Dortmund porazil PSG také v odvetě 1:0 a postoupil do finále LM

foto Odvetné semifinále fotbalové Ligy mistrů Paris St. Germain - Borussia Dortmund, 7. května 2024. Mats Hummels (vpravo) z Borussie skóruje hlavou.

Paříž - Fotbalisté Dortmundu si zahrají finále Ligy mistrů. V odvetě semifinále na hřišti Paris St. Germain znovu zvítězili 1:0 a zopakovali stejnou výhru z úvodního duelu. Borussia prošla do finále po 11 letech, Pařížané si zahráli o nejprestižnější klubovou trofej pouze před čtyřmi roky. Zápas v Parku princů rozhodl zkušený obránce Mats Hummels. Domácí v odvetě celkem čtyřikrát trefili brankovou konstrukci.

Dortmund v londýnském finále ve Wembley narazí na lepšího z dvojice Bayern Mnichov - Real Madrid. První zápas v Bavorsku skončil 2:2.

Borussia byla ve finále LM dosud dvakrát. V sezoně 1996/97 soutěž ovládla, o 16 let později právě ve Wembley podlehla Bayernu. Právě s bavorským gigantem by se mohla na stejném místě utkat znovu, pokud i on zvládne odvetu na hřišti "Bílého baletu".

Oba týmy se v této sezoně utkaly už ve skupině, PSG doma zvítězil 2:0 a venku remizoval 1:1. Dortmund, který nepatřil k největším favoritům milionářské soutěže, se dokázal poučit.

Kanonýra Mbappého v prvním utkání hlídali hned čtyři hráči a ubránili ho. V odvetě se tedy ze středu útoku přesunul na křídlo s vírou, že tam bude mít více prostoru. Začátek byl opět svázaný taktikou, úvodní střely z obou stran nebyly příliš nebezpečné. Teprve po úvodní půlhodině se začalo něco dít. Domácí uvolnili v šestnáctce Dembélého, branku však přestřelil. Šance hostů byla mnohem větší. Adeyemi se probil od poloviny hřiště až do vápna, kde v pádu tvrdě vypálil, Donnarumma skvělým zákrokem PSG podržel. Na druhé straně zase Kobela zdálky prověřil Vitinha.

Borussia statečně hájila jednobrankový náskok, v prvním poločase pouze jednou faulovala. Klíčová byla pasáž hned po přestávce. Pařížané začali druhé dějství náporem, Zaire-Emery měl velkou šanci, ale trefil jen tyč. Dortmund byl opět efektivnější. Brandt odcentroval z rohového kopu přesně, Hummels se odpoutal od Beralda a hlavou zblízka skóroval. Pětatřicetiletý obránce se stal největším hrdinou semifinále, již v prvním utkání dostal cenu pro nejlepšího hráče.

"Ve své kariéře jsem vstřelil příliš málo gólů v Lize mistrů, jen pět. Teď byl správný čas přidat další. Od druhého utkání ve skupině jsme věřili, že dokážeme zvítězit v každém zápase - a nevidím důvod, proč bychom teď neměli vyhrát ve Wembley. Zůstali jsme i v odvetě aktivní, to byl náš recept na úspěch," řekl Hummels pro DAZN.

Domácí měli i smůlu, Nuno Mendes orazítkoval znovu jen tyč. A to nebylo všechno. Mbappé napálil v závěru míč do břevna, o minutu poté předvedl to samé Vitinha. Branková konstrukce zachránila německý tým v součtu obou zápasů již pošesté, včetně vzájemných zápasů ve skupině poosmé. Hráči PSG trefili tyč nebo břevno v sezoně LM celkem čtrnáctkrát a na první triumf v soutěži dál marně čekají.

"Nepopsatelné. Po více než deseti letech jsem znovu ve finále s Borussií. Dembélé a Hakimí diktovali ohromné tempo a hodně jsme trpěli. Ale vyhráli jsme, zítra se nikdo nebude ptát na střely do tyčí. Důležité je, že Dortmund je znovu ve finále. Je to prostě neuvěřitelné," radoval se další veterán Marco Reus.

"Před prvním zápasem proti Eindhovenu jsme poprvé mluvili o tom, jak krátká může být cesta do Londýna. Tehdy byli mnozí ještě zmateni. V minulé sezoně jsme prohráli německý titul v posledním kole doma, jsem rád, že teď můžeme fanouškům něco vrátit. S každým zápasem jsme rostli a nakonec jsme si uvědomili, že můžeme být tým, který všechny překvapí postupem až do finále," uvedl trenér Edin Terzic.

Paris St. Germain - Borussia Dortmund 0:1 (0:0)

Branka: 50. Hummels. Rozhodčí: Orsato - Carbone, Giallatini - Irrati (video, všichni It.). ŽK: Dembélé, Hakimí - Sabitzer, Hummels. Diváci: 48.229 (vyprodáno). První zápas 0:1, postoupil Dortmund.

Sestavy:

PSG: Donnarumma - Hakimí, Marquinhos, Beraldo, Nuno Mendes - Zaire-Emery (76. I Kang-in), Vitinha, Fabián Ruiz (64. Asensio) - Dembélé, Ramos (64. Barcola), Mbappé. Trenér: Enrique.

Dortmund: Kobel - Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen - Can, Sabitzer - Sancho (67. Süle), Brandt (85. Nmecha), Adeyemi (56. Reus) - Füllkrug. Trenér: Terzic.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 09:00 18°C

Celá předpověď