Cenu prezidenta festivalu Karlovy Vary letos dostane herec Ivan Trojan

foto Ilustrační foto - Herec Ivan Trojan pózuje 24. února 2020 v Praze fotografovi ČTK.

Praha - Cenu prezidenta filmového festivalu Karlovy Vary za mimořádný přínos české kinematografii převezme na letošním 58. ročníku herec Ivan Trojan. Křišťálový globus převezme jeden z nejobsazovanějších českých filmových, televizních a divadelních herců v závěru festivalu, který se uskuteční ve dnech 28. června až 7. července. Novináře o tom informoval prezident festivalu Jiří Bartoška.

Fotogalerie

Při příležitosti jeho ocenění festival uvede film Karamazovi a v rámci doprovodného programu se v Karlovarském městském divadle uskuteční mimořádné představení monodramatu Žáby, které pro Trojana k jeho 60. narozeninám, jež oslaví 30. června, napsal a režíruje jeho dvorní autor Petr Zelenka. Hra měla premiéru letos 19. dubna v Dejvickém divadle.

Za titulní roli v dramatu Oblomov získal Trojan v roce 2000 Cenu Thálie, za úlohu v představení Dejvického divadla Ucpanej systém pak v roce 2012 Cenu Alfréda Radoka a za roli ve hře Petra Zelenky Fifty Cenu divadelní kritiky 2022. Je sedminásobným držitelem Českého lva.

"Ivan (Trojan) je můj kamarád, takže by si někteří mohli myslet, že je v tom nějaká protekce. Ale on patří nejen k nejobsazovanějším českým filmovým a divadelním hercům, ale je držitelem sedmi Českých lvů a čtyř nominací. Jednu má i za film Karamazovi," uvedl Bartoška.

Trojan se dlouhodobě věnuje také rozhlasovému herectví a dabingu. V mateřském Dejvickém divadle si vyzkoušel post režiséra. Je patronem neziskové organizace Klub nemocných cystickou fibrózou, jejíž program mimo jiné prezentoval na loňském ročníku festivalu v Karlových Varech a v jejíž prospěch se účastní řady charitativních sportovních akcí.

Pro film jej objevil režisér David Ondříček, role neurotického Ondřeje v jeho komedii Samotáři vynesla Ivanu Trojanovi první nominaci na Českého lva. Od té doby se Trojan nejen pravidelně objevuje na filmovém plátně i na nominačním listu výročních filmových cen ČFTA Český lev.

Filmový festival v Karlových Varech nabídne retrospektivu filmů o Kafkovi

Filmový festival v Karlových Varech, který se uskuteční ve dnech 28. června až 7. července, nabídne mimo jiné retrospektivu filmů o spisovateli Franzi Kafkovi. Bude také pokračovat tradice premiérového uvádění digitálně restaurovaných filmů české a československé kinematografie projekcí filmu Františka Vláčila Stíny horkého léta. Karlovarský festival letos vzdá poctu Francine Maislerové, jedné z nejuznávanějších castingových režisérek. Hlavní hosty letošního ročníku představí na dalších tiskových konferencích. Novináře o tom informoval Bartoška, který je ve vedení festivalu již 30 let.

"Když jsme v roce 1994 s bývalou uměleckou ředitelkou Evou Zaoralovou založili nadaci s tím, že chtěla zachránit festival, ale ne, že ho bude provozovat, netušili jsme, že ujde takovou cestu. A mám pocit, že jsme jednou z mála kulturních organizací, která funguje 30 let, je kontinuální a nerozpadá se," řekl Bartoška.

V retrospektivě s názvem Touha stát se Indiánem: Kafka a film festival uvede kinematografickou reflexi díla vlivné postavy literatury 20. století od tvůrců jako Orson Welles, Martin Scorsese, Ousmane Sembene, Jan Němec nebo Steven Soderbergh. Název programu propůjčila jedna z Kafkových povídek, jejíž jádro tvoří pohyb a transformace, které zároveň definují filmové umění.

"Kafka se řadí mezi spisovatele, jejichž dílo už desítky let provokuje filmaře," uvedl umělecký ředitel festivalu Karel Och, který na kafkovské retrospektivě spolupracoval se zahraničním poradcem festivalu Lorenzem Espositem.

Na festivalu bude také pokračovat tradice premiérového uvádění digitálně restaurovaných filmů české a československé kinematografie projekcí filmu Františka Vláčila Stíny horkého léta. Snímek je dalším z řady oceňovaných českých filmů, digitálně restaurovaných z finančních darů manželů Milady a Eduarda Kučerových. Při příležitosti jeho uvedení dorazí do Karlových Varů herci Juraj Kukura a Marta Vančurová.

"Stíny horkého léta se natáčely v roce 1977, což byla strašná léta, na Vsetínsku. Je to taková vzpomínka na Jirku Křižana, který byl tak nějak (umělecky) zlikvidován v okamžiku, kdy byl navržený na Státní cenu Klementa Gottwalda za scénář k filmu Signum laudis. On tehdy řekl, že nemůže dostat cenu od člověka, který popravil jeho otce," vzpomínal Bartoška.

Otce Jiřího Křižana v roce 1951 popravili komunisté po vykonstruovaném soudním procesu a on sám místo studií musel fárat do dolů. Odmítnutím ceny se nadlouho zbavil možnosti pracovat jako scenárista.

Karlovarský festival letos také vzdá poctu Francine Maislerové, jedné z nejuznávanějších castingových režisérek. Maislerová pracovala na více než 70 celovečerních filmech a je držitelkou 15 cen Artios Awards udělovaných Casting Society of America. V rámci pocty se pro veřejnost uskuteční speciální projekce jednoho z filmů, na kterých spolupracovala, a setkání, při kterém se Maislerová ohlédne za svou dosavadní kariérou.

Oficiální neziskovým partnerem festivalu je Nadace Jakuba Voráčka založená jedním z nejznámějších českých hokejistů a jeho sestrou Petrou Klausovou, která se zaměřuje na zlepšení kvality života pacientů s roztroušenou mozkomíšní sklerózou. Také pro letošní ročník MFF Karlovy Vary připravilo vizuál Studio Najbrt.

Mezi nejznámějšími hosty loňského ročníku festivalu byli herci Russell Crowe, Ewan McGregor a Alicia Vikanderová. Velkou cenu v hlavní soutěži dostal bulharsko-německý film Blažiny lekce režiséra Stephana Komandareva.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je pátek 3. května 2024

Očekáváme v 17:00 15°C

Celá předpověď