Bývalý šéf Krajské zdravotní Malý už není ve vazbě, zůstává v ní jeden obviněný

foto Ilustrační foto - Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahuje 19. února 2024 v sídle Krajské zdravotní v Ústí nad Labem. Policisté v této souvislosti zadrželi ředitele Krajské zdravotní Petra Malého (na snímku z 8. prosince 2023) a obchodního náměstka Pavla Vorala.

Praha /Ústí nad Labem - Bývalý ředitel společnosti Krajská zdravotní (KZ) Petr Malý, který je jedním z obviněných v kauze manipulování nemocničních zakázek v Ústí nad Labem a Jihlavě, byl propuštěn z vazby. Napsaly to dnes Seznam Zprávy. V kauze policie stíhá deset lidí, ve vazbě bylo od února pět z nich, nyní zůstává vazebně stíhaný jeden obviněný. Podle serveru to je pražský podnikatel a údajně hlavní postava organizované skupiny Tomáš Burian. Skupina podle policie zajišťovala, aby veřejné zakázky na dodávky zdravotnického materiálu nemocnicím dostávaly předem vybrané firmy, které jí pak za to poskytovaly úplatky.

"Vazebně stíhán je v současné chvíli jeden obviněný," potvrdil Seznam Zprávám dozorující státní zástupce Lukáš Jindra. Burian podle serveru ve vazbě zůstává z obav, že by mohl uprchnout.

Z vazby byl v uplynulých dnech propuštěn Malý, bývalý šéf Krajské zdravotní, která zřizuje a řídí sedm nemocnic v Ústeckém kraji. Policie tvrdí, že bral úplatky a při ovlivňování veřejných zakázek se řídil pokyny Buriana, uvedly Seznam Zprávy. Vedle Malého byli již z vazby propuštěni i bývalý šéf jihlavské nemocnice Lukáš Velev a podnikatelé Jan Mára a Miroslav Hůserek.

Policie zasahovala v sídlech krajských nemocnic v druhé polovině února a následně začala stíhat deset lidí. Mezi obviněnými jsou podle informací Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO) kromě tehdejších ředitelů KZ a jihlavské nemocnice například šéfové dodavatelů zdravotnické techniky. Pověřený žalobce EPPO má nad kauzou dozor, protože část vybavení z dotčených zakázek byla spolufinancována z evropských fondů. Škoda, kterou podezřelí způsobili rozpočtu EU a kterou policie dosud zdokumentovala, činí podle dřívějších informací EPPO skoro milion eur, tedy zhruba 25 milionů korun.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 18. května 2024

Očekáváme v 14:00 18°C

Celá předpověď