Fiala: EU si uvědomuje, že vliv Ruska je prokazatelný a je třeba mu čelit

foto Ilustrační foto - Premiér Petr Fiala vystoupil na ekonomickém fóru Vibrant Gujarat Global Summit, 10. ledna 2024, Gándhínagar, Indie.

Brusel - Šéfové států a vlád Evropské unie si uvědomují, že vliv Ruska v Evropské unii je prokazatelný a že je potřeba být na pozoru. Český premiér Petr Fiala to dnes uvedl po skončení summitu v Bruselu. Právě téma ruského vměšování do dění v EU bylo na programu jednání ve středu večer, hned po zahájení summitu.

"Vedli jsme debatu o tom, jestli je potřeba posílit pravomoci evropského žalobce, nebo dalších institucí, které by mohly účinně bránit ruským pokusům o ovlivnění politiky," řekl Fiala novinářům. Státníci si podle něj vyměňovali názory, co by v tomto ohledu mohly jednotlivé státy dělat. "Je potřeba tomu aktivně čelit," dodal.

Český premiér a jeho belgický protějšek Alexander De Croo v této souvislosti poslali dopis představitelům unijních institucí a lídrům členských států, v němž informovali o závěrech vyšetřování ruských pokusů vměšovat se do chodu Evropského parlamentu a do voleb. De Croo dopis sdílel na síti X. Mimo jiné se v něm píše, že pokusy o vměšování "zahrnovaly předání hotovosti, především v České republice".

Česká Bezpečnostní informační služba (BIS) v březnu oznámila, že se jí podařilo "odhalit a zmapovat" aktivity vlivové sítě financované z Ruska působící v zemích EU, a potažmo v Evropském parlamentu. Česká vláda v reakci uvalila sankce na několik fyzických a právnických osob, včetně mediální společnosti Voice of Europe. Ve zveřejněném dopise Česko vyzývá k jejich zařazení i na evropské sankční seznamy, což Belgie podporuje.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď