Německý poslanec Bystroň se ohradil proti článku Der Spiegelu o balíčcích

foto Ilustrační foto - Celostátní volební sněm Trikolory, 20. ledna 2024, Praha. Bavorský předseda Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň při projevu.

Berlín - Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatků od proruské sítě přijímal balíčky. Ve vyjádření, které dnes poskytl ČTK, Bystroň uvedl, že magazín se zapojil do kampaně, jejímž cílem je zdiskreditovat všechny strany usilující o ukončení vojenského konfliktu na Ukrajině, a ovlivnit tak volby do Evropského parlamentu (EP). Za falešný označila článek o balíčcích také AfD. Bystroň, který má český původ a který je dvojkou na kandidátce AfD pro volby do EP, opakovaně tvrdí, že žádné úplatky nedostával.

"Der Spiegel se opět snaží ze starého lógru uvařit ještě jedno kafe," uvedl Bystroň. Magazín v pátek napsal, že Bystroň na pondělním zasedání předsednictva strany řekl, že dostával malé balíčky, ale žádné peníze. Der Spiegel rovněž uvedl, že poslanec na otázku časopisu přijímání balíčků přímo nepopřel a že celou kauzu označil za kampaň proti němu.

"Já jsem předsednictvo pouze informoval o tom, že podle zpráv z médií existují videozáznamy, na kterých je vidět, jak si něco předáváme. Především jsem upozornil, že lze očekávat zveřejnění těchto kompromateriálů v médiích ještě v průběhu volební kampaně," řekl Bystroň. "Spiegel svým falešným zpravodajstvím opět potvrdil, že je součástí kampaně, jejímž cílem je zdiskreditovat všechny strany usilující o ukončení vojenského konfliktu na Ukrajině, a ovlivnit tak volby do EP," dodal.

Ještě v pátek o článku Der Spiegelu a podobném materiálu v deníku Die Welt jednali členové předsednictva AfD, kteří informace o balíčcích označili za nepravdivé. "V e-mailu (Bystroň) ujasňuje: Balíčky s penězi jsem samozřejmě žádné nedostával," uvedla strana v prohlášení.

Vedení AfD rovněž uvedlo, že na zmíněném pondělním zasedání Bystroň netvrdil, že by nějaké balíčky dostával. "To potvrdila značná část účastníků jednání předsednictva," dodala strana.

Podle informací Deníku N, týdeníku Die Zeit a německé veřejnoprávní stanice ARD vyslechli členové poslanecké komise pro kontrolu české Bezpečnostní informační služby (BIS) audionahrávky, které se vztahují k Bystroňově kauze. Na jedné z nich podle těchto médií Bystroň údajně přebírá 20.000 eur (asi 503.000 Kč) od propagandisty Arťoma Marčevského, kterého spolu s proruským ukrajinským politikem Viktorem Medvedčukem Česko v březnu zařadilo na národní sankční seznam.

Marčevskij stál za mediální společností Voice of Europe, které Bystroň v minulosti poskytoval rozhovory. Medvedčuk podle českého sankčního seznamu toto médium skrytě financoval.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 7.05.2024 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je úterý 7. května 2024

Očekáváme v 09:00 11°C

Celá předpověď