Biden podle velvyslance věnoval Fialovi víc času, než bylo v plánu

foto Český premiér Petr Fiala (vlevo) se v Bílém domě setkal s americkým prezidentem Joem Bidenem, 15.dubna 2024, Washington.

Washington - Americký prezident Joe Biden věnoval pondělnímu jednání s českým premiérem Petrem Fialou a jeho delegací víc času, než bylo původně plánováno. ČTK to dnes řekl český velvyslanec ve Spojených státech Miloslav Stašek. Setkání bylo podle diplomata vřelé a česká strana hodnotí výsledky pozitivně.

Na Fialovu schůzku s americkým prezidentem byla v pondělí v Bílém domě vyhrazená hodina, podle Staška nakonec byl čas jednání delší. "Myslím, že výsledky byly velice dobré. Jednání probíhalo ve velice vřelé, přátelské atmosféře," uvedl. Politici probírali bilaterální agendu, ale také spolupráci ve vztahu k regionům, jako jsou Ukrajina či Blízký východ, doplnil diplomat.

Národní bezpečnostní poradce Tomáš Pojar řekl Radiožurnálu, že hlavním tématem schůzky byly bilaterální vztahy, ať už se to týkalo energetiky, obchodu, investic, bezpečnostní spolupráce nebo modernizace české armády a vyzbrojování. "Tím druhým širším tématem určitě byla Ukrajina, situace v Evropě, agresivní politika Ruska a transatlantické vztahy. Na třetím místě to byla situace na Blízkém východě," řekl Pojar.

Představitelé Česka a USA se na schůzce shodli na rozvíjení spolupráce v oblasti energetiky. "S tím, že se zahájí jednání o sjednání dohody mezi vládou USA a ČR," řekl Stašek. Pokračovat bude spolupráce v oblasti kyberbezpečnosti. "Z obou stran byl kvitován fakt, že nám roste obchodní výměna i investice," doplnil. Připomněl v té souvislosti galavečeři, která dnes uzavře Fialův program v USA.

Podle Pojara věděl Biden velmi dobře, proč byla americká společnost Westinghouse vyřazená z tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. "Debata byla o dalších aspektech a možnostech spolupráce na jaderném poli. Bavili se o dodávkách jaderného paliva pro české jaderné elektrárny, o spolupráci na vývoji nebo případné výstavbě modulárních, malých jaderných reaktorů," sdělil Pojar Radiožurnálu.

Návštěva se podle Staška podařila uskutečnit díky tomu, že USA berou Česko jako svého hlavního spojence ve střední Evropě vedle Polska. "Myslím, že to je souběh několika faktorů. Důležitou roli hrál náš přístup k pomoci Ukrajině, ale dnes máme opravdu globální vztah, spolupracujeme velice úzce i v dalších regionech," řekl. Vliv mají i loňské uzavření dohody ČR a USA o obranné spolupráci či modernizace české armády založená i na nákupech stíhaček či vrtulníků z USA.

Fiala dnes bude jednat v Kongresu mimo jiné o balíčku americké pomoci Ukrajině, který již několik měsíců čeká na projednání ve Sněmovně reprezentantů. "Pro nás je důležité, aby ten balíček prošel. Pomoc Ukrajině by měla stát na dvou nohou, což je pomoc evropská a americká. Bez jedné či druhé situace na Ukrajině bude složitá," uvedl Stašek.

Republikánský předseda sněmovny Mike Johnson, jehož strana má jen velmi těsnou většinu, odmítá nechat komoru hlasovat o balíku zahraniční pomoci v objemu 95 miliard dolarů (skoro 2,3 bilionu Kč), který již prošel Senátem. Výdajový soubor zahrnuje 14 miliard určených na pomoc Izraeli, přibližně 61 miliard pro Ukrajinu, devět miliard na humanitární pomoc a peníze pro asijské partnery USA. Johnson, s kterým se dnes Fiala sejde, chce uvolnění peněz na pomoc Izraeli a Ukrajině projednat tento týden jako samostatné zákony.

Úřad vlády dnes zveřejnil fotografie daru, který předal Fialovi prezident Biden. Jde o hodiny se dvěma ciferníky, které ukazují aktuální čas v Praze a ve Washingtonu. Hodiny také zdobí vyrytý podpis prezidenta.

Biden dostal zarámovanou fotografii českého prezidenta Václava Havla s Madeleine Albrightovou od Havlova dvorního fotografa Oldřicha Škáchy. Snímek pochází z návštěvy Albrightové v Praze v říjnu 2003. Dalším darem pro šéfa Bílého domu je skleněná kropenka v odstínu světle modré barvy od studentky pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM) Anny Martínkové.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je pondělí 29. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď