Fotograf ČTK Vondrouš dostal cenu od Mezinárodní asociace sportovních novinářů

foto Ilustrační foto - Pátým dnem pokračuje 49. ročník Letní filmové školy, 1. srpna 2023, Uherské Hradiště. Fotoreportér ČTK Roman Vondrouš při debatě Jak se fotí prezidenti.

Santa Susanna (Španělsko) - Fotograf ČTK Roman Vondrouš dnes získal druhé místo v kategorii fotografické portfolio v cenách, které každoročně uděluje Mezinárodní asociace sportovních novinářů (AIPS). Ocenění dostal za snímky z loňského světového poháru ve vodním slalomu. Vondrouš získal ceny AIPS i v letech 2020 a 2021.

Fotogalerie

Na prvním místě se v kategorii, ve které soutěžil Vondrouš, umístil australský fotograf Adam Pretty se snímky z loňského mistrovství světa v plavání.

Letos se o ceny AIPS ucházelo na 1887 novinářských děl ze 140 zemí. Ceny se udělují v 11 kategorií. Vedle fotografií se jedná o psané slovo či audio. Vondrouš se dostal do úzkého výběru 33 příspěvků. Speciální ceny pak dostali novináři za práci ohledně ukrajinského sportu v období, kdy tato země čelí ruské invazi.

Vondrouš absolvoval Institut tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě a od roku 2005 pracuje v ČTK. Věnuje se také pedagogické činnosti a svou práci v tiskové agentuře kombinuje s volnou tvorbou. Jedna z jeho fotografií byla v lednu oceněna hlavní cenou v soutěži Czech Press Photo 2023.

Mezinárodní organizace sportovních novinářů (Association Internationale De La Presse Sportive - AIPS) byla založena v roce 1924, tedy před sto lety, během olympijských her v Paříži. Mezi pěti zakládajícími členy byl i Ondřej Sekora, český spisovatel a novinář, který tehdy ve Francii pobýval jako zpravodaj deníku Lidové noviny. V současné době AIPS sdružuje devět tisíc sportovních novinářů ze 130 zemí všech kontinentů. V čele AIPS stojí od roku 2005 italský předseda Gianni Merlo, redaktor listu La Gazzetta dello Sport.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 16.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je čtvrtek 16. května 2024

Očekáváme v 09:00 19°C

Celá předpověď