HDP v 1. čtvrtletí meziročně rostl o 0,4%, analytici vnímají oživení

foto Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 0,4 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu ČSÚ.

Praha - Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 0,4 procenta, ve srovnání s předchozím kvartálem se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 0,5 procenta. Předběžný odhad dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). K růstu podle statistiků přispěla zejména domácí spotřeba. Podle analytiků zveřejněné údaje ukazují, že česká ekonomika začíná ožívat. Ve druhém čtvrtletí by Česko podle nich mohlo překonat úroveň před pandemií covidu-19 a za celý rok by mohl HDP vzrůst o 1,5 procenta.

"K meziročnímu růstu přispěly celkové výdaje na konečnou spotřebu a rostoucí saldo zahraničního obchodu. Naopak pokračoval pokles tvorby hrubého kapitálu," uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet. Mezičtvrtletní růst podpořila domácí poptávka, kterou táhly vyšší výdaje domácností a tvorba hrubého kapitálu.

"Dlouho očekávané ekonomické oživení se patrně stává realitou. České domácnosti evidentně vyčkávaly na pominutí horké fáze inflační krize, obnovily pošramocenou důvěru ve světlé zítřky a jaly se více utrácet," sdělil ČTK hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil. Pokud nenastane další šok, který by zasáhl české spotřebitele, je podle něj dobrá šance, že se ekonomika bude i v dalších čtvrtletích zvedat.

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek upozornil, že mezičtvrtletní růst byl nejsilnější za posledních osm kvartálů. "Lepšího výsledku tedy česká ekonomika dosáhla naposledy před inflační vlnou a v době otvírání ekonomik po covidovém půstu. Výsledek znamená, že česká ekonomika tedy konečně nastoupila cestu citelnějšího oživení. Její výkon se přiblížil předcovidovému stavu na pouhých 0,2 procenta, takže je dobrá šance, že k jeho překonání dojde již v letošním druhém čtvrtletí," uvedl.

Analytici upozornili, že českou ekonomiku může letos brzdit slabý hospodářský růst německého hospodářství. Podle dnešních údajů Spolkového statistického úřadu v prvním čtvrtletí německý HDP po cenovém a kalendářním očištění meziročně klesl o 0,2 procenta, mezičtvrtletně vzrostl o 0,2 procenta. Ekonomika Evropské unie v prvním kvartálu podle údajů Eurostatu meziročně vzrostla o 0,5 procenta, mezičtvrtletně o 0,3 procenta.

Celkově dnešní údaje ČSÚ podle analytiků ukazují, že se česká ekonomika zotavuje a vrací se k hospodářskému růstu po loňském poklesu o 0,2 procenta. "Za celý letošní rok pak česká ekonomika pravděpodobně míří k růstu přes jedno procento, přičemž, pokud se mezitím zmátoří i evropský průmyslový sektor, se zdá být dosažitelnou i hodnota poblíž 1,5 procenta," uzavřel Hradil.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 16.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je čtvrtek 16. května 2024

Očekáváme v 14:00 21°C

Celá předpověď