Fiala předal v USA medaili Karla Kramáře Janě Kánské, dceři Milady Horákové

foto Český premiér Petr Fiala se v USA setkal s krajany a předal medaili Karla Kramáře Janě Kánské, dceři Milady Horákové, 15.dubna 2024, Washington.

Washington - Premiér Petr Fiala v pondělí při setkání s krajany ve Washingtonu udělil medaili Karla Kramáře Janě Kánské. Kánská je dcerou Milady Horákové, političky, kterou popravil v roce 1950 v tehdejším Československu komunistický režim. Medaili dostala Kánská za podporu demokracie a česko-amerických vztahů.

Česká rodačka Kánská trvale žije v USA. Je jedinou dcerou Horákové, kterou komunistický režim ve vykonstruovaném procesu obvinil ze spiknutí proti republice. Horáková byla jedinou ženou popravenou v sérii podobných řízení. "Děkuji za vše, co děláte pro česko-americké vztahy a podporu demokracie," řekl Kánské Fiala. Je podle něj jednou z hlavních protagonistek vztahů mezi oběma zeměmi.

Pamětní medaile Karla Kramáře je pojmenována po prvním československém předsedovi vlády a je nejvyšším oceněním, které uděluje premiér. Vznikla v roce 2008 při příležitosti 90. výročí vzniku první československé vlády.

Fiala v úvodu setkání řekl, že krajanská komunita se skládá z lidí s různými historickými osudy. "Jsou tu nejen ti, kteří utíkali z politických důvodů za svobodou, ale jsou tu i nové generace lidí, kteří v USA vidí příležitost pro rozvíjení kariéry," uvedl. Česko si váží obou druhů krajanů, podotkl. Ocenil lidi, kteří i přes snahu integrovat se do nové společnosti nezapomínají na české kořeny.

Premiér setkáním s krajany uzavřel oficiální program prvního ze dvou dnů své návštěvy v USA. V pondělí večer washingtonského času (dnes 01:00 SELČ) má ještě v plánu návštěvu duelu hokejové NHL mezi Washingtonem a Bostonem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je pondělí 29. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď