Analytici: Zpomalení inflace a růst reálných mezd zvyšují chuť Čechů utrácet

foto Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst

Praha - Zpomalení inflace na dvouprocentní cíl České národní banky (ČNB) a růst reálných mezd zvyšují chuť Čechů utrácet. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK. Z dnes zveřejněných dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyplývá, že maloobchodní tržby v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta. Trh přitom podle analytiků očekával zvýšení o 2,8 procenta. Upozornili také na to, že maloobchodní tržby v březnu vykázaly nejsilnější meziroční růst od loňského ledna. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy jsou vyšší tržby pro prodejce důležité zejména s ohledem na jejich investice, řekl ČTK.

"Inflace se po celý letošní rok drží v blízkosti inflačního cíle ČNB, domácnosti již začínají preferovat spotřebu nad úspory a opatrnostní efekt postupně pomíjí," řekl ČTK ekonom společnosti Deloitte Filip Pastucha. Maloobchodní tržby podle něj v březnu rostly prakticky ve všech skupinách. "Po několikaměsíčním poklesu začaly růst rovněž prodeje obuvi a oděvů o 6,3 procenta či prodeje výrobků určených pro domácnost o 3,3 procenta," doplnil.

Hlavní ekonom společnosti Generali Investments CEE Radomír Jáč poukázal na to, že ČSÚ dnes zrevidoval meziroční růst maloobchodních tržeb v únoru, a to z 1,6 procenta na 2,5 procenta. "Vývoj maloobchodních tržeb pozorovaný nejev v březnu, ale již i v závěru loňského roku, potvrzuje, že se díky poklesu inflace oživuje růst spotřeby domácností. Ta by letos měla být hlavním tahounem růstu české ekonomiky, tedy hlavním tahounem HDP jako celku," uvedl.

Lidé mají podle Prouzy stále větší chuť investovat do věcí, které jim dělají radost. "To je hodně důležité, protože obchody čeká období velkých investic do modernizace, snižování energetické náročnosti a podpory loajality zákazníků, v oblasti e-commerce firmy v posledních letech hodně investovaly do moderní logistiky a skladování," řekl dnes ČTK.

V březnu si podle hlavního ekonoma Banky Creditas Petra Dufka polepšili také prodejci zboží do domácnosti a pro volný čas. "Je docela pravděpodobné, že zásluhu na tom mělo i příznivější počasí, které trochu uspíšilo nákupy v hobby obchodech," míní. V příštích měsících by ale podle něj mohl meziroční růst maloobchodních tržeb zpomalit. "Asi nelze čekat, že by se šestkové nárůsty tržeb opakovaly. Za celý rok se dá spíše očekávat nárůst reálných prodejů okolo tří procent," doplnil.

Do výsledků maloobchodních tržeb za březen se podle Dufka a hlavního ekonoma společnosti Citfin Tomáše Volfa promítla i nízká srovnávací základna z loňského roku. "Loni v březnu maloobchodní tržby klesly o 9,5 procenta," řekl Volf.

Při hodnocení maloobchodních tržeb za březen je podle hlavního ekonoma České bankovní asociace Jakuba Seidlera potřeb brát v potaz i velikonoční svátky. "Ty letos částečně připadly již na březen a statistické metody čištění je nemusí vždy přesně očistit," uvedl. "I přes uvedené nejistoty je však patrné, že spotřeba domácností v prvním čtvrtletí letošního roku oživuje, a to rychleji, než se předpokládalo," doplnil. V reálném vyjádření však podle něj tržby zůstávají dvě procenta pod úrovní průměru roku 2019, v případě potravin pokles činí více než devět procent.

Analytik společnost Akcenta Miroslav Novák uvedl, že v prvním čtvrtletí maloobchodní tržby bez automobilů ve stálých cenách oproti čtvrtému čtvrtletí loňského roku vzrostly o 1,9 procenta. "Tržby v maloobchodu ve stálých cenách byly zároveň v letošním prvním čtvrtletí nejvýše od třetího čtvrtletí 2022," doplnil.

Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha poukázal na meziroční růst tržeb za potraviny o čtyři procenta. "Snad se to přenese i do cen zemědělců. Ty totiž klesají již 11 měsíc v řadě, naposledy v březnu o 13 procent. Musí tak prodávat svůj majetek a někteří už i půdu," napsal dnes na síti X.

Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst

Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta, v únoru po revizi stouply o 2,5 procenta. Tržby se v březnu meziročně zvýšily čtvrtý měsíc po sobě. Meziměsíčně stouply o 1,3 procenta. Údaje dnes na svém webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Za nepotravinářské zboží obchody proti loňskému březnu utržily o 7,7 procenta víc a za potraviny o čtyři procenta víc. Tržby za pohonné hmoty se zvýšily o 6,7 procenta. "Tržby rostly ve všech hlavních skupinách prodejen s nepotravinářským i potravinářským sortimentem," uvedla vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová.

V prodejnách s kosmetickými a toaletními výrobky tržby proti loňsku stouply o 27,4 procenta, v obchodech s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím se zvýšily o 6,3 procenta. Prodejny s oděvy a obuví utržily o 5,2 procenta víc, s výrobky pro domácnost o 3,1 procenta víc a s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 2,7 procenta víc.

Jen nepatrně vzrostly tržby v obchodech s počítačovým a komunikačním zařízením. Internetovým a zásilkovým obchodům stouply o 14,9 procenta. "Tržby v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin se zvýšily o 4,2 procenta a ve specializovaných prodejnách potravin o 1,8 procenta. V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se tržby zvýšily o 17,1 procenta," uvedl ČSÚ.

Ve srovnání s únorem obchody v Česku utržily za nepotravinářské zboží o 1,8 procenta víc a za potraviny o půl procenta. Tržby za pohonné hmoty meziměsíčně vzrostly o 1,9 procenta.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel se v březnu meziročně zvýšily o 4,8 procenta. Meziměsíčně klesly reálně o 0,4 procenta.

ČSÚ: Po třech letech poklesu se v 1. čtvrtletí mírně zvýšila výroba vepřového

Výroba masa v Česku v letošním prvním čtvrtletí dosáhla 109.381 tun, meziročně to bylo o 0,8 procenta více. Po třech letech poklesu se mírně zvýšila produkce vepřového masa. Výroba hovězího a drůbežího zůstala na podobné úrovní jako v loňském prvním čtvrtletí. Výkup mléka se meziročně zvýšil o 3,2 procenta na téměř 807 milionů litrů. V tiskové zprávě to dnes uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

"Po třech letech poklesu se v 1. čtvrtletí letošního roku zvýšila výroba vepřového masa, a to nejen na jatkách, ale vyšší byly i dodávky jatečných prasat ze zemědělských podniků k porážkám v České republice i v zahraničí," uvedla Markéta Fiedlerová z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Vepřového masa se od ledna do konce března vyrobilo 51.183 tun, což je meziročně o 2,1 procenta více. Výroba drůbežího masa klesla o půl procenta na 40.721 tun a hovězího se vyprodukovalo 17.437 tun, o 0,1 procenta méně.

Ceny zemědělských výrobců jatečných prasat v prvním čtvrtletí meziročně stouply o tři procenta. Průměrná cena dosáhla 39,85 koruny za kilogram živé hmotnosti nebo 51,81 koruny za kilogram jatečné hmotnosti. Naopak ceny jatečných kuřat meziročně klesly, byly nižší o 7,7 procenta. Výrobci prodávali jatečná kuřata I. třídy jakosti v průměru za 28,24 koruny za kilogram v živém. Ceny jatečného skotu byly meziročně nižší o 0,7 procenta. Chovatelé dostali v průměru 59,39 koruny za kilogram v živém nebo 108,1 koruny za kilogram v jatečné hmotnosti.

Ceny zemědělských výrobců mléka byly podle statistiků vzhledem ke zvýšené základně v loňském prvním čtvrtletí meziročně nižší o 17,2 procenta. Průměrná cena litru mléka jakostní třídy Q dosáhla 10,90 koruny za litr.

"Předběžně kalkulovaná spotřeba masa se ve sledovaném čtvrtletí rovněž zvýšila. Ovlivnila ji nejen vyšší produkce na našich jatkách, ale také zvýšený dovoz jak vepřového, tak drůbežího i hovězího. Nejvíce vzrostla spotřeba drůbežího masa," dodala vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ Renata Vodičková.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď