České spořitelně stoupl v 1. čtvrtletí čistý zisk o 73,3 pct na 5,7 miliardy Kč

foto České spořitelně (ČS) vzrostl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 73,3 procenta na 5,7 miliardy korun.

Praha - České spořitelně (ČS) vzrostl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 73,3 procenta na 5,7 miliardy korun. Provozní zisk byl vyšší o 33,5 procenta, dosáhl 7,5 miliardy korun. Výsledek podle banky ovlivnily vyšší provozní výnosy, které stouply zejména v důsledku vyššího čistého úrokového výnosu a čistého výnosu z poplatků a provizí. Neauditované konsolidované výsledky oznámila dnes ČS v tiskové zprávě. Rakouská bankovní skupina Erste Group, která vlastní mimo jiné i Českou spořitelnu, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk o 32 procent na 783 milionů eur (19,7 miliardy Kč).

Provozní výnosy vzrostly v prvním čtvrtletí meziročně o 17,3 procenta na 13,5 miliardy korun. Čistý úrokový výnos stoupl o 17,7 procenta na 9,6 miliardy korun a čistý výnos z poplatků a provizí o 16,7 procenta na tři miliardy korun. "Vývoj čistého úrokového výnosu byl ovlivněn především objemem poskytnutých úvěrů, což bylo podpořeno akvizicemi Sberbank CZ a Hello bank, dále pozitivním vývojem objemu vkladů a příznivou strukturou bilance," uvedla banka.

Celkové provozní náklady se v prvním čtvrtletí meziročně zvýšily o 1,7 procenta na šest miliard korun. Poměr provozních nákladů a výnosů se meziročně zlepšil na 44,2 procenta z 51 procent v loňském prvním čtvrtletí.

Hrubý objem klientských úvěrů meziročně vzrostl o 11,7 procenta na 1,048 bilionu korun. U domácností úvěry stouply o 9,8 procenta na 653,6 miliardy korun, u podniků o 14,5 procenta na 389 miliard korun. Vklady se oproti loňskému prvnímu čtvrtletí zvýšily o 4,4 procenta na 1,46 bilionu korun. Vklady domácnostní stouply o tři procenta na 941,1 miliardy a vklady klientů veřejného sektoru byly vyšší o víc než čtvrtinu, dosáhly 184,9 miliardy korun. Naproti tomu vklady korporátní klientely o procento na 333,9 miliardy korun klesly.

Konsolidovaná bilanční suma dosáhla k 31. březnu 2024 výše 2,0217 bilionu korun a ve srovnání s objemem bilanční sumy k 31. prosinci 2023 vzrostla o 12,5 procenta. "Vývoj na aktivní straně bilance byl zapříčiněn především růstem úvěrů bankám. Pasivní strana bilance byla ovlivněna vyššími vklady bank i klientskými depozity," uvedla ČS.

Za růstem provozních výnosů se nejvýrazněji v prvním čtvrtletí roku zasadily čisté úrokové výnosy, které rostly díky vyššímu objemu úvěrů a vkladů, řekl ČTK analytik XTB Tomáš Cverna. Objemy úvěrů podpořily akvizice Sberbank CZ a Hello bank z loňského roku. Aktuální růst objemu úvěrů s delší fixací úrokové sazby přinese podle něj do následujících let zvýšení úrokové marže, protože se očekává pokračující snižování úrokových sazeb ČNB.

Česká spořitelna je největší banka v ČR podle počtu klientů, kterých měla ke konci března 4,6 milionu. Rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která Českou spořitelnu vlastní, je hlavní společností na bankovním trhu střední a východní Evropy.

Erste Group zvýšila čtvrtletní čistý zisk o třetinu na 783 milionů eur

Rakouská bankovní skupina Erste Group, která vlastní mimo jiné i Českou spořitelnu, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk o 32 procent na 783 milionů eur (19,7 miliardy Kč). Společnost to uvedla ve svém dnešním sdělení. Přispěly k tomu vyšší čisté úrokové výnosy, zejména v Rakousku, a to díky vyšším úrokovým sazbám a většímu objemu úvěrů.

Výsledek překonal odhad analytiků, kteří v průzkumu společnosti předpovídali zisk 735,8 milionu eur.

Čistý úrokový výnos, což je důležitý ukazatel výnosů z úvěrů snížený o náklady na vklady, se zvýšil o 4,7 procenta na 1,85 miliardy eur. Pomohly jak vyšší tržní úrokové sazby, tak větší objem úvěrů. Čistý výnos z poplatků a provizí se pak zvýšil o 10,8 procenta na 643 milionů eur. Růst zaznamenaly všechny hlavní trhy, zejména v oblasti správy aktiv a platebních služeb.

Objem úvěrů a záloh se proti konci loňského roku téměř nezměnil a dosáhal 208,1 miliardy eur. Vklady klientů vzrostly o 1,1 procenta na 235,3 miliardy eur. Nejvíce se vklady zvýšily v České republice a v Rumunsku.

"První čtvrtletí bylo pro naši bankovní skupinu dobré. Rizikové náklady jsou v porovnání s dlouhodobým průměrem na mírné úrovni. Základní stabilita našeho obchodního modelu se projevuje i v solidním poměru vlastního kapitálu," uvedl generální ředitel Willi Cernko.

"Ziskovost táhly pobočky z regionu střední a východní Evropy, kam se řadí i Česká spořitelna," upozornil analytik XTB Tomáš Cverna. Na mírně vyšší úrovni se udržela i čistá úroková marže, doplnil.

Letos by měl poměr vlastního kapitálu (CET-1) zůstat vysoký, a tedy umožnit větší flexibilitu, pokud jde o odkup vlastních akcií nebo výplatu dividend. A to i po dalším odkupu akcií za 500 milionů eur, který Erste plánuje na letošní rok.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 03:00 15°C

Celá předpověď