Budoucí generace by se měly snažit vyhýbat válkám, vzkázal letec RAF Kafka

foto Český letec RAF Jiří Pavel Kafka se svou partnerkou Helenou Machačovou na oslavě svých 100.narozenin,  2. května 2024, Praha.

Praha - Budoucí generace by se měly snažit, pokud možno, vyhýbat se válkám, vzkázal při příležitosti svých 100. narozenin válečný veterán Jiří Pavel Kafka. Je jedním z posledních žijících českých letců Royal Air Force (RAF), za druhé světové války působil v 311. československé bombardovací peruti. Novinářům dnes řekl, že svůj život nepovažuje za příliš dobrodružný ani bohatý, za hrdinu by se neoznačil.

Fotogalerie

Kafka se narodil v roce 1924 do rodiny židovského původu. V 15 letech se spolu s bratrem dostal v rámci transportů zorganizovaných Nicolasem Wintonem do Velké Británie. Nejprve žili v táboře pro uprchlické děti, poté se dostali do škol, nakonec Kafka odešel do učení do firmy Sigmund Pumpy. V roce 1942 pak jako osmnáctiletý vstoupil do armády. První měsíce sloužil v československé pozemní jednotce, prodělal základní výcvik a poté byl vybrán do RAF.

"Pro mě je neuvěřitelné hrdinství, když mladý, osmnáctiletý kluk, který je daleko od domova bez rodiny a neví, co bude, neváhá a vstoupí do armády a chce bojovat za svoji vlast," řekl ve slavnostním projevu náčelník generálního štábu Karel Řehka. Kafka je podle něj velkou inspirací pro vojáky české armády. "Potřebujeme si připomínat hodnoty a vlastenectví, které se ve vás ztělesňují," řekl dnes válečnému veteránovi. Kafka je podle něj obrovský vlastenec a člověk pevný v hodnotách, který se nebál jít do rizika a dělal, co považoval za správné.

V britské armádě Kafka sloužil do konce války, poté se vrátil do Československa, kde se shledal se svými rodiči. Jeho maminka přežila ghetto v Lodži i koncentrační tábor v Osvětimi, otec válku přečkal v exilu. Do Anglie odjel Kafka znovu v roce 1947 a žil tam s přestávkou v 60. letech, kdy pobýval v Izraeli, až do 90. let minulého století. Po pádu komunistického režimu se vrátil do Prahy, kde žije dodnes. Receptem na dožití 100 let je podle něj dělat, že věk neexistuje, řekl dnes na své oslavě.

Kafkovi pogratulovala také ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a další zástupci české armády. Britský velvyslanec Matt Field mu předal osobní přání od britského krále Karla III.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 14:00 15°C

Celá předpověď