Chorvatské volby vyhrála vládní strana HDZ, Plenković chce hledat partnery

foto Chorvatské parlamentní volby vyhrála středopravá vládní strana Chorvatské demokratické společenství premiéra Andreje Plenkoviče (na snímku), 18. dubna 2024, Záhřeb.

Záhřeb - Chorvatské parlamentní volby vyhrála středopravá vládní strana Chorvatské demokratické společenství (HDZ) premiéra Andreje Plenkoviče, která získala 61 křesel ve 151členném parlamentu. Opoziční koalice neformálně vedená prezidentem Zoranem Milanovičem a jeho Sociálnědemokratickou stranou (SDP) bude mít 42 křesel. Podle dnešních informací chorvatských médií to vyplývá z téměř kompletních výsledků po sečtení 99,7 procenta volebních okrsků. K volbám přišlo ve středu 62,3 procenta voličů. Plenković prohlásil, že již dnes chce začít hledat v novém parlamentu podporu pro svou další vládu.

Proevropské HDZ si po vyhrocené kampani mezi Plenkovičem a Milanovičem sice o pět mandátů pohoršilo ve srovnání s posledními volbami z roku 2020, i tak ale bude hlavním uchazečem o sestavení vlády.

"HDZ vyhrálo parlamentní volby potřetí v řadě. Již zítra (dnes) vykročíme vstříc vytváření parlamentní většiny s cílem sestavit vládu," prohlásil v noci na dnešek během vrcholícího sčítání hlasů Plenković.

Ucházet se teoreticky může o podporu menších stran, které skončily daleko za SDP. Třetí nejsilnější politickou silou bude po volbách národně-konzervativní až krajně pravicové Vlastenecké hnutí (DP) se 14 mandáty. Pravicově populistický Most získal 11 křesel a levicově-zelená strana Můžeme bude mít deset poslanců. Nejednoznačný výsledek voleb může podle Reuters předznamenat období politické nestability s tím, jak se obě velké strany budou snažit uzavřít koalice s menšími uskupeními s vyhraněnými politickými postoji.

Rozhodující silou pro sestavení vlády by se tak mohlo stát právě Vlastenecké hnutí, které ovšem předem nedeklarovalo, kterou stranu - pokud vůbec nějakou - po volbách podpoří.

Hlasování bylo také považováno za test popularity Plenkoviče a jeho HDZ, která dominuje chorvatské politice už od vyhlášení nezávislosti na hroutící se federativní Jugoslávii v roce 1991. Výsledek voleb může ovlivnit zásadní politické směřování země, včetně toho, jak chorvatská vláda vnímá konflikt na Ukrajině a své vztahy s Evropskou unií, jejímž členem je Chorvatsko od roku 2013, píše Reuters. Plenković Ukrajinu podporuje, opozice nikoli.

Plenković, často označovaný za zdrženlivého politika, je už nyní nejdéle vládnoucím premiérem samostatného Chorvatska, v čele vlády stojí od října 2016. Pod jeho vedením se původně výrazně nacionalistické HDZ prezentuje jako umírněná proevropská strana a záruka politické stability v zemi. Za posledních osm let Chorvatsko mimo jiné vstoupilo do schengenského prostoru a přijalo euro, musí se ale vyrovnávat s výraznou závislostí hospodářství na turistice, jež vytváří asi pětinu HDP.

Mnozí lidé už jsou však z vládní HDZ unaveni a četné skandály, včetně jmenování státního zástupce známého svými vazbami na osoby zapojené do korupčních afér, mohou oslabit úsilí této strany o sestavení vládní většiny, píše Reuters. Plenković jakákoli pochybení popírá.

Opoziční SDP doufala v lepší výsledek, řekl její lídr Pedja Grbin. "Ještě to neskončilo. Čekají nás dny, týdny a možná i měsíce jednání, která vyústí ve změnu, jež z Chorvatska udělá lepší místo k životu. Už zítra (dnes) zahájíme jednání," prohlásil Grbin.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 18°C

Celá předpověď