Akcie společnosti Meta prudce oslabily kvůli obavám ohledně výdajů na AI

foto Logo společnosti Meta Platforms.

New York - Akcie americké internetové společnosti Meta Platforms dnes prudce oslabily kvůli obavám ohledně vysokých výdajů na rozvoj aktivit v oblasti umělé inteligence (AI). Propadu ceny akcií nezabránily ani příznivé hospodářské výsledky podniku za první čtvrtletí. Společnost Meta provozuje například sociální sítě Facebook a Instagram či komunikační platformu WhatsApp.

Krátce před 18:00 SELČ ztrácely akcie společnosti Meta zhruba 13 procent. Tržní hodnota podniku tak vykazovala pokles o téměř 170 miliard dolarů (čtyři biliony Kč) a sestoupila pod 1,1 bilionu dolarů (26 bilionů Kč). K poklesu se připojily také akcie dalších velkých technologických společností. Akcie softwarové firmy Microsoft například ztrácely přes čtyři procenta.

Šéf společnosti Meta Mark Zuckerberg po středečním zveřejnění čtvrtletních výsledků uvedl, že firma bude v příštích letech výrazně zvyšovat náklady, než začne vytvářet větší příjmy u některých svých AI produktů. To vyvolalo u investorů obavy, že Zuckerberg se pouští do dalšího nákladného dobrodružství v době, kdy se Meta potýká s rozsáhlými ztrátami v oblasti virtuální reality, napsala agentura Reuters.

"Investory zaskočily vyšší kapitálové výdaje," uvedli analytici ze společnosti Baird Equity. Upozornili rovněž na slabý výhled společnosti Meta pro druhé čtvrtletí. Meta po skončení středečního obchodování na burze oznámila, že v prvním čtvrtletí více než zdvojnásobila čistý zisk na 12,4 miliardy dolarů z 5,7 miliardy dolarů před rokem. Její tržby v prvním čtvrtletí vzrostly o 27 procent na 36,5 miliardy dolarů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 09:00 20°C

Celá předpověď