Tisíce lidí demonstrovaly v Tbilisi proti zákonu o zahraničním vlivu

foto Lidé protestují před budovou gruzínského parlamentu proti návrhu zákona o zahraničním vlivu, 15. dubna 2024, Tbilisi.

Tbilisi - Tisíce lidí dnes opět demonstrovaly v gruzínském hlavním městě Tbilisi s požadavkem stažení kontroverzního návrhu zákona o zahraničním vlivu, který je podle kritiků inspirovaný Ruskem a jeho cílem je umlčet opozici. Informovala o tom agentura AFP.

Fotogalerie

Na náměstí Republiky v centru Tbilisi se shromáždilo asi 10.000 protestujících, kteří se poté vydali na pochod k parlamentu. Mnozí mávali vlajkami Evropské unie.

Návrh zákona od chvíle, kdy jej vládnoucí strana Gruzínský sen v polovině dubna předložila parlamentu, opakovaně přivedl do ulic tisíce Gruzínců. Vyvolal také obavy v Bruselu, který varoval, že přijetí tohoto typu zákona by mohlo zmařit šance Gruzie na vstup do EU.

Předchozí pokus o přijetí podobné normy loni ztroskotal v důsledku masivních protestů opozice.

"Úřady, které znovu předložily návrh ruského zákona, překračují rámec toho, co umožňuje ústava, mění směřování země a zrazují neměnnou vůli lidu," napsali organizátoři z řad lidskoprávních organizací a opozičních stran.

"Tento zákon, stejně jako tato vláda, je neslučitelný s historickým rozhodnutím Gruzie stát se členem Evropské unie," citovala AFP Niku Gvaramiu, vůdce opoziční strany Achali.

Normu kritici přirovnávají k ruským zákonům, které Kremlu umožnily rozdrtit opozici a potlačit nezávislá média. Ale podle šéfa gruzínské vlády je úkolem zákona zabránit "ukrajinizaci" Gruzie.

Zákon byl zatím přijat v prvním čtení. Vládní strana má v parlamentu natolik silnou většinu, že je schopna přehlasovat i avizované veto hlavy státu Salome Zurabišviliové.

Gruzínský sen, který v pětimilionové kavkazské zemi vládne od roku 2012, jeho kritici obviňují z autoritářských sklonů a přílišné blízkosti k Rusku. Vládní strana podle průzkumů veřejného mínění zůstává nejoblíbenějším uskupením v zemi, i když její popularita od posledních voleb v roce 2020 zeslábla. Příští parlamentní volby mají být v říjnu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 18°C

Celá předpověď