Armáda ukáže na Aviatické pouti v Pardubicích gripeny i výsadek parašutistů

foto Ilustrační foto - První den 30. ročníku Aviatické pouti, 28. května 2022, Pardubice.

Pardubice - Stíhačky Gripen, přepravní letouny CASA i výsadek parašutistů předvede česká armáda na letošní Aviatické pouti v Pardubicích. Na akci, která se bude konat 1. a 2. června na vojenském letišti, se bude armáda podílet organizačně i při statických a letových ukázkách, uvedl Jan Rudzinskyj z organizačního štábu pouti. V pozemním programu armáda vedle letadel a vrtulníků z jednotlivých leteckých základen představí i techniku jednotek pozemního vojska a vojenské hasiče z pardubického letiště.

Vojáci budou mít v letovém programu významný podíl. "Bezpochyby největším vojenským letadlem bude transportní dvoumotorový stroj CASA 295 z kbelské letecké základny. Ten se s doprovodem dvojice hotovostních letadel JAS-39C Gripen postará o zahajovací průlet," řekl Rudzinskyj. Po průletu se gripeny oddělí a CASA provede výsadek parašutistů a následně přistane na pardubickém letišti, kde si budou moci návštěvníci prohlédnout interiér letounu. Chybět letos nebude ani sólová ukázka letadla Gripen z čáslavské základny.

Kromě toho pořadatelé plánují také ukázku letounu z firmy Aero Vodochody. V premiéře se na pardubickém nebi představí její nejnovější výrobek cvičný stroj L-39NG. "Bude prezentován v bloku pardubického Centra leteckého výcviku (CLV) společně s léty osvědčeným strojem L-39C Albatros. Návštěvníci Aviatické pouti tak uvidí jakési střídání generací, protože právě letouny L-39NG v brzké době rozšíří flotilu letadel v pardubickém CLV," uvedl Rudzinskyj.

Podle dříve zveřejněných informací na webu akce se návštěvníci mohou letos těšit rovněž například na národní letecký akrobatický tým Jordánského království Royal Jordanian Falcons, mistra světa v letecké akrobacii Florenta Oddona se strojem Extra 330 SC nebo historické letouny Lockheed Electra Junior, Boeing Stearman, Ryan PT-22 či T-28 Trojan. Poprvé se divákům představí i Letka Aviatické pouti, která zatím létá s trojicí ultralehkých replik letadel z první světové války. Letka se skládá ze strojů Aviatik DI Berg, Morane Saulnier MS-139 a Nieuport X1.

Program doplní i pozemní velkoprostorové scény. Po oba dny bude připraven pozemní program s řadou prezentací a aktivitami pro děti i dospělé. Aviatickou pouť za víkend navštíví kolem 25.000 lidí, musí být ale pěkné počasí, jinak návštěvnost klesá.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 21.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je úterý 21. května 2024

Očekáváme v 03:00 12°C

Celá předpověď