologové. Za letošní rok ústav eviduje přes 12.000 nakažených, nejvíc od konce 50. let minulého století.

"My našim těhotným vysvětlujeme, že novorozenci a malí kojenci, kteří ještě nemohou být očkováni, jsou nejohroženější skupinou," uvedla Křížová. Mezi komplikace černého kašle u dětí patří záněty středního ucha nebo zápaly plic, které může následovat i bakteriální superinfekce.

Podle letošních dat SZÚ se do minulého týdne v ČR nakazilo přes 12.000 lidí, dětí do jednoho roku mezi nimi bylo 161 a téměř polovina z nich byla hospitalizována.

"Neumějí kašlat a při nákaze černým kašlem se proto dusí, což vyžaduje hospitalizaci, zpravidla na JIP, a nezřídka i použití kyslíku nebo podporu dýchání ventilátorem. Očkováním na konci těhotenství lze těmto situacím předejít," doplnila Křížová.

Dalšími vzácnými komplikacemi nákazy u dětí jsou podle odborníků encefalopatie spojené s křečemi a krvácením do centrálního nervového systému. "U kojenců může extrémním zatížení organismu infekcí dojít až k úmrtí v důsledku selhání srdce a dýchací soustavy," doplnil SZÚ v tiskové zprávě.

Naopak u dospělých se nákaza většinou obejde bez hospitalizace, v nemocnici skončila asi dvě procenta z nich. Tři lidé nakažení černým kašlem letos zemřeli.

"Pravděpodobnost závažných komplikací pro pár týdnů staré děti, které ještě nemůže plně chránit povinné očkování, je v případě infekce pertusí velmi vysoká," doplnila ředitelka SZÚ Barbora Macková. Děti se očkují proti černému kašli jako součást hexavakcíny v devíti týdnech, čtyřech měsících a přibližně jednom roku. Do té doby ale nejsou plně chráněny, proto odborníci doporučují očkování těhotných od 27. týdne.

"Proočkovanost v těhotenství je v ČR minimální, pohybuje se na úrovni 1,6 procenta. Ve srovnání s tím se v zahraničí tato čísla pohybují často mezi 40 až 80 procenty," uvedla zástupkyně vedoucího oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Kateřina Fabiánová.

Na SZÚ se podle ní obracejí i těhotné, kterým gynekolog či praktický lékař očkování v těhotenství rozmlouval. "Očkování je přitom, podobně jako v jiných státech, u nás doporučeno při každém těhotenství. Opravdu prosím rodiče, pokud na takový přístup narazí, aby konzultovali věc s dalším odborníkem a využili ochrany očkováním pro své dítě i pro členy rodiny," doplnila.

Nyní je v ČR nedostatek vakcín pro dospělé, distributoři je vozí lékařům, kteří si je už dříve objednali. Pro očkování těhotných bylo ale vyhrazeno 6000 dávek, které si lékaři objednat mohou ihned. Pro dospělé není očkování povinné, proto není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Zájemci si ho musí zaplatit, část ceny jim ale zpětně pojišťovna proplatí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 09:00 19°C

Celá předpověď