Čuřín vidí v NBÚ prostor pro digitalizaci, chce méně prověrek

foto Nový ředitel Národního bezpečnostního úřadu Jan Čuřín (vpravo) a premiér Petr Fiala vystoupili na společné tiskové konferenci, 2. května 2024, Praha.

Praha - V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a elektronizaci. Revize by mohla také vést ke snížení počtu bezpečnostních prověrek, kterých je podle něj nyní obrovské množství. Premiér Petr Fiala (ODS) po uvedení Čuřína do úřadu poděkoval jeho předchůdci Jiřímu Langovi za dlouholetou činnost pro stát. Vyzdvihl, že Čuřín úřad a jeho problematiku zná a nepotřebuje se rozhlížet.

Fotogalerie

Čuřín byl dosud bezpečnostním ředitelem úřadu vlády, v minulosti na NBÚ pět let působil mimo jiné jako vedoucí oddělení vnitřní bezpečnosti. Jako svou prioritu v NBÚ zmínil proces udělování prověrek. "Je tam prostor pro digitalizaci, propojení se státními registry a databázemi," uvedl Čuřín. Místo listinných dotazníků by žadatelé o prověrku mohli v budoucnu žádat čistě elektronicky, úřad by si navíc sám vyžádal informace z registrů. "Pro žadatele by to bylo komfortnější," dodal.

Prověrek je podle Čuřína dnes obrovské množství a je otázkou, jak dlouho to může úřad kapacitně unést. Není si jistý, zda úřady žádají ve všech případech o prověrku jen pro ty zaměstnance, kteří přístup k utajovaným informacím skutečně potřebují. "NBÚ tu není nějakým bezpečnostním skenem nebo profilačním místem pro instituce, které si chtějí zkontrolovat zaměstnance," zdůraznil.

Zaměřit se chce i na kontrolní činnost a mezinárodní spolupráci. Úřad by podle něj měl působit jako autorita v oblasti utajovaných informací. "Chci se více scházet, více hledat řešení. Dělat častější setkání bezpečnostních ředitelů, což bude výhodné pro obě strany," řekl Čuřín. NBÚ by se měl podle nového ředitele také dostat do pozice atraktivního zaměstnavatele.

Fiala i Čuřín poděkovali Langovi, který v čele NBÚ skončil po více než sedmi letech. Dříve mimo jiné řídil Bezpečnostní informační službu (BIS). "Patří mu poděkování nejen moje, ale celé vlády za to, jak po léta sloužil státu," uvedl premiér. Podle Čuřína je za Langem nezpochybnitelné množství práce, na kterou chce navázat.

Výměna v čele NBÚ je podle Fialy taková, jaká má v bezpečnostních orgánech být. "Po úspěšné službě odchází dlouholetý ředitel a do funkce nastupuje člověk, který má velké zkušenosti z bezpečnostního prostředí, ale také přímo z práce v NBÚ," řekl. Čuřín je podle něj vysoce profesionálně vybavený odborník, který v NBÚ nebude potřebovat čas na rozkoukávání.

Nový ředitel by se podle premiéra měl soustředit na zavádění inovací v oblasti elektronizace či na mezinárodní spolupráci. Za důležité považuje Fiala také dotažení schvalování novely zákona o ochraně utajovaných informací. Pozice bezpečnostního ředitele úřadu vlády se podle Fialy obsadí v nejbližší době.

Hlavním úkolem NBÚ je prověřování osob, které přicházejí do styku s utajovanými skutečnostmi, a prověřování firem, které se podílejí na strategických zakázkách. Vydáním osvědčení nebo dokladu o bezpečnostní způsobilosti úřad garantuje, že u jeho držitele nebyly zjištěny skutečnosti, které by mu bránily mít přístup k utajovaným informacím nebo vykonávat citlivé činnosti.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 09:00 13°C

Celá předpověď