Depardieu byl ve vazbě kvůli obviněním ze sexuálního napadení

foto Ilustrační foto - Francouzský herec Actor Gerard (na snímku z 19. února 2016).

Paříž - Francouzský herec Gérard Depardieu dostal předvolání k soudu poté, co byl téměř celý dnešní den vyslýchán na policii v souvislosti s obviněním ze sexuálního napadení dvou žen. Zadržen byl dnes ráno a večer agentura AP s odvoláním na hercova právního zástupce uvedla, že byl z policejní vazby propuštěn. Pařížská prokuratura později oznámila, že v říjnu slavného herce v této kauze čeká soud.

Stanice BFM TV dopoledne informovala, že pětasedmdesátiletý herec byl předvolán k výslechu v případu dvou žen, které ho viní ze sexuálního napadení během natáčení filmů v letech 2014 a 2021. Jeden z nejznámějších žijících francouzských herců dlouhodobě vinu odmítá.

Vazba podle BFM TV začala dnes v 8:00, o jejím skončení informoval podle AFP hercův advokát krátce před 18:30. Ze zákona může policie podezřelého držet ve Francii 24 hodin a případně vazbu prodloužit na 48 hodin. To ale zjevně nebylo nutné. "Policejní vazba skončila. Už není držen na policejní stanici," citovala večer AP právníka Christiana Saint-Palaise.

Pařížská prokuratura večer oznámila, že se Depardieu má v říjnu tohoto roku dostavit k soudu. "Na konci své vazby ve třetím policejním soudním okrsku dostal Gérard Depardieu předvolání k trestnímu soudu" kvůli podezření, že se v září 2021 na dvou obětech pravděpodobně dopustil sexuálního napadení během natáčení filmu Les volets verts (Zelené okenice), oznámila dnes prokuratura.

V březnu podala na herce trestní oznámení žena, podle níž se sexuální útok stal v září 2021 při natáčení snímku Les volets verts, kde žena pracovala jako scénografka. Tvrdí, že ji Depardieu brutálně chytil a hnětl pas, břicho a prsa. Napadení přerušila hercova ochranka. Nyní třiapadesátiletá žena tvrdí, že ji Depardieu svíral "ohromnou silou" a po zbytek natáčení ji urážel a oslovoval "děvko".

Druhé obvinění, které bylo dnes podle BFM TV rovněž předmětem výslechu na komisařství v Paříži, se týká události, která se podle ženiny výpovědi stala na natáčení krátkého filmu Magicien et les Siamois (Kouzelník a Siamští) v roce 2014. Tehdy 24letá asistentka si od herce vyslechla explicitní sexuální návrhy a Depardieu ji podle ní osahával na intimních partiích.

Podobná oznámení podalo na Depardieua více žen. Některá oznámení francouzská justice odložila, neboť byla promlčená.

Loni v prosinci se herce v otevřeném dopise zastalo zhruba šest desítek francouzských umělců. Mezi podepsanými je například jeho herecký kolega Pierre Richard nebo zpěvačka a bývalá první dáma Francie Carla Bruniová. Umělci odsuzují příval nenávisti, který se podle nich na Depardieua snesl navzdory presumpci neviny, a píší, že jeho odstřižení od světa filmu by bylo smrtí umění.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 15.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 15. května 2024

Očekáváme v 09:00 21°C

Celá předpověď