EK: V Polsku už neexistuje riziko porušení zásad právního státu

foto Ilustrační foto - Polský premiér Donald Tusk hovoří s novináři při příchodu na jednání Evropské rady. 1. února 2024. 

Brusel - V Polsku již neexistuje riziko vážného porušení zásad právního státu, oznámila dnes předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Evropská unie proto ukončí řízení kvůli stavu vlády práva, kterému Varšava čelila více než šest let. Takzvaná procedura podle článku 7 Smlouvy o Evropské unii byla proti Polsku spuštěna v roce 2017. Evropská komise kritizovala zejména zásahy předchozí polské vlády strany Právo a spravedlnost (PiS) do justice a zmrazila kvůli tomu Varšavě miliardy z unijních fondů.

"Dnešek znamená pro Polsko otevření nové kapitoly," uvedla na sociální síti X von der Leyenová. "Domníváme se, že po více než šesti letech může být procedura podle článku 7 uzavřena," dodala a pogratulovala polskému premiérovi Donaldu Tuskovi a jeho vládě za reformy, které v zemi v uplynulých měsících provedli. Předchozí kabinet vládl v letech 2015 až 2023 a Tusk se ujal úřadu loni v prosinci.

"Evropská komise dnes dokončila svou analýzu situace v oblasti právního státu v Polsku v souvislosti s řízením podle článku 7 odstavce 1 Smlouvy o Evropské unii. Komise se domnívá, že v Polsku již neexistuje jasné riziko vážného porušení zásad právního státu podle článku 7(1)," uvedla unijní exekutiva. Dodala, že Polsko začalo pracovat na řadě legislativních i nelegislativních opatření s cílem vyvrátit obavy související s nezávislostí polského soudního systému. Varšava rovněž uznala nadřazenost práva EU a "je odhodlána aplikovat všechny rozsudky Soudního dvora Evropské unie a Evropského soudu pro lidská práva související s právním státem", dodala komise.

"Pozitivní trend nastolený polskými orgány s cílem obnovit nezávislé soudnictví" uvítala i místopředsedkyně EK Věra Jourová. "Je potřeba i nadále pokračovat v práci, dosavadní kroky nám ale umožňují dospět k závěru, že již neexistuje riziko vážného porušení zásad právního státu," uvedla Jourová, která je eurokomisařkou pro hodnoty a transparentnost a dočasně převzala také oblast justice.

"Skvělá zpráva z Bruselu!," reagoval na síti X polský ministr spravedlnosti Adam Bodnar a poděkoval šéfce EK za spolupráci a podporu. Do Polska se podle něj navrací vláda práva. "Jsme odhodlaní a oddaní našim společným evropským hodnotám," dodal.

Polský ministr spravedlnosti přivezl letos na konci února do Bruselu akční plán reforem, které mají vést k obnově právního státu v zemi. Plán představil na zasedání unijních ministrů pro evropské záležitosti. Evropská komise následně provedla novou analýzu situace v Polsku a informace o jejím výsledku zaslala Radě EU i Evropskému parlamentu.

Jourová nyní předloží analýzu zástupcům členských států na nadcházejícím jednání ministrů pro evropské záležitosti, které by se mělo uskutečnit 21. května. Poté, s přihlédnutím k případným připomínkám členských států, komise proceduru podle článku 7 formálně ukončí. Jak unijní exekutiva nicméně dodala, situaci v Polsku bude i nadále pravidelně monitorovat.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 03:00 9°C

Celá předpověď