ČD u Klínce vyprostily dva vozy po vykolejené vlakové soupravě bez strojvůdce

foto České dráhy začaly odstraňovat vozy po vykolejené soupravě, která jela bez strojvůdce, 9. května 2024, Klínec.

Klínec (u Prahy) - Pracovníci Českých drah (ČD) dnes nedaleko Klínce u Prahy vyprostili dva vozy po vlakové soupravě bez strojvůdce a cestujících, která tam minulý týden vykolejila. Po poledni se jim první vagon podařilo vrátit na koleje a odtáhnout, druhý vyprostili a odtáhli odpoledne. Provoz mezi Čisovicemi a Měchenicemi byl od 8:00 přerušený, cestující vozily autobusy. Výluka by měla skončit v 18:00, řekl ČTK technik oprav lokomotiv Jan Bittner z ČD.

Prázdná souprava se minulý týden ve čtvrtek rozjela samovolně, po nehodě vagony skončily na boku a na střeše mimo koleje. Nikdo nebyl zraněn. Nehodový vlak Správy železnic vrátil už dříve hnací soupravu na koleje. U tratě zůstaly dva vagony, které dnes musel odstranit dopravce.

Na místě dnes byli kromě pracovníků Českých drah i hasiči ze Správy železnic, kteří zajišťovali požární dozor. Kolem 9:45 přijel nehodový vlak a převrácené vagony postupně vyprostil. Byl vybaven jeřábem a dalšími pěti technologickými vozy, v nichž byly mimo jiné pumpy, řetězy, lana, podkladná dřeva a další pomůcky. Jeřáb bylo nutné dobře ukotvit, aby se při zvedání břemena nepřevrátil.

Pracovníci ČD nejdříve vagony rozpojili a první se jim podařilo kolem 12:30 vrátit na koleje. Transportní vlak se dvěma lokomotivami ho odtáhl do stanice Čisovice. O čtyři hodiny později se totéž podařilo s druhým vagonem. "Ty dvě lokomotivy se vrátily, potáhly vůz, který byl na střeše, zhruba o 20 metrů. Potom se pro něj sáhlo jeřábem, převrátil se ze střechy na bok a na kola," popsal Bittner.

Původně to vypadalo, že druhý vagon nebude schopný jízdy po vlastní ose a převeze ho plošinový vůz. Nakonec se ho ale kolem 16:30 podařilo vrátit na koleje a také odtáhnout. "Odvážíme ho do Mníšku pod Brdy, protože v Čisovicích není místo. V Mníšku se odstaví a v příštím týdnu plánujeme jeho fyzickou likvidaci. V pátek se z něj budou ještě vyndávat nějaké komponenty kvůli vyšetřování nehody," dodal Bittner.

Událost se stala ve čtvrtek ve 13:15 ve stanici Čisovice. Prázdná souprava ujela přes pět kilometrů. Dosáhla rychlosti 100 kilometrů v hodině a projela čtyři železniční přejezdy. Škodu vyšetřovatelé odhadli na 9,1 milionu korun. Trať byla do pátečního odpoledne mimo provoz. Policie se případem zabývá pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Zjišťuje, zda šlo o technickou závadu, či selhání člověka. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v pondělí s odvoláním na předběžné závěry vyšetřovatelů řekl, že příčinou byla zřejmě lidská chyba. Vyšetřování vede i Drážní inspekce. Strojvůdce je mimo službu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď