Izrael začne po tureckém zákazu hledat nové dodavatele, zvažuje i ČR

foto Izrael - vlajka - ilustrační foto.

Tel Aviv/Ankara - Izrael po rozhodnutí turecké vlády zastavit vzájemné obchodování začne hledat nové zahraniční dodavatele. Volba by mohla padnout na spřátelené země, jako jsou Německo, Česko, Británie, Řecko či Maďarsko, píše server Ynet. Turecký export do Izraele činil loni přes pět miliard dolarů (120 miliard korun).

Turecko chce svým krokem přinutit Izrael k příměří v Pásmu Gazy, řekl dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Izraelská armáda pokračuje v odvetné operaci namířené proti palestinskému hnutí Hamás, jež loni v říjnu podniklo teroristický útok na jihu Izraele, při kterém přišlo o život na 1200 lidí. Pozastavení obchodu s Izraelem ohlásila Ankara ve čtvrtek a odůvodnila to "zhoršující se humanitární tragédií" v Pásmu Gazy.

Izraelští vládní představitelé se nyní snaží pochopit, jaké dopady může mít krok pro izraelské hospodářství. Izrael od Turecka kupoval paliva, stroje, automobily či zařízení pro zdravotnictví, píše server Ynet. Ve čtvrtek šéf izraelské diplomacie Jisrael Kac řekl, že jeho země bude reagovat na nastalou situaci hledáním nových dodavatelů v zahraničí. Podle jednoho představitele izraelského ministerstva hospodářství, kterého cituje server Ynet, padají v úvahu "spřátelené země jako Německo, Británie, Česká republika, Maďarsko a Řecko".

Zahraniční obchod mezi Tureckem a Izraelem podle tureckého statistického úřadu činil loni zhruba 6,7 miliardy dolarů.

Dnes se k zastavení obchodu vyjádřil turecký prezident Erdogan. "Přijali jsme jistá opatření, abychom donutili Izrael přijmout příměří a navýšit objem humanitární pomoci (pro Pásmo Gazy)," řekl při setkání s podnikateli. Podle něj budou turecké úřady dodržování zákazu monitorovat.

Není zcela jasné, za jakých podmínek by Turecko mohlo obchodování s Izraelem obnovit. Z Izraele přicházejí signály, že Turecko svým krokem porušilo v ekonomické oblasti vzájemnou důvěru. Šéf izraelské diplomacie Kac řekl, že Erdogan se chová jako tyran, který nedbá na zájmy lidí a podnikatelů. Erdogan v uplynulých měsících ostře kritizoval Izrael za ofenzivu v Pásmu Gazy, která podle palestinských úřadů kontrolovaných Hamásem stála život přes 34.000 Palestinců. Naopak Hamás Erdogan nazval osvobozeneckým hnutím.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 14:00 15°C

Celá předpověď