Čekám, kdy se frustrace přetaví do vraždy, prohlásil Fico minulý měsíc

foto Ilustrační foto - Slovenský premiér Robert Fico.

Bratislava - Slovenský premiér Robert Fico, který byl dnes postřelen po výjezdním zasedání vlády v Handlové, minulý měsíc předpovídal násilí proti vládním představitelům, doslova hovořil o vraždě některého z předních vládních politiků. Odpovědnost za ovzduší ve společnosti přičítal svým oponentům z opozice a kritikům z nezávislých médií. Vzpomínaní politici i média dnešní útok na Fica odsoudili.

"Kdyby ovzduší nebylo nebezpečné pro celou společnost, bylo by k smíchu," řekl Fico v příspěvku na facebooku, zveřejněném 10. dubna, tedy krátce po prezidentských volbách na Slovensku, ve kterých zvítězil Peter Pellegrini z vládní koalice. "Na ulicích oplzle nadávají vládním politikům a já jen čekám, kdy se tato frustrace, tak intenzivně prohlubovaná Denníkem N, Sme či Aktualitami, přetaví do vraždy některého z čelných vládních politiků. A to nepřeháním ani o milimetr," prohlásil.

Uvedená i další média podle Fica vybízejí "progresivního voliče", tedy přívržence opozice, "aby byl hulvátský a agresivní". A "na výstrahu" podle premiéra "veřejně popravují" známé osobnosti, podporující Pellegriniho, a to "jen proto, že si dovolí mít jiný názor, jen proto, aby se po prohře v parlamentních a prezidentských volbách neobjevila třetí prohra" (ve volbách do Evropského parlamentu), a aby "každý s vlastním názorem věděl, co ho čeká, pokud nebude volit, jak si přeje (prezidentka Zuzana) Čaputová, (předseda Progresivního Slovenska Michal) Šimečka, (expremiér Ľudovít) Ódor či (poražený prezidentský kandidát Ivan) Korčok", tvrdil Fico. V rojevu hovořil o svých odpůrcích jako o "soldatesce" a jako o lidech "vyvádějících jakoby přišli o rozum".

"Nebojujeme s táborem jiného názoru, jiných řešení. Bojujeme s nebezpečným táborem netolerantních lidí, schopných tolerovat jakékoliv svinstvo proti nám," tvrdil šéf vlády a zdůraznil, že jednota vládních stran bude nejlepší odpovědí na "zlobu, nenávist a nenormálnost v základních hodnotových a etických otázkách".

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je středa 29. května 2024

Očekáváme v 14:00 21°C

Celá předpověď