ANO dnes odevzdá sněmovnímu výboru čtyři petiční archy, žádá veřejné projednání

foto Ilustrační foto - Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Praha - Opoziční hnutí ANO dnes odevzdá na sněmovní petiční výbor archy s podpisy občanů pod peticemi proti zavedení eura nebo zavedení korespondenční volby. Na dnešní tiskové konferenci před schůzí Sněmovny to oznámila šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Hnutí sbíralo podpisy pod celkem čtyři petice, jejich počet se pohyboval vždy nad 23.000, uvedl první místopředseda ANO Karel Havlíček.

ANO připravilo petiční akci po České republice ke korespondenční volbě pro Čechy žijící v zahraničí, k přijetí eura, k evropskému migračnímu paktu a k právu veta v Evropské unii. Nejvíce podpisů, 26.440, podle Havlíčka hnutí sesbíralo u petice k zachování české koruny. "Dnes petiční archy odevzdáme na petiční výbor a budeme požadovat veřejné projednání," řekla Schillerová.

Hnutí podle bývalé šéfky státní kasy odmítá přijetí eura, neboť Česko má silnou a jednu z nejstabilnějších měn. Zavedení společné evropské měny by podle Schillerové bylo pro Českou republiku nevýhodné, neměl by být nyní stanoven ani budoucí termín.

Poslanecká sněmovna by dnes měla především jednat o migračním paktu EU. Mimořádnou schůzi na toto téma vyvolalo právě ANO, jehož zákonodárci pokládají nová unijní migrační pravidla za jednu z největších chyb vlády Petra Fialy (ODS) z doby českého předsednictví v Radě EU. Záleží ale na vládní koalici a její většině, zda schválení programu mimořádné schůze umožní. Před hlasováním o programu budou moci promluvit pouze řečníci s přednostním právem.

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) podle lídryně kandidátky ANO pro eurovolby Kláry Dostálové lže, když tvrdí, že vyjednal výjimku pro ČR v závislosti na přijetí velkého počtu ukrajinských uprchlíků po ruské invazi.

Migrační pakt schválili minulý týden europoslanci. Podle předsedy ANO Andreje Babiše pakt problém s migranty neřeší. Obsahuje podle něj také skryté kvóty na uprchlíky. Schválená podoba paktu je podle zákonodárců ANO zradou. Rakušan naopak balíček hájí s tím, že umožní účinnější ochranu vnějších hranic EU a rychlejší vyhošťování.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 17:00 21°C

Celá předpověď