Ani v čase války není ukrajinské politické vedení jednotné, míní starosta Kyjeva

foto Ilustrační foto - Starosta ukrajinského Kyjeva Vitalij Kličko si prohlíží budovu poškozenou útokem ruského dronu, 8. května 2023.

Kyjev/Berlín - Ani v čase války není ukrajinské politické vedení jednotné, je přesvědčen kyjevský starosta Vitalij Kličko. Řekl to v rozhovoru s deníky německé skupiny Funke i v narážce na svůj komplikovaný vztah s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Vládě své země, která už přes dva roky čelí ruské vojenské agresi, také vyčetl nedostatečný boj s korupcí.

"Bohužel jsem neměl možnost Zelenského osobně potkat. Nejspíš má jiné věci na práci," poznamenal Kličko v rozhovoru. S hlavou státu se podle svých slov od začátku války ještě nesešel, i když o to mnohokrát usiloval.

Mezi oběma politiky panuje dlouhodobě zjevné napětí. Zelenskyj v minulosti kritizoval práci Klička i kyjevských úřadů, starosta ukrajinské metropole se zase loni v prosinci podle německých médií nezvykle silně opřel do prezidenta.

V rozhovoru Kličko tvrdí, že v nynější situaci je důležité zapomenout na politické ambice. "Provozovat v takové situaci politickou soutěž je hloupost," míní.

Zároveň ale bývalý boxer Kličko kritizoval boj proti korupci, který je podle něj nedostatečný. Na otázku, jestli je jeho země v této oblasti na dobré cestě, odpověděl: "Tuto otázku můžete položit kterémukoli občanovi a já jsem si jist, že každý občan řekne 'ne'." On sám má úplně stejný názor.

Zelenskyj opakovaně mluví o nutnosti důsledného boje proti korupci a zpronevěře finančních prostředků ve státním aparátu. Naposledy v pátek skončil ve vyšetřovací vazbě ministr zemědělství Mykola Solskyj, a to kvůli podezření z nezákonného nákupu státních pozemků.

V neposlední řadě Kličko v rozhovoru požadoval silnější podporu spojenců při obraně proti ruským útokům. "Máme nedostatek systémů protivzdušné obrany," řekl a dodal, že stejně jsou na tom i další velká města. Jen v Kyjevě podle něj od začátku války vzdušné útoky připravily o život přes 200 lidí, včetně sedmi dětí, a zničily více než 800 budov, převážně obytných.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 16.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je čtvrtek 16. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď