Nabídku na reaktory podaly EDF i KHNP, stát má povolení k podpoře jednoho bloku

foto Jaderná elektrárna Dukovany, 30. listopadu 2022 Dukovany, Třebíčsko. V popředí pole, kde bude stát Jaderná elektrárna Dukovany II.

Praha - Závaznou nabídku na stavbu až čtyř jaderných reaktorů v Česku podali oba vládou oslovení zájemci, tedy korejská KHNP a francouzská EDF. Společnost ČEZ nyní nabídky zanalyzuje, o vítězi i počtu stavěných bloků pak v létě rozhodne vláda. Ta bude moci na stavbu prvního reaktoru poskytnout veřejnou podporu, dnes ji povolila Evropská komise. První blok v Dukovanech by měl být hotový do roku 2036.

Uchazeči o tuzemský jaderný tendr měli čas pro podání aktualizovaných nabídek do dnešního dne. Společnosti EDF a KHNP v elektronicky předložených materiálech nabídly stavbu až čtyř reaktorů - dvou v Dukovanech a dalších dvou v Temelíně.

"Nyní provedeme vyhodnocení nabídek a podle smlouvy se státem předáme hodnotící zprávu ministerstvu průmyslu a obchodu, potažmo vládě ČR k finálnímu schválení," řekl člen představenstva a ředitel divize nová energetika ČEZ Tomáš Pleskač. Vláda dostane vyhodnocení v červnu, rozhodnutí o vítězi se očekává v červenci. ČEZ předpokládá, že smlouvy s vítězem budou finalizovány během tohoto roku a připraveny k podpisu do konce března roku příštího.

Stát při stavbě jaderných reaktorů počítá s poskytnutím veřejné podpory. Pro stavbu prvního bloku k tomu dnes získal povolení od Evropské komise (EK). Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je uznání podpory důležité pro samotnou realizaci projektu. "Jádro nyní zajišťuje více než třetinu spotřeby v naší zemi a v budoucnosti by to měla být dokonce polovina. Rozvoj jádra posiluje naši energetickou bezpečnost, soběstačnost a také konkurenceschopnost našich firem," řekl Fiala. Rozhodnutí EK chce stát využít jako základ pro stanovení podmínek podpory dalších zamýšlených reaktorů.

Vláda pro stavbu počítá s poskytnutím státní půjčky formou návratné finanční výpomoci, dále s garantovaným výkupem elektřiny po dobu 40 let za předem stanovenou cenu a také s ochranou investora před externími riziky typu legislativních či politických změn.

Podle analytiků je povolení veřejné podpory i předání nabídek od obou uchazečů pozitivní posun v tendru. Apelují však na rychlé vyjasnění financování celého projektu. Experti varují, že stavba bude výrazně dražší, než činí současné odhady. "Včetně financování čekám náklady na jeden 1200 MW blok spíše 400 miliard Kč," uvedl analytik Capitalinked.com Radim Dohnal. Podle dřívějších prohlášení vlády i ČEZ má jeden nový reaktor stát asi 160 miliard Kč v cenách z roku 2020.

Česko má v současnosti šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dva bloky, každý o výkonu přibližně 1000 megawattů (MW), jsou v jihočeském Temelíně. Čtyři menší bloky s výkonem 510 MW stojí v Dukovanech na Třebíčsku. Vedle nových klasických reaktorů ČEZ připravuje také stavbu malých modulárních reaktorů. První z nich by měl vzniknout v Temelíně.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 13.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je pondělí 13. května 2024

Očekáváme v 03:00 7°C

Celá předpověď