Chladné počasí bude pokračovat, na horách napadne až 10 centimetrů sněhu

foto Zasněžené louky a chalupy v Krkonoších, 17. dubna 2024, Pec pod Sněžkou, Trutnovsko. PC

Praha - Chladné počasí bude v Česku pokračovat i v druhé polovině týdne. Meteorologové varují před mrazy na západě území. Ve středu se zejména na východě přidá sněžení. Na horách napadne až deset centimetrů sněhu. Informoval dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Sníh bude mokrý a těžký a může lámat větve stromů, na horách se zhorší sjízdnost vozovek.

O víkendu vydatně sněžilo v Krkonoších, na Šumavě, v Jeseníkách a na Karlovarsku. V noci na pondělí a na dnešek na většině míst mrzlo. Mráz poškodil vinnou révu, ovocné stromy a další plodiny.

Zima by podle předpovědi měla vydržet do pátku. "V noci na středu bude riziko mrazů přetrvávat na Karlovarsku, na ostatním území zůstanou v důsledku velké oblačnosti teploty většinou nad nulou," uvedli meteorologové. "Během středečního rána a dopoledne se od jihu postupně rozprší v jihovýchodní polovině území, případně bude padat déšť se sněhem, v polohách nad 500 metrů, na východě Moravy a Slezska nad 1000 metrů, i sníh," napsal dnes ČHMÚ na síti X. Postupně budou srážky i trvalejší a vydatnější a sněhové vločky se budou během dne stěhovat do poloh od 600 metrů, při intenzivnějších srážkách přechodně i níže. Sníh bude postupně odtávat. Mráz meteorologové očekávají od nadmořské výšky 1000 metrů nad mořem. V nižších polohách by už mrznout nemělo.

V noci na dnešek se kromě jižní Moravy a jižních Čech teplota pohybovala od minus sedmi do minus jednoho stupně Celsia. Někde teploty klesly i pod minus deset stupňů. Největší mráz byl podle ČHMÚ na Rolavě na Sokolovsku, kde naměřili minus 15,7 stupně Celsia. Rolava patří mezi nejchladnější místa v Česku už druhým dnem. V noci na pondělí tam bylo kolem minus 12 stupňů.

K tradičně velmi studeným místům se řadí i stanice na Jizerce-rašeliništi v Jizerských horách. V noci na dnešek tam teploty spadly až na minus 14,1 stupně Celsia. Přímo v osadě Jizerka naměřili minus 13,3 stupně.

Na Luční boudě v Krkonoších dnes v noci teplota klesla na minus 13,2 stupně Celsia. Silně mrzlo také v Bílém Potoce na Liberecku, kde rtuť v teploměru klesla na minus 11,6 stupně. Shodně minus 10,3 stupně Celsia meteorologové naměřili na stanicích Bedřichov-Nová louka v Jizerských horách a na Labské boudě v Krkonoších.

Na kolika stanicích v Česku byl překonán rekord pro dnešní den zatím nelze podle meteorologů s jistotou určit. V Libereckém kraji byla teplotní minima pro 23. duben překonaná podle Pavla Jůzy z ústecké pobočky ČHMÚ na šesti z 11 stanic. Do rekordního měsíčního zápisu ale měla dnešní noc poměrně daleko. Před čtyřmi lety, 1. dubna, klesla v noci na Jizerce teplota pod minus 22 stupňů Celsia.

Mrazy zásadně poničily vinnou révu na Mělnicku a jablečné sady na Kolínsku

Mrazy zásadně poničily vinnou révu na Mělnicku a s plánovanou letošní produkcí hroznů je podle některých vinařů konec. Keře se sice za několik týdnů zregenerují, ale úroda na nich nebude. Obdobně v některých částech regionu mrazy poškodily révu v letech 2009 a 2011. ČTK to dnes řekli sklepmistr mělnického vinařství Karel Hejduk a Pavel Válek za Vinařství Válkovi. Devastující škody způsobil mráz z posledních nocí také v jablečných sadech v Tuchorazi na Kolínsku, řekl dnes ČTK majitel společnosti Sady Tuchoraz a předseda družstva Bohemia Apple Robert Vyšata.

"Máme de facto vše spálené mrazem," uvedl Hejduk. Obdobná situace se podle něj stala v roce 2011, kdy přišel výrazný pozdní mráz v květnu. Téměř stejná je situace také na vinicích Vinařství Válkovi. "Je to příroda, nedá se svítit," doplnil Válek. Pamatuje si, že v roce 2009 též mrazy poničily květy. Vinařství Kraus podobně jako Vinařství Válkovi pěstují révu v blízkosti Labe. Jsou zde například odrůdy Ryzlink rýnský, Hibernal, Pinot noir, Tramín červený, Tramín bílý, Modrý Portugal a další.

Nízké teploty zasáhly také další středočeská vinařství. Například Vinné sklepy Kutná Hora už během víkendových dní přišly o polovinu úrody včetně některých vzácných odrůd. Kutnohorští vinaři jsou kvůli nočním mrazům v pohotovosti. V noci na pondělí chtěli ve vinicích zapalovat ohně, nakonec to ale nebylo nutné, protože teplota zůstala nad nulou. Na dnešek kolem 03:00 ale rtuť teploměru klesla k minus jednomu stupni, a tak vinaři ohně zapálili. "Pálíme balíky slámy, abychom ochránili naše vinice," uvedl jednatel společnosti Vinné sklepy Kutná Hora Lukáš Rudolfský.

Poškozené jsou i některé středočeské sady. Například na Farmě Vraňany navzdory šestihodinovému pálení ohňů poškodil oheň fatálně meruňky.

V jablečných sadech v Tuchorazi odhadují škody jako devastující. "Obě nedělní i pondělní rána byla velmi chladná, na úrovni minus jeden až minus 3,5 stupně Celsia, nicméně dnešní úterní celonoční mráz dokonal dílo zkázy," řekl Vyšata. Poprvé v jednatřicetileté historii firmy podle něj šlo o klasickou zimní mrazivou noc, na dnešek s mrazem v délce zhruba osm hodin a maximem minus 4,9 stupně Celsia. "Letošní vegetační vývoj je zhruba tři týdny napřed než jiné roky a jablka jsou momentálně ve fázi opadu květních plátků s počátečním vývojem plůdků. Tato vývojová fáze je na chlad ze všech fází ta nejchoulostivější," doplnil Vyšata. Přesný rozsah škody budou sadaři schopni vyhodnotit za týden až deset dní. "Již teď ale mohu říci, že se u nás jedná v podstatě o existenční problém, neboť dlouhodobá situace v pěstování ovoce v Čechách je ekonomicky velmi složitá a takto velká finanční ztráta může mít zásadně negativní vliv na celkové pěstování jablek v ČR," míní Vyšata. Jabloně pěstují v Tuchorazi a okolí na 220 hektarech půdy.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je pátek 3. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď