Pistolář Podhráský se po 13 letech dočkal vítězství na Světovém poháru

foto Ilustrační foto - Český střelec Martin Podhráský.

Baku - Martin Podhráský vyhrál na Světovém poháru v Baku soutěž ve střelbě z rychlopalné pistole. Čtyřicetiletý český reprezentant ovládl v ázerbájdžánské metropoli už úterní kvalifikaci. Dnes v šestičlenném finále ztratil v poslední položce průběžné vedení, ale v rozstřelu s Číňanem Wang Sin-ťie trefil všech pět ran, zatímco soupeř jen dvě.

Podhráský navázal zhruba po třech týdnech na triumf z finále olympijské kvalifikace v Riu de Janeiro, ale v pohárovém seriálu se radoval z třetího prvenství v individuální soutěži po dlouhých 13 letech. V březnu a dubnu 2011 vyhrál dvě soutěže po sobě v Sydney a Čchangwonu.

Kvalifikaci Podhráský vyhrál v osobním rekordu 591 bodů a o dva před úřadujícím mistrem světa a dvojnásobným bronzovým olympijským medailistou Li Jüe-chungem z Číny. Ten nakonec skončil pátý, zatímco Podhráský se dlouho držel na druhém místě za druhým čínským finalistou. Wang Sin-ťie ale v druhé polovině finále chyboval a vyrovnaně střílející Čech se v předposlední položce ujal vedení. V závěrečném dějství nicméně poprvé udělal dvě chyby a soupeř vyrovnal, v rozstřelu byl ale Podhráský stoprocentní.

"Neuvěřitelné, krásný výsledek," radoval se Podhráský v rozhovoru pro televizní kanál světové federace ISSF. "Rozstřel, to je jen další položka, stejná jako ty předchozí, ale je trošku dramatická. A finále jsem si užil, právě tu dramatickou situaci," dodal pražský rodák a vystudovaný chirurg.

Podhráský potvrdil špičkovou formu dva a půl měsíce před olympijskými hrami, na nichž by mohl patřit k favoritům na zisk medaile. Účastnické místo vybojoval díky bronzu na loňských Evropských hrách ve Vratislavi. Pod pěti kruhy startoval už v Pekingu 2008 a Londýně 2012, kde skončil v kvalifikaci po dodatečném rozstřelu na sedmém místě první pod čarou oddělující finalisty.

"Ten pocit, že mám dobrou přípravu na olympiádu, je důležitý. Stejně tak pro mě bylo důležité, že jsem si v kvalifikaci udělal osobní rekord," dodal.

Třetí skončil exmistr Evropy Clément Bessaguet z Francie. V kvalifikaci obsadili Matěj Rampula 30. a Tomáš Těhan 39. místo.

Muži:

Rychlopalná pistole: 1. Podhráský (ČR) 32+5 v rozstřelu, 2. Wang Sin-ťie (Čína) 32+2, 3. Bessaguet (Fr.), ...v kvalifikaci 30. Rampula, 39. Těhan (oba ČR).

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď