Fiala a De Croo adresovali dopis hlavám institucí EU o vměšování Ruska do voleb

foto Zleva rakouský kancléř Karl Nehammer, německý kancléř Olaf Scholz, český premiér Petr Fiala, belgický král Philippe a belgický premiér Alexander De Croo na recepci v královském paláci v Bruselu 17. dubna 2024.

Brusel - Český premiér Petr Fiala a belgický premiér Alexander De Croo v úterý poslali dopis hlavám institucí Evropské unie a lídrům členských států, v němž informují o závěrech vyšetřování ruských pokusů vměšovat se do chodu Evropského parlamentu a do voleb. Novinářům to dnes před začátkem mimořádného summitu EU sdělila předsedkyně EP Roberta Metsolaová. De Croo dopis sdílel na síti X. Mimo jiné se v něm píše, že pokusy o vměšování "zahrnovaly předání hotovosti, především v České republice".

Česká Bezpečnostní informační služba (BIS) v březnu oznámila, že se jí podařilo "odhalit a zmapovat" aktivity vlivové sítě financované z Ruska působící v zemích EU a potažmo v Evropském parlamentu. Česká vláda v reakci uvalila sankce na několik fyzických a právnických osob, včetně mediální společnosti Voice of Europe. Ve dnes zveřejněném dopise Česko vyzývá k jejich zařazení i na evropské sankční seznamy.

"Nemůžeme dovolit Rusku, aby mu prošel tak očividný útok na naše demokratické instituce a principy. Musíme se tomu postavit na vnitrostátní i evropské úrovni," uvádí dvojice premiérů.

Český Deník N a německý týdeník Der Spiegel informovaly, že přes Voice of Europe přitékaly z Ruska peníze pravicovým evropským politikům, včetně dvojky na evropské kandidátce německé Alternativy pro Německo (AfD) Petru Bystroňovi. Poslanec přijímaní úplatků nebo odměn za rozhovory s Voice of Europe popřel.

Ruským vměšováním se evropští lídři, včetně českého premiéra, zabývali na úvod mimořádného summitu v Bruselu. Metsolaová poté uvedla, že ruská dezinformační kampaň šířící prokremelské postoje již není "pouhou hrozbou".

"Evropský parlament je připravený podpořit členské státy v potírání jakýchkoli zhoubných vlivů působících na naše demokratické procesy," uvedla předsedkyně EP a připomněla, že volební místnosti se pro eurovolby otevřou za 50 dní.

Jednání se kromě Metsolaové zúčastnila i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel, kteří jsou mezi adresáty dotyčného dopisu.

Belgie již podle De Crooa požádala úřad pro evropskou justiční spolupráci Eurojust, aby se záležitostí zabýval. "Musíme rovněž zkoumat, zda se stíháním ruské hrozby nemohou zabývat i Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) a Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF," dodal De Croo s tím, že jestliže tomu tak není, je potřeba mandáty těchto úřadů rozšířit.

Reklama
Reklama
Reklama

Čtěte také:

Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 23°C

Celá předpověď