Fiala: Kolem migračního paktu se objevuje řada lží, opozice straší lidi

foto Schůze Sněmovny svolaná z podnětu opozičního hnutí ANO pod názvem Vymlčené korupční kauzy vládních stran,11. dubna 2024, Praha. Premiér Petr Fiala.

Brusel - Kolem unijního migračního paktu se objevuje celá řada nesprávných informací i lží, uvedl dnes český premiér Petr Fiala po skončení mimořádného summitu v Bruselu. Opozice podle něj zbytečně straší lidi. I Evropská komise potvrdila, že systém neobsahuje žádné povinné kvóty ani relokace, dodal předseda české vlády. Zmínil nicméně, že schválená verze migračního balíčku nejde tak daleko, jak by si Česká republika představovala, a že Praha by byla pro důraznější řešení migrační krize.

Fotogalerie

"Migrační pakt je věc, která skončila na půl cesty. Na jednu stranu je dobře, že se přikročilo k evropskému řešení, které je důraznější než předchozí méně funkční pokusy o řešení nelegální migrace, na druhou stranu schválená verze nejde tak daleko, jak by si představovala Česká republika," reagoval premiér na prohlášení, která dnes zazněla na mimořádném jednání české Poslanecké sněmovny. "My nejsme úplně spokojení například s tím, jak je tam řešena návratová politika, i že se oproti původnímu návrhu zvyšuje byrokracie," dodal Fiala.

Velké debaty se vedou ohledně výjimky pro země jako Česká republika, které hostí velký počet uprchlíků z Ukrajiny. Že je tato výjimka součástí migračního balíčku, potvrdila dnes i eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová. "Země jako Česká republika, která již projevila solidaritu tím, že hostí velké množství Ukrajinců, bude moci být osvobozena od jakýchkoli povinných solidárních příspěvků," uvedla.

Podle českého premiéra není zanedbatelné, že Česko přijalo tak obrovské množství uprchlíků z Ukrajiny, a je správné, že se to projevuje i v mechanismu solidarity, o kterém migrační pakt hovoří. "Výjimka platí pro Českou republiku, ale má obecnou platnost pro všechny, kteří dočasnou ochranu uprchlíkům tímto způsobem poskytují, což si myslím, že je vyjednáno dobře," uvedl Fiala. Zdůraznil nicméně, že je potřeba i nadále pokračovat v hledání evropského řešení. "Pokud toto evropské řešení nebude účinnější, tak si s migrací neporadíme," dodal.

Český premiér řekl, že je velmi opatrný, pokud jde o různá "centralistická a nepromyšlená řešení na evropské úrovni". "Tady si ale myslím, že není jiná cesta než najít v budoucnosti ještě účinnější evropské řešení, jinak se ilegální migrace nedá porazit," doplnil. Podle něj je potřeba zejména silnější návratová politika, rychlejší azylové řízení, účinnější spolupráce se zdrojovými a tranzitními zeměmi zejména v severní Africe, ale důležité je i rozbíjení různých gangů převaděčů. "To všechno je potřeba dělat a dělat to mnohem efektivněji, než to děláme teď," uzavřel předseda české vlády.

Babiš označil migrační pakt za zradu, Okamura za podraz od koalice

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš označil migrační pakt Evropské unie za největší zradu v novodobých dějinách České republiky, které se dopustili premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Dohoda je podle lídra ANO "šílená a obludná", obsahuje podle něho skryté uprchlické kvóty a zavazuje k přijímání migrantů z Afriky a z Blízkého východu podle představ Bruselu. Babiš to řekl v úvodu dnešního mimořádného sněmovního jednání, které nechali k migračnímu paktu svolat stejně jako koncem února poslanci ANO. Premiér Fiala, jenž je na jednání Evropské rady v Bruselu, naopak tvrdí, že největší zrady Česka se dopustil Babiš.

"Ochotou obětovat naši bezpečnost, prosazováním zájmů (maďarského premiéra) Viktora Orbána místo zájmů ČR, zanedbáním odpovědného hospodaření a zadlužováním naší země a namísto toho starostí o dotace pro Agrofert, ignorováním energetické bezpečnosti a zachováním naší závislosti na Rusku a celkovým chaosem, který po něm zůstal," napsal dnes v reakci Fiala na sociální síti X.

Podle Babiše migrační pakt není lék, ale jed, který slouží k "asistované sebevraždě Evropy a její kultury". "Fiala s Rakušanem bez jakéhokoli přehánění vyměnili naši bezpečnost, kulturu a způsob života za neřízenou migraci, explozi kriminality a rozklad naší společnosti," prohlásil ve Sněmovně Babiš, který již dříve opakovaně uvedl, že reforma migračních pravidel bude jedním z témat ANO před červnovými volbami do Evropského parlamentu.

Rakušan před dnešním jednáním Sněmovny novinářům řekl, že migrační pakt, jak jej schválili minulý týden europoslanci, není dokonalý, ale dává základ pro další opatření. Je podle něho lepší než současná neexistence přesných pravidel například ve sdílení informací nebo návratové politice. "Nynější stav migrace v unii je neuspokojivý, vyžaduje racionální řešení, nikoli iracionální strašení," zdůraznil ministr vnitra. Neřešená migrace podle něho povede k tomu, že se Evropská unie ocitne ve stavu faktického ohrožení.

Babiš ale tvrdí, že na záchranu západní Evropy je pozdě. V Česku a v zemích střední a východní Evropy je ale podle něho ještě možné situaci odvrátit. "Stále máme čas a možnost s nelegální migrací bojovat. Prvním krokem je ve volbách do Evropského parlamentu odmítnout progresivistické vítače, ekofanatiky a sociální inženýry, kteří chtějí násilně vylepšovat, v uvozovkách, náš svět," řekl dnes předseda ANO.

Odmítání migrantů z odlišného kulturního prostředí není podle něho projevem nedostatku solidarity, ale pudu sebezáchovy. "To musí být jasné každému, kdo vidí, co se děje v západoevropských městech," dodal.

"Migrační pakt ve svém celku neřeší příčiny migrace, ale pouze její následky," řekla místopředsedkyně Sněmovny a lídryně kandidátky ANO do evropských voleb Klára Dostálová. Místo, aby nabízel řešení, jen uvádí, co má unie a členské státy dělat, když už je migrant na hranicích, dodala.

Koncem února koaliční většina po úvodní zhruba pětihodinové diskusi zamezila schválení návrhu programu mimořádné schůze, která se tak nekonala. Ke slovu se tak dostali jen řečníci s přednostním právem. Další poslanci vystoupit nemohli a Sněmovna ani nemohla hlasovat o případných návrzích usnesení. Je pravděpodobné, že se obdobný scénář zopakuje i tentokrát.

Okamura: Podpora migračního paktu je od koalice podrazem na Česko

Podpora unijního migračního paktu je ze strany koalice "obrovským podrazem" na Česko, řekl ve Sněmovně lídr opozičního hnutí SPD Tomio Okamura. SPD podle něho nebude pakt respektovat. Jediným řešením problému je nulová tolerance nelegálních migrantů, uvedl na mimořádném poslaneckém jednání, které stejně jako koncem února vyvolalo opoziční hnutí ANO. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) odpoledne vystoupení k migračnímu paktu přerušila. Poslanci se vrátili k řádné schůzi, na jejímž programu jsou interpelace na členy vlády.

"To, že západní Evropa tlačí na přerozdělování migrantů, je logické. Jejich země, přesněji velké části jejich měst, jsou ochromeny. S migranty přišel zločin, extrémní růst násilí, terorismus, znásilňování, loupeže, vraždy a každodenní teror vůči normálním původním Evropanům," prohlásil Okamura. Cíl je podle něho jediný, a to odlehčit západní Evropě a přesunout co největší část "nepřizpůsobivých migrantů" do zemí střední a východní Evropy.

Předseda klubu SPD Radim Fiala řekl, že vláda i její ministr vnitra nehájili ani na minutu české národní zájmy ani zájmy občanů, neprojevili odvahu a poškodili Česko. Okamura tvrdil, že migrační pakt neřeší příčiny migrace, ale jen její následky, a je podle něho otevřenou pozvánkou do Evropy. Řešení migrace je podle Okamury jednoduché, a to nulová tolerance vůči lidem, kteří překročí unijní hranice nelegálně. "Všechno ostatní jsou jen utopistické řeči," míní lídr SPD.

Migrační pakt EU neumožňuje nařídit přijetí uprchlíků, uvedl Rakušan

Migrační pakt EU neumožňuje nařídit členskému státu unie, aby přijal na své území část uprchlíků, řekl ministr Rakušan. Tvrzení opozice o opaku označil za předvolební rétoriku opozice a za politiku strachu, která se bohužel vyplácí. Uvedl to v rámci mimořádného jednání Sněmovny k migračnímu paktu.

"Neexistuje možnost stát přehlasovat a poručit, že někoho musí v rámci relokací přijmout. Tohle tam prostě není," prohlásil Rakušan. Podobná tvrzení jsou podle něj stejnými mýty jako slova o výpalném, které budou muset členské země za nepřijetí uprchlíků platit. "Povinné relokace umožňují pravidla, která platí dnes. Nikoli Evropským parlamentem schválený migrační pakt," poznamenal. V případě povinné solidarity si státy budou moci podle ministra vybrat, jakým způsobem ji poskytnou. "Finanční prostředky, relokace nebo poskytování materiálně-technického zabezpečení," vyjmenoval.

"Máme tady politiku strachu, která se bohužel vyplácí. Chalífát se z České republiky nestane," uvedl ministr k varování předsedy ANO Andreje Babiše, že se kvůli paktu bude Česko potýkat se stejnými problémy s islámskými uprchlíky jako některé západoevropské státy. "Neboť v ČR tyto problémy nejsou, populisté a extremisté přicházejí se šokujícími obrázky z ciziny, kde migraci nezvládli", uvedl Rakušan.

Vládní strany se s opozičními shodují podle Rakušana na tom, že migrace je vážným problémem současné Evropy. Současný stav je dlouhodobě neudržitelný, jsou potřeba reálná řešení, řekl ministr. Unie podle něj v posledních deseti letech v hledání řešení i v obecném řešení situace selhala, za což nesou vinu předchozí vlády unijních zemí. "Odmítání není řešení," podotkl k Babišovu tvrzení, čemu všemu jako někdejší premiér zabránil.

Lidé, kteří nesplňují pravidla pro udělení azylu, bdou podle Rakušana povinně v detenčních zařízeních, což podle něho znamená jednoznačné zpřísnění. Tito lidé se podle ministra nebudou pokládat za ty, kteří vstoupili do EU. "Z detenčních zařízení budou vraceni rovnou zpět do země původu," uvedl. V českých zařízeních je aktuálně 111 cizinců a rozhodně nejsou přeplněná, počet migrantů na českém území se loni snížil meziročně o dvě třetiny, uvedl Rakušan.

Pakt má zlepšit podle ministra kontrolu migrantů včetně sběru biometrických údajů. Rakušan podpořil dohody EU s bezpečnými třetími zeměmi, kam by migranti mohli být umístěni. "Jakýkoli posun je lepší než stav, který je dnes. Nefunkční," uvedl ministr. Za schválení i "okleštěné" verze je rád a zdůraznil, že Česko proto nebude hledat potřebnou menšinu zemí pro zablokování paktu v Radě EU, k čemuž ho zástupci ANO vyzývali. Pakt "rozhodně není dokonalý a rozhodně to není cílová stanice evropské migrační politiky", dodal.

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) uvedl, že k principu solidarity se v oblasti migrace přihlásila Babišova vláda v roce 2020, ale žádné řešení nenavrhla a ani neprosadila. ANO podle ministra "mění názory podle toho, jak se to zrovna hodí". "Nemůžeme odmítat solidaritu, když je to pro nás nevýhodné, bylo by to nečestné a nesportovní," uvedl Dvořák. Kritiku paktu ze strany opozice považuje za hraní na pudy voličů. "Koalice musí být bita, ať udělá cokoli, i když by to bylo v souladu s naším nejhlubším přesvědčením," komentoval Dvořák postup opozice.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 18°C

Celá předpověď